İnsan vücudu oldukça karmaşık bir yapıya sahip olup, farklı organlar ve sistemlerden oluşmaktadır. Bu organlar arasında en ağır olanı beyindir. Beyin, merkezi sinir sisteminin başlıca organı olup, vücudun kontrol merkezi olarak işlev görür.
İnsan beyini yaklaşık olarak 1.5 kilogram ağırlığındadır ve yaklaşık olarak ortalama 1.4 litre hacme sahiptir. Bununla birlikte, beyin vücuttaki toplam ağırlığın yalnızca %2’sini oluşturur. Beyin, bir dizi sinir hücresi, sinir lifleri ve bağ dokusu içeren karmaşık bir yapıya sahiptir.
Beyin, vücuttaki diğer organların işlevlerini kontrol eden sinir sinyallerini üretmek ve iletmekle sorumludur. Ayrıca, düşünme, hafıza, öğrenme, konuşma ve duygusal tepkiler gibi birçok karmaşık işlevi gerçekleştirir. Beynin bu önemli işlevleri, sinir hücrelerinin arasındaki karmaşık bağlantı ağları ve sinirsel iletişim mekanizmaları sayesinde gerçekleşir.
Beyin, kafatasının içerisinde korunaklı bir şekilde bulunur. Bu, beyne dışarıdan gelen darbelere karşı koruma sağlar ve onu çevreleyen zarlar, sıvılar ve kemikler tarafından desteklenir. Bununla birlikte, beyin, yeterli oksijen ve besin alabilmesi için kan dolaşımı ile beslenir. Bu nedenle, beyin fonksiyonlarının başarılı bir şekilde yerine getirilebilmesi için sağlıklı bir çevreye ihtiyaç duyar.
Sonuç olarak, insan vücudunun en ağır organı beyindir. Beyin, karmaşık bir yapıya sahip olup, vücuttaki diğer organların işlevlerini kontrol eder ve bir dizi karmaşık işlevi gerçekleştirir. Beyin, kafatasının içerisinde korunarak, dış etkenlere karşı korunur ve sağlıklı bir çevrede işlevini sürdürebilmesi için yeterli oksijen ve besin almasına ihtiyaç duyar.
Vücudun en hayati organı olarak görülür ve kendini yenileyebilme özelliğiyle Yunan Mitolojisi’nde bile kendine yer bulmuştur. Karaciğer ayrıca, kanın pıhtılaşmasına ve oksijenin taşınmasına yardımcı bileşenlerin ve bağışıklık sistemine yardımcı olan kan proteinlerinin üretim merkezidir.
Deri vücudumuzun en ağır organıdır.
Yapay organ nakli yapılan veya yakın zamanda yapılabilir olması umulan hayati organlar böbrek, kalp, ak ve kara ciğerler ve pankreas’tır. Bu yapay organlar genel olarak doğal organların işlevlerinin bir kısmını karşılayabilmektedirler.
Organ sistemi Açıklama
————— ——————————————————————————————-
Üriner sistem sıvı ve elektrolit dengesini korumak, kanı temizlemek ve sıvı atıkları (idrar) dışarı atmak
Örtü sistemi vücudun dış koruması ve termal düzenleme
İskelet sistemi yapısal destek ve koruma, kan hücrelerinin üretimi
Kas sistemi vücudun hareketi, ısı üretimi
Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olan omega-3 bileşenlerini içeren balık, ceviz, semiz otu gibi besinlerin tüketimine önem verilmelidir. Kolesterol düşürücü ilaçlarla benzer etkiye sahip olan probiyotik ve prebiyotik besinler (yoğurt, ayran, kefir vb.) bol miktarda tüketilmelidir.2 Nis 2018
Pancar, bamya, havuç, patlıcan, yeşil fasulye, karnabahar, kuşkonmaz: Bu sebzeler özellikle buharda pişirildiğinde safra asidini bağlarlar. Karaciğerde kötü kolesterolü (LDL) kullanarak safra asidini bağlar. Böylece kanda LDL seviyesi düşer. Yulaf: Tüm tahıllar içerisinde bilinen en iyi lif kaynağı yulaftır.24 Kas 2020
Elma, armut ve greyfurt: Bol miktarda pektin içerir. Pektin, vücutta kolesterolün düşmesini sağlayan bir polisakkarittir. Çekirdekli kırmızı üzüm: Günlük tüketilen bir salkım üzümün kolesterolü düşürdüğü bilinir. Ahududu: İçerdiği pterostilben sayesinde kolesterolü düşürür.24 Kas 2020
– Acı kavun çayı,
– Alıç çayı,
– Civanperçemi çiçeği ve yaprağı çayı,
– Karahindiba çayı,
– Kuşkonmaz yaprağı, huş ağacı, kırk kilit otu, kurumuş sarı çiçekler, şevketibostan, kırmızı kişniş ve naneden yapılmış çay,
– Nane çayı,
– Nane, çilek yaprağı, kişniş yaprağı ve ahududu yaprağı çayı,
Lifli gıdalar: Yulaf ezmesi, kepekli tahıllar, sebzeler, meyveler ve baklagiller gibi lifli gıdalar LDL kolesterol seviyelerini düşürebilmektedir. Balık: Omega-3 yağ asitleri içeren somon, uskumru, sardalye gibi yağlı balıklar LDL kolesterol seviyelerini azaltığı gözlemlenmiştir.15 May 2023
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…