Categories: Genel

Indirekt coombs testi pozitif çıkarsa ne olur?

Indirekt Coombs testi, çeşitli nedenlerle immün sistemin anahtarlama hücreleri olan antikorların varlığını göstermek için kullanılan bir laboratuvar testidir. Bu test, bir kişinin kanında bulunan antikorların, bağışıklık sistemine karşı olası bir reaksiyon gösterip göstermediğini belirlemek için yapılır. Pozitif bir sonuç, kişinin bağışıklık sisteminin belirli bir antikora karşı reaksiyon gösterdiğini gösterir.

İndirekt Coombs testinin pozitif çıkması, çeşitli olası durumların göstergesi olabilir. Bunlar arasında otoimmün hastalıklar, kan transfüzyon reaksiyonları ve gebelikte anne ve fetüs arasındaki Rh uyuşmazlığı bulunabilir.

Otoimmün hastalıklar, bağışıklık sisteminin kendi hücrelerine saldırdığı kronik durumları ifade eder. Bu hastalıklar, vücutta antikor üretimini arttırabilir ve bu da indirekt Coombs testinin pozitif çıkmasına neden olabilir. Örnek olarak, lupus ve romatoid artrit gibi hastalıklar bu duruma örnek verilebilir.

Kan transfüzyon reaksiyonları da indirekt Coombs testinin pozitif sonuçlarına yol açabilir. Bu reaksiyonlar genellikle, kanın alıcı tarafından kabul edilmeyen bir antikor içermesi durumunda oluşur. Bu durumda, kişinin vücudu bu antikorları yabancı olarak algılar ve buna karşı reaksiyon gösterir.

Gebelikte anne ve fetüs arasındaki Rh uyuşmazlığı da indirekt Coombs testinin pozitif çıkmasıyla ilişkilendirilebilir. Rh uyuşmazlığı, anne ve fetüs arasında kan tipinin farklı olduğu durumlarda ortaya çıkar. Anne, Rh negatif kan taşırken, fetus Rh pozitif kan taşıyorsa, anne vücudu fetusun kanındaki Rh pozitif antikorlara karşı reaksiyon gösterebilir.

Sonuç olarak, indirekt Coombs testinin pozitif çıkması, çeşitli durumların göstergesi olabilir. Bu durumlar arasında otoimmün hastalıklar, kan transfüzyon reaksiyonları ve Rh uyuşmazlığı bulunabilir. Bu durumları belirlemek için, doktorlar genellikle başka testler ve tanı yöntemleriyle birlikte indirekt Coombs testini kullanırlar. Bu test sonuçlarını yorumlamak ve tedavi planlaması yapmak için mutlaka bir sağlık uzmanına danışılmalıdır.

Kan uyuşmazlığı ikinci gebelikte sorun olur mu?

Kan uyuşmazlığı, eğer gereken önlem alınmamış ise, ikinci gebelikte Rh pozitif bebeği etkileyecektir. Bu durumda ikinci gebelikte bebeğe, anneden geçen antikorlar kan hücrelerinin parçalanmasına neden olur. Bu durumda bebekte kansızlık gelişir ve tedavi edilmez ise kalp yetmezliğinden kaybedilebilirler.

Gebelikte kan uyuşmazlığı iğnesi kaç defa yapılır?

Kan Uyuşmazlığı İğnesi Anti immunoglobulin adlı bu iğne gebeliğin 28. haftasında uygulanır. Bebeğin kanı Rh negatif ise doğumdan sonra ikinci bir doza ihtiyaç yoktur. Bebeğin kanının Rh pozitif faktörlü olması durumunda doğumdan sonraki 72 saat içinde, 2. doz iğne uygulanır.23 Oca 2023

Gebelikte kan uyuşmazlığı iğnesi yapılmazsa ne olur?

Herhangi bir nedenle anne ile anne karnındaki bebeğin kanlarının karışması durumunda, önceden koruyucu iğne yapılmamış ise kan uyuşmazlığı sorunlu bir hale gelebilir. Kanların karıştığı fark edilirse acilen koruyucu iğne yapılmalıdır.

Kan uyuşmazlığı iğnesi ne sıklıkla yapılır?

Gebelik fark edildikten sonraki ilk doktor kontrolünde, Rh farklılığı olan çiftten anne adayına ICT testi yapılır. Testin negatif çıkması durumunda ise 28. haftada kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır ve doğuma kadar her ay ICT testi tekrarlanır.13 Haz 2019

Lökosit mikroskopi yüksekliği nedir?

Lökosit Yüksekliğinde Ne olur? Lökosit yüksekliği, bir kişinin kanında normalden daha fazla beyaz kan hücresi (lökosit) bulunması durumunu ifade eder. Lökosit yüksekliği, genellikle vücudun bir enfeksiyonla savaştığı veya iltihaplandığı bir yanıt olarak ortaya çıkar.5 Eyl 2023

İdrarda lökosit yüksekliği tehlikeli mi?

İdrarda lökosit yüksekliği, genellikle bir idrar testi sırasında tespit edilir. Bu durum, idrar yolu enfeksiyonları, böbrek hastalıkları veya idrar yolu iltihaplanmaları gibi çeşitli sağlık sorunlarının bir işareti olabilir.5 Eyl 2023

Idrarda lökosit neyin belirtisidir?

İdrar Yolu Enfeksiyonu: İdrardaki lökosit seviyesinin normal düzeyin üzerinde olmasının en sık rastlanan sebebidir. İdrar yolu enfeksiyonu, mesaneyi vücut dışına bağlayan boru olarak bilinen üretra, böbrek ile mesane arasında yer alan ince borucuklar olarak bilinen üreterler, mesane ve böbreklerde görülür.

Lökosit mikroskopi neden yüksek olur?

Lökositoz: Normalden daha yüksek lökosit sayısına sahip olma durumunu ifade eder. Bu, bir enfeksiyonun, iltihaplanmanın veya diğer bağışıklık tepkilerinin bir işareti olabilir. Ayrıca, bazı kan hastalıkları, lösemiler ve stres durumlarında da lökositoz gelişebilir.5 Eyl 2023

vecihi

Share
Published by
vecihi

Recent Posts

Anti HBs değeri 500 ne demek?

Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…

10 ay ago

Saz hangi ülkeye aittir?

Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…

10 ay ago

Müşterek kime denir?

Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…

10 ay ago

Demir serum kaça düşerse tehlikeli olur?

Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…

10 ay ago

Elisa testi ücreti ne kadar?

Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…

10 ay ago

Erkeklerde mantar nasıl belli olur?

Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…

10 ay ago