İdrar tahlili, birçok hastalığın teşhisinde ve tedavi sürecinde önemli bir rol oynayan bir laboratuvar testidir. Bu test, idrar örneği üzerinde yapılan çeşitli analizleri içermektedir. Bu analizlerden biri de idrarın içerisinde bulunan hücrelerin incelenmesidir. Epitel hücreleri, idrar tahlilinin bir parçası olup idrarın içinde normalde bulunması gereken hücrelerdir.
Epitel hücreleri, vücutta farklı dokularda yer alan hücrelerdir ve idrar yoluyla atılan idrarda bazen bulunabilirler. Bu hücreler, idrar yolunu kaplayan doku olan ürotelyumun parçalanması sonucunda dökülerek idrara karışır. Epitel hücrelerinin varlığı, idrar tahlili sonucunda belirlenerek değerlendirilir.
Epitel hücrelerinin idrarda bulunması normal olarak kabul edilir. Bununla birlikte, idrar tahlili sırasında epitel hücrelerinin miktarı ve türü dikkatlice incelenmelidir. Epitel hücrelerinin miktarı, idrar yaparken veya örnekleme sırasında idrar yolunun maruz kaldığı tahriş veya enfeksiyon durumuyla ilgili bilgiler verebilir.
Epitel hücrelerinin türü de önemlidir çünkü farklı epitel hücre tipleri farklı hastalıkların belirtileri olabilir. Örneğin, böbrek tübüllerini kaplayan hücrelerin idrarda bulunması, böbrek hasarı veya enfeksiyonu gibi böbrek hastalıklarının göstergesi olabilir. Aynı şekilde, idrar yollarında yer alan mesane veya üretra hücrelerinin idrarda görülmesi, idrar yolu enfeksiyonlarının veya inflamasyonunun işareti olabilir.
Sonuç olarak, epitel hücreleri idrar tahlilinde önemli bir parametre olarak değerlendirilir. Miktarı ve türü, idrar yolu hastalıklarının belirlenmesinde yardımcı olabilir. Doktorunuz, idrar tahlil sonuçlarınızı değerlendirirken epitel hücrelerinin varlığını ve miktarını dikkate alarak doğru teşhis ve tedavi süreci için uygun önlemleri alabilecektir.
Epitel doku, Epitelyum ya da Örtü doku, vücudun iç ve dış yüzeyini örten, araları çok sıkı olan epitel hücrelerinden oluşmuş, altlarında bazal lamina denilen bir tabaka bulunduran, özelleşmiş bir dokudur. Epitel terimi Yunanca ἐπί epi (üstte, üzerinde) ve theleos (örtü) sözcüklerinden oluşmuştur.
Squamous epithelium cell= Skuamöz (Yassı) Epitel Hücreleri= Vajina ve rahim ağzının vajinaya bakan kısmını döşeyen (aslında vücudumuzu çevreleyen) dokudur. Çok katlı ya da tek katlı olabilir.
Skuamöz epitel hücreleri idrar sedimentinde en fazla görülen hücre grubudur. Küçük santral nukleuslu hücreler olup, az sayıda granül içerirler. Genellikle kadınlarda daha sık görülür. Fazla sayıda görülmesi vajinal ve perineal kontaminasyonu gösterir.
İdrar sediment değerlendirmesinde atipik veya çok sayıda epitel hücresi görülüyorsa ileri sitolojik incelemeye gereksinim olabilir. kontaminasyon nedeniyle görülebilir. Patolojik olarak nefrotik sendrom, kontrolsüz Diabetes Mellitus, etilen glikol ve civa zehirlenmelerinde idrarda yağ görülür.
Açlık kan şekeri olarak da bilinen glukoz serum plazma, 8 saat açlığın ardından ölçüldüğünde doğru sonucu vermektedir. Kanda yer alan glukoz seviyesi, parmağı delip, bir damla kan alınarak test şeridine damlatmak suretiyle ölçülebilir. Hastane ortamında ise kan alınarak laboratuvara yönlendirilir.22 Eyl 2023
Açlık kan şekeri seviyesi, desilitre başına alt sınır 70 miligram (mg/dL) ile üst sınır 126 miligram (mg/dL) olarak kabul edilmektedir. Açlık kan şekeri seviyesi 70-100 mg/dL arasında bir değerde ise normal (sağlıklı) değerde olduğu bilinmektedir. Hamilelerde açlık kan şekeri değeri ise 95 mg/dL’ nin altında olmalıdır.1 Ara 2021
Sağlıklı kişilerde, sabah ölçülen açlık kan şekerinin 70 – 100 mg/dl arasında olması normal kabul edilir. Açlık kan şekerinin 60 mg/dl altında ölçülmesi hipoglisemi olarak ifade edilir ve hayatı tehdit edici boyutlara varabilir.7 Nis 2022
50-70 mg/dL’ ik açlık kan şekeri seviyesi, hipoglisemi oabileceğinizi göstermektedir. 100-125 mg/dL’ ik açlık kan şekeri seviyesi, prediyabet (gizli şeker) olduğunuzu göstermektedir. 126 mg/dL ve daha yüksek bir açlık kan şekeri seviyesi ise diyabet olduğunuzu göstermektedir.1 Ara 2021
Hiperglisemi kan glukozunun normalden yüksek olmasıdır. Açlık kan glukozu 100 mg/dl’yi, tokluk kan glukozu ise 140 mg/dl’yi geçtiğinde hiperglisemiden söz edilir. Sıklıkla yetersiz tedavi alan veya tedavi almayan şeker hastalarında gözlenir. Tokluk kan glukozunun 200 mg/dl üzerinde olması şeker hastalığına işaret eder.
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…