Categories: Genel

Kalp sıkışması ve ağrıması neden olur?

Kalp sıkışması ve ağrısı, pek çok farklı sebepten kaynaklanabilen bir semptomdur ve genellikle kalp hastalıklarının belirtisi olarak ortaya çıkar. Bu semptomlar, kalp kasının yeterli oksijen ve besin alamadığı durumlarda meydana gelir. Bu durum, genellikle bir dolaşım sorunundan kaynaklanır ve kalp kasının sağlıklı bir şekilde çalışamamasına neden olur.

Kalp sıkışması ve ağrısının en yaygın nedeni, koroner arter hastalığıdır. Bu durumda, kalp atardamarları daralmış veya tıkanmış durumdadır ve buna bağlı olarak kalp kasının ihtiyaç duyduğu kan ve oksijen temin edilemez. Ayrıca, kalp kasında oluşan plaklar da kalp atardamarlarını tıkayabilir ve ağrıya neden olabilir. Diğer bir yaygın neden ise kalp krizidir. Kalp krizi, bir koroner arterin tamamen tıkanması sonucu kalp kasının bir bölgesinin ölümüdür ve yoğun ve şiddetli bir ağrıya sebep olur.

Kalp sıkışması ve ağrısının diğer olası nedenleri arasında kalp kası enfeksiyonları, kalp kası yangısı, kalp yetmezliği, kalp kapakları bozuklukları ve kalp ritim bozuklukları yer alır. Ayrıca, fiziksel aktivite, stres, aşırı yemek, soğuk hava ve bazı ilaçlar da kalp sıkışması ve ağrısı semptomlarına neden olabilir.

Kalp sıkışması ve ağrısı belirtileri genellikle göğüs bölgesinde yoğun, sıkıştırıcı bir ağrı olarak hissedilir. Ayrıca, çene, boyun, sırt, omuzlar, kollar ve hatta karın bölgesinde de yayılabilir. Bu semptomlar genellikle nefes darlığı, terleme, mide bulantısı, huzursuzluk ve endişe gibi diğer belirtilerle birlikte ortaya çıkar.

Kalp sıkışması ve ağrısı ciddi bir durum olarak değerlendirilmeli ve hemen tıbbi yardım alınmalıdır. Tedavi genellikle kişinin durumuna bağlı olarak değişir ve hedef, kalp kasının kan ve oksijen teminini arttırmak ve altta yatan sebebi tedavi etmektir. Bu nedenle, kalp sağlığının korunması ve kalp hastalıkları risk faktörlerinin kontrol altına alınması önemlidir.

Kalp sıkışması neye işarettir?

Kalp sıkışması tiroit bezinin olağandışı aktivitesi, hipertansiyon, şeker hastalığı, kansızlık, aşırı kafein tüketimi, yorgunluk, uykusuzluk, stres, sigara kullanımı ve aşırı alkol tüketimi gibi bir dizi farklı nedenden dolayı ortaya çıkmış olabilir.17 Oca 2022

Kalp sıkışması hangi hastalığın belirtisi?

Koroner Arter Hastalığının Belirtileri Göğsünüzde baskı veya sıkışma ile kalp krizi gibi hissedebilir. Bazen anjina pektoris veya iskemik göğüs ağrısı olarak adlandırılır. Anjina, göğsünüzde bir rahatsızlık, ağırlık, basınç, ağrı, yanma, dolgunluk, sıkışma veya ağrılı his olarak tanımlanabilir.

Kalp sıkışması ne zaman tehlikeli olur?

Kişinin kalp atış hızının dakikada sınır olarak kabul edilen 100’den 140’ın üstüne çıkması kalp çarpıntısı (taşikardi) olarak ifade edilir. Kalp çarpıntısı esnasında kalp çok fazla attığı için tüm hücrelere ihtiyaç duyduğu kan ve oksijeni sağlayamaması sebebiyle zamanla tehlikeli bir duruma dönüşebilir.4 Ağu 2023

Kalp sıkışması ne zaman tehlikelidir?

Göğüs kemiğinin altında derin bir ağrı ve basınç hissi, boğazda ağrı ve nefes yetmezliği koldaki uyuşmaya eşlik ediyorsa mutlaka bir kardiyoloji uzmanına gidilmelidir.

Pankreasta sorun nasıl anlaşılır?

Kişise kötü kokulu dışkı, sarılık, diyabet, üst karın ağrısı gibi semptomlar bulunduğunda pankreas hastalıkları şüphesi ile çeşitli testler istenebilir. Genelde kan testleri, bilgisayarlı tomografi, endoskopik ultrason ve MR ile teşhis konulur. Bazı ciddi durumlarda ise teşhis kesinliği cerrahi yöntemle yapılabilir.18 Eki 2022

Pankreasta bir sorun olduğunu nasıl anlarız?

Kişise kötü kokulu dışkı, sarılık, diyabet, üst karın ağrısı gibi semptomlar bulunduğunda pankreas hastalıkları şüphesi ile çeşitli testler istenebilir. Genelde kan testleri, bilgisayarlı tomografi, endoskopik ultrason ve MR ile teşhis konulur. Bazı ciddi durumlarda ise teşhis kesinliği cerrahi yöntemle yapılabilir.18 Eki 2022

Pankreas şikayetleri nelerdir?

Pankreasın bulunduğu kaburga kavsinin alt kısmında aniden ortaya çıkan şiddetli karın ağrısı, Sancılar şeklinde gelen sırta-bele kuşak şeklinde yayılan karın ağrısı, Ateş, Mide ağrısı ve mide bulantısı nöbetleri gibi şikâyetler görülür.8 Eki 2020

Pankreasta ne gibi sorunlar olur?

Karında hassasiyet, ishal, şişkinlik, karın ağrısı, gaz oluşumu, kilo kaybı, bulanık görme ve sarılık şeklinde belirtiler görülür. Pankreas Hastalıkları Tanısı ve Tedavileri Fiziki muayenesi zor olan pankreasın radyolojik görüntülemeler ve kan tetkikleriyle ve dışkı testiyle sorunlarının tespit edilmesi mümkündür.

Pankreas iltihabının belirtileri nelerdir?

– Üst karın bölgesinde ağrı
– Karın bölgesinde oluşan ağrının sırta doğru yayılması
– Karın bölgesindeki ağrının öğünleri takiben kötüleşmesi.
– Ateş
– Nabızda hızlanma.
– Bulantı ve kusma.
– Karın bölgesinde dokunmaya karşı hassasiyet gelişmesi.
– Sindirim problemleri.

vecihi

Share
Published by
vecihi

Recent Posts

Anti HBs değeri 500 ne demek?

Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…

11 ay ago

Saz hangi ülkeye aittir?

Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…

11 ay ago

Müşterek kime denir?

Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…

11 ay ago

Demir serum kaça düşerse tehlikeli olur?

Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…

11 ay ago

Elisa testi ücreti ne kadar?

Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…

11 ay ago

Erkeklerde mantar nasıl belli olur?

Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…

11 ay ago