İdrarda kan, birçok farklı nedenle meydana gelebilir ve genellikle idrar tahlili ile tespit edilir. İdrarda kan, hemorajik sistit gibi idrar yolu enfeksiyonlarından, böbrek veya idrar yolu taşlarından, idrar yolu kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarından veya travmatik bir yaralanmadan kaynaklanabilir. Bu durumun belirlenebilmesi için idrar tahlili yapılması önemlidir.
İdrarda kanın belirlenebilmesi için, idrar örneği laboratuvara gönderilir ve mikroskop altında incelenir. Bu inceleme sırasında laboratuvar teknisyenleri, mikroskop altında idrar örneğindeki herhangi bir anormal hücre veya partikülü tespit eder. Kan hücreleri veya kanla ilişkili diğer bileşenler varsa, bu durum idrarda kan olduğunu gösterir. Bununla birlikte, kan miktarının ne kadar olduğunu belirlemek için idrar kültürü de yapılabilir.
İdrarda kan sıklıkla gözle görülmez olduğundan, sadece idrar tahlili yoluyla tespit edilebilir. İdrarda kan tespit edildiğinde, altta yatan nedeni belirlemek için ek testler yapılabilir. Bu testler arasında ultrason, tomografi veya mesane endoskopisi gibi görüntüleme teknikleri bulunur.
İdrarda kanın belirli bir değeri yoktur; ancak, kan miktarı genellikle idrarın rengiyle ilişkilidir. İdrar normalde açık sarı renkte olmalıdır ancak kan varsa, idrar pembemsi, kırmızı veya kahverengi renkte olabilir. Kan miktarı, idrar tahlili sonuçlarında bulunan kan hücrelerinin yoğunluğuna bağlı olarak değerlendirilir. Daha yoğun kan hücreleri, daha yoğun kanama anlamına gelir.
Sonuç olarak, idrarda kan tespit etmek için idrar tahlili yapılması gerekmektedir. İdrarda kanın belirli bir değeri olmasa da, mikroskop altında kan hücrelerinin varlığı saptanabilir ve kanamanın ne kadar yoğun olduğu belirlenebilir. Ancak, idrarda kan tespit edildiğinde, altta yatan nedenin belirlenmesi amacıyla ileri testler yapılması önemlidir.
Amerikan Üroloji Derneği idrar tahlilinde kan görülen (3 ve daha fazla kan hücresi-eritrosit) 35 yaş üstündeki hastalara sistoskopi ve üst idrar yollarının görüntülenmesini önermektedir. Sigara kullanımı, ileri yaş, erkek cinsiyet ve kanserojen (kanser yapan) maddelere maruziyet risk faktörleridir.
İdrarda eritrosit görülmesinin sebepleri, böbrek taş hastalıkları, idrar yolu enfeksiyonu, çeşitli böbrek hastalıkları, iyi huylu prostat büyümesi, böbrek kanseri, prostat kanseri, travmalar, ateşli hastalıklar şeklinde de sıralanabilir.16 Eyl 2023
İdrar içerisinde eritrosit görülmesi, idrara kan karıştığının göstergesidir. İdrara kan karışması tehlikeli bir durum değildir fakat ciddi hastalıkların teşhisi için önemlidir. Gün içerisinde tüketilen bazı besinlerden dolayı idrarda renk değişimi görülebilir.16 Eyl 2023
İDRARDA KAN (HEMATÜRİ) – Prof. Dr. Bülent Oktay. İdrarda her büyük büyütme alanında üçten fazla yada 1 mm3 idrarda 1000 taneden fazla eritrosit bulunması patolojik kabul edilir ve buna hematüri denir.
INR Düşüklüğü Nedenleri Hastaların enfeksiyon kapması durumda da INR değeri düşük çıkabilir. Ayrıca kişinin doğum kontrol hapları kullanması ve K vitaminin aşırı derecede alınması da INR kan pıhtı testinin değerinin düşük çıkmasına sebep olabilir.
Protrombin zamanı (PT), pıhtılaşmanın ortak ve ekstrinsik yolunu değerlendirmede kullanılan bir testtir. Bu testte plazmaya kalsiyum ve tromboplastin (doku faktörü) eklenerek, ekstrinsik yoldan fibrin pıhtısı oluşana dek geçen süre ölçülür.
Protrombin Zamanı Düşüklüğünün Nedeni Nedir? Her insanın 10 saniyede bir kanında hızlı bir şekilde pıhtılaşma işlemi gerçekleşir. Bu durum protrombin düşüklüğü olarak biliniyor.
Protrombin Zamanı Normal Değeri Kaç Olmalı? araciğerde üretilmiş olan protrombinin testte karaciğer fonksiyonel gücünü ve rezervini en doğru şekilde gösterilmesine yardımcı oluyor. Normal değeri ise; 10-14, INR 08-1,1 saniyedir. Buradaki kritik değer ise 20 saniyedir.
Normal değeri ise; 10-14, INR 08-1,1, ilaç kullanımında protrombin zamanı testte NR değerinin 2,0-3,0, risk grubunda olduğu zamanlarda ise 2,5-3,5 saniye olması gerekir. Gerçekleştirilen işlemler bu şekilde ölçüm yapılır.
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…