İdrar tahlilinde kan değerinin normal aralığının ne olması gerektiği önemli bir sağlık konusudur. İdrarda kan bulunması, vücutta bir sorun olduğunun bir işaretidir ve ciddi bir durumun belirtisi olabilir. Bu nedenle, idrar tahlilinde kan değeri doğru bir şekilde belirlenmelidir.
İdrarda kan, normalde bulunmamalıdır. Normal idrarın rengi sarı veya açık sarı olup, berrak ve kokusuz olmalıdır. Eğer idrarın rengi kırmızı veya kahverengi, hatta pembe ise ve berraklık sağlanamıyorsa, bu durum idrarda kan olduğunu gösterir. İdrar tahlilinde kan değeri miktarı, renge ve diğer belirtilere bağlı olarak değerlendirilmelidir.
Bu değerlendirme, idrarda mikroskobik olarak kan hücrelerinin sayılanması ve idrar test çubuğunda bulunan kimyasal maddelerin analizi ile yapılır. Normalde idrar tahlilinde bulunan kan değeri, mikroskobik analizde 4-5 hücre veya daha az olmasıdır. Bunun üzerindeki değerler, idrarda kan olduğunu ve bir sağlık sorunu bulunduğu anlamına gelir.
İdrar tahlilinde kan değerinin yüksek olması birçok sağlık sorununun belirtisi olabilir. Bunların başında böbrek, mesane veya prostat gibi organlarda enfeksiyon veya hastalık gelir. Ayrıca, böbrek taşı, idrar yolu enfeksiyonu, idrar yolu tümörü veya travmalar da idrarda kan değerinin artmasına neden olabilir.
İdrar tahlilinde kan değerinin belirlenmesi, hastanın sağlık durumunun değerlendirilmesi açısından önemlidir. Eğer idrar tahlilinde kan değeri yüksek çıkarsa, doktorun yaptığı başka testlerle bu durumun nedeni anlaşılır ve uygun bir tedavi yöntemi uygulanır.
Sonuç olarak, idrar tahlilinde kan değeri normalde bulunmamalıdır. Yüksek bir kan değeri, vücutta bir sorun olduğunu ve ciddi bir durumun belirtisi olabileceğini gösterir. Bu nedenle, idrar tahlilinde kan değeri doğru bir şekilde belirlenmeli ve gerektiğinde detaylı incelemeler yapılmalıdır.
İdrar tahlilinde kan görülmesi ne demek?
Asemptomatik yani herhangi bir şikayeti olmayan hastaların idrar tahlilinde kan hücreleri görülmesinin (mikroskopik hematüri) sebepleri arasında böbrek hastalıkları, iyi huylu prostat büyümesi, taş hastalığı, idrar yolu darlığı, mesane iltihabı ve ürolojik kanserler (özellikle böbrek ve mesane) önemli yer tutar.
İdrarda kan görülmesi tehlikeli mi?
Böbrek, mesane ve prostat tümörlerinden kan hastalıklarına, enfeksiyondan böbrek ve kalp yetmezliğine dek birçok ciddi hastalığın işaretini veren idrarda kan kesinlikle ihmal edilmemelidir.2 Nis 2020
İdrar enfeksiyonunda kan gelir mi?
İdrar yolu enfeksiyonları Enfeksiyonlar, idrardan kan gelmesi probleminin neden olduğu başlıca durumlardandır. İdrar yolunda, mesanede veya böbreklerde ortaya çıkabilir. Meydana gelen idrar yolu enfeksiyonları idrarınızın kahverengi, pembe veya kırmızı olarak görülmesine neden olur.23 May 2023
Kan değerleri ne olmalı?
Beyaz Kan Hücreleri: 3500 – 9600 hücre / mcL. Trombositler: Erkekler – 135,000 – 317,000 hücre / mcL; Kadınlar 157.000 – 371.000 hücre / mcL. Hemoglobin: Erkekler – 13,2 – 16,6 g / dL; Kadınlar – 11,6 – 15,6 g / dL. Hematokrit: Erkekler -% 38,3 -% 48,6; Kadın -% 35,5 – 44,9.