İnfluenza, solunum yolu enfeksiyonuna yol açan ortak bir virüstür. Bu hastalığın teşhisi genellikle hastanın semptomlarına dayanır. Bununla birlikte, semptomları diğer solunum yolu enfeksiyonlarından ayırt etmek zor olabilir. Bu nedenle, influenza hızlı antijen testi gibi tanı araçları kullanılır.
İnfluenza hızlı antijen testi, influenza virüsünün hasta numunesindeki proteinlerini tespit etmek için kullanılan bir yöntemdir. Bu test, solunum yolu salgıları veya nazal sürüntü numuneleri gibi hasta numunelerini kullanır.
Testin yapılması oldukça basittir. İlk olarak, test kitinin içinde bulunan reaktifler hazırlanır. Hastanın numune örneği, testin içine yerleştirilir ve bir kort eklenir. Kort, numunenin test çubuğuna doğru hareket etmesini sağlar. Numune test çubuğundaki antikorlarla reaksiyona girer. Eğer numunedeki influenza virüsü varsa, antikorlar virüse bağlanır ve bu bağlanma sonucunda bir renk değişimi meydana gelir.
Renk değişimi sonucunda, test sonucu okunabilir. Eğer bir renk değişimi varsa, influenza virüsü pozitif olarak kabul edilir. Test sonucunun olumsuz olduğu durumlarda ise, influenza virüsü tespit edilmemiştir.
İnfluenza hızlı antijen testleri hızlı sonuçlar sağlayan ve kullanımı kolay olan tanı araçlarıdır. Bununla birlikte, bu testlerin duyarlılığı ve özgüllüğü kısıtlı olabilir. Özellikle testin erken evrelerinde ya da virüs yükünün düşük olduğu durumlarda yanıltıcı sonuçlar verebilir. Dolayısıyla, hastaları doğrulamak için genellikle bu testin ardından daha kapsamlı bir moleküler test yapılır.
Sonuç olarak, influenza hızlı antijen testi, influenza virüsünün hızlı bir şekilde tespit edilmesine yardımcı olan basit ve etkili bir tanı aracıdır. Ancak, test sonuçlarındaki doğruluk düşük olduğundan, yanıltıcı sonuçlar alınabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle, influenza tanısını doğrulamak için daha kesin testler kullanılmalıdır.
İnfluenza testi nasıl oluyor?
Hızlı Antijen Testleri (Rapid Influenza Diagnostic Testleri) Hızlı grip antijen testinde burun boşluğuna bir çubuk gönderilir ve numune alınır. Hızlı antijen testleri çoğunlukla 10-15 dakika içinde sonuçlanır. Bununla birlikte diğer grip testleri kadar güvenilir sonuçlar vermez.23 Oca 2023
İnfluenza testi var mı?
Hızlı Antijen Testleri (Rapid Influenza Diagnostic Testleri) Hızlı grip antijen testinde burun boşluğuna bir çubuk gönderilir ve numune alınır. Hızlı antijen testleri çoğunlukla 10-15 dakika içinde sonuçlanır. Bununla birlikte diğer grip testleri kadar güvenilir sonuçlar vermez.23 Oca 2023
İnfluenza ne kadar sürede geçer?
Grip çoğunlukla hafif seyirli bir hastalıktır ve enfekte kişiler genellikle 7 gün içinde iyileşir. Ancak kronik hastalığı olan, yaşlı, çocuk ve gebelerde hastalık daha ağır seyreder.
İnfluenza testi nasıl verilir?
Grip tanı testleri arasında doğruluğu ve güvenilirliği en yüksek test laboratuvar testleridir. Laboratuvar testleri için uzman sağlık görevlileri burun boşluğundan ya da boğazın arka kısımlarından uzun bir pamuklu çubuk yardımıyla sürüntü örneği alır ve alınan numune analiz edilmek üzere laboratuvara gönderilir.23 Oca 2023
GBS hastalığı iyileşir mi?
Guillain-Barre Sendromunun Komplikasyonları GBS’li kişilerin %25-30 kadarı hastaneye kaldırıldıkları ilk hafta içinde solunum cihazına ihtiyaç duyar. Kalıcı uyuşma veya diğer duyusal eksiklikler: GBS’li kişilerin çoğu tamamen iyileşir.15 Şub 2021
GBS Hastalığı Tekrarlar mı?
Bazen hasta iyileştikten sonra Guillain-Barré Sendromu tekrarlayabilir.
Guillain-Barré Sendromu kimlerde görülür?
GBS her iki cinsiyeti, tüm yaş ve etnik grupları etkileyebilir. Çok hafif bir güçsüzlükle olabileceği gibi, yaşamı tehdit eden yutma bozuklukları ve solunum güçsüzlüklerine de sebep olabilir.
Guillain-Barré Sendromu Nasıl Anlaşılır?
Guillain-Barre Sendromunun Belirtileri GBS, genellikle ayaklarda ve bacaklarda başlayan, ardından vücudun üst kısmına ve kollara yayılan karıncalanma ve güçsüzlükle kendini gösterir. GBS’li kişilerin yaklaşık %10’unda semptomlar kollarda veya yüzde başlar.15 Şub 2021
Guillain-Barre nasıl iyileşir?
Hastalığın tedavisinde plazma değişimi (plazmaferez) ve intravenöz immünglobülin (IVIg) tedavileri kullanılmaktadır. Bu iki tedavinin birbirine karşı belirgin üstünlüğü bulunmamakta genellikle hastane imkanlarına ve hastanın eşlik eden hastalıklarına göre tedavi seçimi yapılmaktadır.