İdrardan kan gelmesi tıp dilinde hematüri olarak adlandırılan bir durumdur ve genellikle alt idrar yolu enfeksiyonları, böbrek taşları, mesane veya böbrek enfeksiyonları gibi nedenlerle ortaya çıkar. Hematüri, kanın idrarla birlikte atıldığı ve beyaz tuvalet kağıdında veya idrarın renginin kırmızıya dönüştüğü bir belirtidir.
Hematüri, her zaman ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olmayabilir, ancak bazı durumlarda ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Dolayısıyla, idrardan kan gelmesi her zaman dikkate alınması gereken bir durumdur. İdrardan kan gelmesine neden olan durum çoğunlukla kişinin yaşına, cinsiyetine ve önceki tıbbi geçmişine bağlı olarak değişir. Örneğin, genç kadınlarda hematüri genellikle idrar yolu enfeksiyonlarına bağlıdır, ancak orta yaşlı erkeklerde prostat bezinin büyümesi veya prostat kanseri gibi daha ciddi sorunlarla ilişkili olabilir.
İdrardan kan gelmesi ciddi bir durum olduğunda, kişinin mutlaka bir doktora başvurması gerekmektedir. Doktor, hastanın tıbbi geçmişini, semptomlarını ve fiziksel muayenesini değerlendirecek ve bazı laboratuvar testleri veya görüntüleme yöntemleri isteyebilir. Bu testler, hematüriye neden olan sorunun teşhis edilmesinde yardımcı olabilir.
Sonuç olarak, idrardan kan gelmesi ciddi bir durum olabileceği için hafife alınmamalıdır. Eğer idrarda kan fark ederseniz, derhal bir doktora başvurmanız önemlidir. Bu belirti, altta yatan bir sağlık sorununun habercisi olabilir ve erken teşhis ve tedavi, daha ciddi komplikasyonların önlenmesine yardımcı olabilir.
Bunun sesli olarak söylenmesini dinleyinDuraklatİdrarda kan görülmesi durumuna hematüri denir. İdrarda kan görülmesi durumu farklı sağlık sorunlarının belirtisi olarak görülür. Çoğunlukla böbrek ve mesane hastalıkları ile ilişkili olarak görülür. Enfeksiyonlar ve böbrek taşları da idrardan kan gelmesine neden olabilir.
Bunun sesli olarak söylenmesini dinleyinDuraklatKadınlarda idrardan kan gelmesi ciddi bir sağlık sorununun işareti olabilir ve mutlaka doktora başvurulması gerekir. Bu durumun nedenleri arasında enfeksiyonlar, böbrek veya mesane taşları, idrar yolu enfeksiyonları ve üretra veya mesanede meydana gelen hasarlar yer alabilir.12 May 2023
Bunun sesli olarak söylenmesini dinleyinDuraklatAsemptomatik yani herhangi bir şikayeti olmayan hastaların idrar tahlilinde kan hücreleri görülmesinin (mikroskopik hematüri) sebepleri arasında böbrek hastalıkları, iyi huylu prostat büyümesi, taş hastalığı, idrar yolu darlığı, mesane iltihabı ve ürolojik kanserler (özellikle böbrek ve mesane) önemli yer tutar.
Bunun sesli olarak söylenmesini dinleyinDuraklatİdrarda kan görülmesi yani “hematüri”, nedeni mutlaka belirlenmesi gereken bir sorun. Genellikle idrar yolu enfeksiyonu, idrar yolu taş hastalığı, böbrek kistleri, prostat büyümesi gibi iyi huylu hastalıklar nedeniyle ortaya çıksa da, daha ciddi ve kötü huylu bir hastalığa bağlı da oluşabiliyor.25 Eyl 2017
Bunun sesli olarak söylenmesini dinleyinDuraklatİdrar yolu enfeksiyonu, genellikle hijyenik olmayan ve ortak kullanılan havuzlar nedeniyle ortaya çıkıyor. Ayrıca, idrar yoluna yapılan operasyonlar ve sonda takılması gibi müdahaleler, hijyene yeterince önem verilmemesi, diyabet hastalığı, bağışıklık sistemi yetersizliği gibi nedenlerden de kaynaklanabiliyor.
Bunun sesli olarak söylenmesini dinleyinDuraklatTedavi edilmediği zaman komplike idrar yolu enfeksiyonuna neden olabileceği için idrarda yanma, sık idrara çıkma, acil idrara çıkma hissi gibi tipik belirtilerin oluşması durumunda mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.19 Ağu 2022
Bunun sesli olarak söylenmesini dinleyinDuraklatİdrar yolu enfeksiyonu bu bölgelere sıçradığı takdirde piyelonefrit gibi hastalıklara neden olabilir. Ya da böbreklere ulaşarak böbreklerde kalıcı zararlara neden olabilir. Bu tip enfeksiyonlarda erken tanı ve teşhis ile tedaviye hemen başlanılması oldukça önemlidir.7 Ara 2021
Bunun sesli olarak söylenmesini dinleyinDuraklatKronik idrar yolu enfeksiyonu, bakteriyel bir enfeksiyonun sonucudur. Çoğu durumda, bakteriler üretra yoluyla üriner sisteme girer ve daha sonra mesanede çoğalırlar. Nasıl geliştiklerini daha iyi anlamak için Kronik idrar yolu enfeksiyonu, mesane ve üretral enfeksiyonlara ayırmak yararlıdır.
Bunun sesli olarak söylenmesini dinleyinDuraklatOrtak kullanım alanları olan havuz, deniz, hamam, sauna gibi ıslak ortamlar, genital hijyene dikkat edilmemesi, cinsel ilişki, sık partner değişikliği, antibiyotik kullanımı, diyabet, yetersiz sıvı alımı ve buna bağlı yetersiz idrar çıkışı idrar yolu enfeksiyonunun nedenler arasında yer alır.
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…