İdrarda protein bulunması, bir kişinin idrarında normalden daha yüksek seviyede protein bulunması anlamına gelir. Normalde, böbrekler idrarda proteinin neredeyse tamamını geri emer ve sadece çok düşük miktarlarda idrara atılır. Ancak bazı durumlarda, böbreklerin normal şekilde çalışmaması sonucu, proteinler idrara geçebilir ve bu durum, idrarda protein bulunması olarak tanımlanır.
İdrarda protein bulunması, genellikle bir sağlık sorununun belirtisi olarak kabul edilir. Bununla birlikte, birçok farklı faktör idrarda protein bulunmasına yol açabilir. Bu faktörlerden bazıları şunlardır: böbrek hastalıkları (böbrek enfeksiyonları, böbrek taşları, böbrek iltihabı vb.), şeker hastalığı (diyabet), hipertansiyon (yüksek tansiyon), üriner sistem enfeksiyonları, kronik karaciğer hastalıkları, romatizmal hastalıklar, bazı ilaçların kullanımı ve hatta aşırı fiziksel aktivite.
Bir kişinin idrarında protein bulunması, genellikle rutin bir idrar tahlili sırasında tespit edilir. İdrarda protein bulunması, bazen semptomlara yol açmasa da, bazı durumlarda belirtilere neden olabilir. Bu belirtiler arasında idrarın kötü kokması, sık sık idrara çıkma, işeme sırasında ağrı veya yanma hissi, şişlik (özellikle ayak ve bacaklarda), yorgunluk, iştahsızlık ve kilo kaybı sayılabilir. Bu semptomlar, idrarda proteinin bir işaretidir ve bir sağlık uzmanının değerlendirmesini gerektirir.
İdrarda protein bulunması, genellikle bir dizi test aracılığıyla doğrulanır. Bu testler, idrardaki proteinin miktarını belirlemek için yapılır ve genellikle 24 saatlik bir idrar toplanması gerektirir. Tedavi, altta yatan nedenlere bağlı olarak değişir. Bazen idrarda protein bulunması sadece geçici bir durum olabilir ve kendiliğinden düzelirken, diğer durumlarda ise tedavi gerekebilir. Tedavi, genellikle temel sağlık sorununu ele alır ve böbreklerin normal işlevlerine geri dönmesini sağlamayı hedefler.
24 saatlik idrar tetkiklerinde 1 gramın üstü protein kaçağı önemli, 1-3 gram ve üstü değerler ciddi protein kaçağı olarak değerlendirilir. Romatizmal hastalıklarda protein kaçağı görülebilir. En sık karşılaşılan durum; uzun süren inflamasyon nedeniyle böbreklerde amiloid birikimine bağlı gelişen amiloidozistir.
Alınan sonuçlar doğrultusunda uygun tedavilerin uygulanabilmesi şarttır. Elde edilen değerlerde; 24 saatlik sürede
Böbreklerde görülen sorunların tespit edilebilir olması için mikroalbumin testi yapılmış olması gerekir. Bu test sayesinde aynı zamanda diyabet ve hipertansiyonda erken tanı ve tedavinin uygulanmasında rol oynar. Erken dönemde fark edilen sorunun tedavisi daha kısa sürede gerçekleştirilir.
Mikroalbüminüri, 24 saatlik idrar örneğinde 30-300 mg albümin bulunmasıdır. Klinik albüminüri ya da mak- roalbüminüri ise 24 saatlik idrarda 300 mg ya da daha fazla protein atılımı olmasıdır (Tablo 1). Albümin idrar- daki protein içeriğinin yaklaşık %40’ıdır. Proteinürinin ölçümü çeşitli yöntemlerle yapılabilmektedir.
Beyaz kan hücresi (WBC) ya da akyuvar olarak bilinen lökositler, bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olup, vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan hücre grubudur. Kanın şekilli elemanlarının %1’lik bir kısmını oluştursalar da, vücudun yabancı organizmalar ile karşılaşması durumunda hıza üreyerek çoğalırlar.
– Nötrofiller. Nötrofiller, sitoplazmadaki granül varlığı olarak karakterize edilen granülosit kategorisine aittir. …
– Lenfositler. Lenfositler, vücudun kendi hücrelerini yabancı hücrelerden ayırt ederek organizmayı enfeksiyona karşı savunur. …
– Monositler. …
– Eozinofiller. …
– Bazofiller.
LEU olarak kısaltılan lökositler, 5 farklı tipte beyaz kan hücresini kapsar ve her bir hücre tipinin farklı görevleri vardır: Nötrofiller: NEU olarak kısaltılan ve vücutta enfeksiyona sebep olan yabancı organizmaların yanına ilk ulaşan öncü hücrelerdir.
Lökosit Yüksekliğinde Ne olur? Lökosit yüksekliği, bir kişinin kanında normalden daha fazla beyaz kan hücresi (lökosit) bulunması durumunu ifade eder. Lökosit yüksekliği, genellikle vücudun bir enfeksiyonla savaştığı veya iltihaplandığı bir yanıt olarak ortaya çıkar.5 Eyl 2023
Bir mikrometre kanda 4500-11000 mm3=µm WBC normal değerdir. Ancak bu değerin 10 katı WBC yüksekliği oldukça tehlikelidir. Bu değer yetişkinler için 190.000 mm3=µm WBC lökosit olduğundan bu kan kanseri belirtisidir.11 Ağu 2022
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…