İnsülin hormonu, pankreas tarafından üretilen ve vücuttaki kan şekeri seviyesini düzenleyen önemli bir hormondur. Normalde, sağlıklı bir bireyde, vücut yiyeceklerden aldığı karbonhidratları sindirir ve daha sonra kan şekeri seviyesini dengelemek için pankreas insülin salgılar. Ancak bazı durumlarda, insülin hormonu doğal dengesini kaybedebilir ve bu da bir dizi sağlık sorununa neden olabilir.
İnsülin hormonunun yükselme nedenleri çeşitli olabilir. Bunların başında diyabet gelir. Diyabet, pankreastan yeterli miktarda insülin üretilemediği veya üretilen insülinin vücut tarafından etkili bir şekilde kullanılamadığı bir durumdur. Bu da kan şekerinin normalden daha yüksek seviyelerde kalmasına yol açar. Diyabet hastaları, düzenli olarak insülin enjeksiyonları yaparak veya oral ilaçlarla insülin seviyelerini düzenlemek zorundadır.
Ayrıca, insülin hormonunun yükselmesine neden olan diğer faktörler arasında aşırı kilo, tipik Batı diyeti (yüksek karbonhidrat tüketimi), fiziksel aktivitenin azalması ve stres bulunur. Aşırı kilo ve obezite, vücuttaki insülin direncini artırarak insülin hormonunun düzgün kullanılmasını engeller. Yüksek karbonhidrat içeren bir diyet de insülin hormonunun yükselmesine katkıda bulunur çünkü karbonhidratlar kana hızlı bir şekilde şeker olarak dönüşür. Aynı şekilde, fiziksel aktivitenin azalması ve stres, insülin hormonunun kontrolünü etkileyebilir ve insülin direncine neden olabilir.
Sonuç olarak, insülin hormonu vücuttaki kan şekeri seviyesini düzenlemek için önemlidir. İnsülin hormonu düzeylerinin yükselmesi, diyabet, aşırı kilo, yüksek karbonhidrat içeren bir diyet, fiziksel aktivitenin azalması ve stres gibi faktörlerden kaynaklanabilir. Bu nedenle, sağlıklı bir yaşam tarzı ve dengeli bir beslenme ile insülin hormonunun doğal dengesini korumak önemlidir.
Kısa tesirli insülinler , iğne ile cilt altına enjekte edildikten 30 dakika sonra kan şekerini düşürmeye başlar ve etkileri 6 saat civarında surer. Kısa tesirli insulin yapıldıktan 15-30 dakika sonra yemek yenir.
– UYKU OLMAZSA OLMAZ. …
– HAREKETLİ BİR YAŞAM İÇİN EGZERSİZ. …
– STRES CİDDİ BİR TEHDİT. …
– FAZLA KİLOLARA ELVEDA. …
– POSA TÜKETİMİNİ ARTTIRIN. …
– RENGARENK SEBZE VE MEYVELER. …
– YEMEKLERİNİZİ BİTKİ VE BAHARATLARLA ZENGİNLEŞTİRİN. …
– BİR TUTAM TARÇIN MUCİZESİ
Yeterli insülin olmadığında da, kan glukozu yükselir, prediyabet ve sonrasında diyabet hastalığı kendini gösterir. Yüksek kan glukozu, zamanla, sinirler ve kan damarlarına zarar vererek, kalp hastalığı, felç, körlük, böbrek yetmezliği ve alt ekstremite amputasyonu (kesilmesi) gibi komplikasyonlara yol açar.7 Haz 2023
Kan şekerini normal sınırlarda tutmak için daha fazla insülin salgılanması gerekiyor. Daha fazla insülin salgılanması da kan şekerinde belli dalgalanmalara yol açabiliyor. Bu da kişinin daha çok yemek yemesine, şeker düzensizliklerine, kilo kaybında dirence yol açıyor.
En çok görülen hemoglobin düşüklüğü nedeni demir eksikliği anemisidir. Bu tür anemi, kişinin vücudunda yeterince demir olmadığında ve ihtiyaç duyduğu hemoglobini üretemediğinde ortaya çıkar. Anemiye genellikle kan kaybı neden olur; ancak anemi demir emiliminin zayıflığından da kaynaklanabilir.26 Mar 2021
Laboratuvarların çalışma prensplerine göre değerler değişiklik gösterse de ortalama olarak sağlıklı kadınlarda 3,8-5.4 milyon değerde, sağlıklı erkeklerde 4.4-5.4 milyon mcL’dir. Çocuklarda normal değer 4.0-5.5 milyon mcL’dir. Lösemi, kanser, kansızlık, tiroid bozuklukları, hamilelik gibi durumlarda RBC değeri düşer.19 Mar 2021
HGB yüksekliği, sigara içildiğini, aşırı sıvı kaybedildiğini gösterir. WBC yüksekliği, lösemi tiplerini, enfeksiyonları tanımada yardım eder. PLT yüksekliği bazı kanser türlerini, demir eksikliği anemisini, dalak ameliyatı sonrasında olunup olunmadığını gösterebilir.30 Eki 2023
Ortalama hemoglobin konsantrasyonu 11,7-15,5 g/dL’dir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, hemoglobin değerinin erkeklerde 13 g/dL, kadınlarda ise 12 g/dL’nin altında olması anemi olarak adlandırılır. Hematokrit değeri ortalama eritrosit hacmi (MCV) ile eritrosit sayısının (RBC) çarpılması ile hesaplanır.19 Haz 2020
Tam kan sayımı yani diğer adıyla hemogram testi kanınızı oluşturan hücresel elemanları gösteren kan tahlilidir. Hemogram, bir kan örneği üzerinde yapılan, çok sayıda değeri barındıran bir test grubudur. Hemogram, vücutta herhangi bir hastalık ve enfeksiyonun varlığını kontrol eden geniş bir tarama paneli görevi görür.31 May 2023
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…