HPV (Human Papillomavirus) ve AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome), cinsel yolla bulaşan iki farklı virüs hastalığıdır. Ancak, bu iki hastalık farklıdır ve farklı etkenler tarafından neden olunurlar.
HPV, cilt ve mukoza zarlarında enfeksiyona neden olan bir virüstür. Genital siğillere veya kansere yol açabilen cinsel temas yoluyla bulaşır. HPV’nin bazı tipleri, özellikle serviks, vulva, vajina, penis, anüs ve boğaz gibi bölgelerde kansere neden olabilir. HPV ayrıca cinsel temasın olmadığı ağızda ve boğazda da enfeksiyona neden olabilir. HPV enfeksiyonu yaygın olmasına rağmen, çoğu zaman bağışıklık sistemi onu yok eder ve belirtiler ortaya çıkmaz. HPV aşısı mevcut olup, cinsel yolla bulaşan enfeksiyon riskini azaltmaktadır.
AIDS ise HIV (Human Immunodeficiency Virus) adı verilen bir virüsün neden olduğu bir hastalıktır. HIV, bağışıklık sistemini hedef alan bir virüstür ve AIDS gelişimine yol açar. HIV, cinsel temas, kan transfüzyonu, anneden bebeğe bulaş ve paylaşılan iğneler gibi yollarla bulaşabilir. HIV enfeksiyonu sonucu, bağışıklık sistemi zayıflayarak vücudu diğer enfeksiyonlara ve kansere karşı savunmasız hale getirir. AIDS’in belirtileri arasında uzun süren ishal, kilo kaybı, zayıflayan bağışıklık sistemi, enfeksiyon ve kanser riskinin artması yer almaktadır.
HPV ve AIDS, cinsel yolla bulaşan hastalıklar olduğu için bazı ortak noktalara sahiptir. İkisi de cinsel temasla bulaşırken, HPV genellikle kansere neden olurken, HIV/AIDS bağışıklık sistemi üzerinde etkili olur. Her iki hastalık da erken teşhis ve tedavi ile kontrol altına alınabilir. Ancak, HPV aşısı ile korunma olanağı sağlarken, HIV/AIDS için henüz etkili bir aşı geliştirilememiştir.
Sonuç olarak, HPV ve AIDS farklı virüsler tarafından neden olan cinsel yolla bulaşan hastalıklardır. HPV çoğunlukla kansere, AIDS ise bağışıklık sistemi yetersizliğine yol açar. İkisi de ciddi sağlık sorunlarıdır, bu yüzden korunmak için düzenli tarama, sağlıklı cinsel ilişki ve bilinçli davranışlar önemlidir. HPV aşısının kullanılması, HPV enfeksiyonu riskini azaltmada etkili bir yol olabilirken, HIV/AIDS için henüz etkili bir aşı bulunmamaktadır.
Bununla birlikte, insanlar HPV’yi bir kişinin cinsel organlarının etrafındaki deriden alabilirler, bu nedenle prezervatifler HPV’den tam koruma sağlamazlar. Hpv virüsünün bulaşmasını engelleyen hpv aşıları mevcuttur. Ancak HIV virüsünün bulaşmasını engelleyecek bir aşısı yoktur.29 Nis 2019
Hepatit B virusu tarafından meydana getirilen hepatittir. Hepatit B virusu: İnsanda hastalık yapabilen en küçük viruslardandır. AIDS virusuyla uzaktan akrabadır.
HPV aşısı; Rahim ağzı kanserlerinin %80’ine yol açan 16 ve 18 tipindeki virüslere, Genital siğillerin %90’ına yol açan 6 ve 11 tipindeki virüslere, •31, 22, 45, 52 ve 58 tipi, çeşitli (rahim, anüs, vulva, vajina, penis ve gırtlak) kanserlere yol açan HPV türlerine karşı koruma sağlar.28 Eki 2020
HPV aşısı siğilleri geçirir mi; HPV aşısı bir diğer adı ile rahim ağzı kanseri aşısının hali hazırda mevcut olan siğilleri geçirmesine olanak verilmeyecektir.
En ideal zaman adet kanamasının bitiminden 10 gün sonra başlayarak bir sonraki adet kanamasına kadar olan süre olsa da adet kanaması olmayan dönemlerde şartlar uygunsa örnek alınabilir. Smear ve HPV-DNA testlerinin uygulamaları oldukça basit olup, hastada ağrı yaratmazlar.
Smear testi devlet hastanesinde yapılmışsa, sonuçlanması yaklaşık 1 ayı bulabilmektedir.
Bu virüs cinsel yollarla bulaşır. 200’den fazla tipi olmasına karşın özellikle 2 türü serviks (rahim ağzı) kanserine yol açar. Bu nedenle henüz cinsel birliktelik yaşamamış ve 21 yaşından küçük olan kadınlara smear testi uygulanmaz.
Smear testi adet dönemi dışında her zaman yapılabilir. Bunun bir istisnası vajinal yoğun akıntı ve enfeksiyon varlığı da kimi zaman smear sonuçlarını etkileyebilir. Böyle bir durumda vajinal enfeksiyon tedavisi sonrası smear testinin yapılması uygun olur.
Smear testi ilk cinsel ilişkiden 3 yıl sonra ya da 21 yaşından sonra yapılmaya başlanmalıdır. 30 yaşından küçük kadınlara yılda bir defa smear yapılmalı, 30 yaşından büyüklere ise 3 kez ardışık smear sonucu negatif ise 2-3 yılda bir smear testi tekrarlanmalıdır.
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…