Kan hastalıkları, ya kan hücrelerinin kemik iliğindeki üretim sorunundan ya da üretilen hücrelerin değişik nedenler ile tüketilmesinden kaynaklanmaktadır ve doğuştan gelen hastalıklar veya edinsel dediğimiz sonradan oluşan kan hastalıkları olarak ikiye ayrılır.
Kan hastalığının belirtileri nedir?
– Fiziksel aktivitelerde çabuk yorulma.
– Genel olarak halsizlik ve yorgunluk.
– Sık sık enfeksiyon geçirme.
– En küçük travmalarda bile kanama.
– Kanamayı durdurmada zorlanma, pıhtılaşma güçlüğü
– Ateşin dengelenememesi.
Kan hastalığının tedavisi var mı?
Löseminin akut ve kronik olmak üzere iki türü bulunur. Tedavi edilmemesi durumunda kısa sürede ölümle sonuçlanabilmektedir. Tedavisi ise kemoterapi ilaçları ve ilik nakli ile mümkündür. Kronik lösemi hastalarının ilaçla iyileşmeleri zordur ancak bazen tedavi görmeksizin uzun süre yaşayabilirler.
Kan hastalığı tehlikeli mi?
Kan hastalıkları, iyi huylu ve kanserli (malign) olmak üzere ikiye ayrılır. Beden üzerinde çeşitli olumsuzluklar doğuran bu hastalıklar, tedavi edilmemesi durumunda ölümle sonuçlanabilmektedir. En yaygın görülen kan hastalıkları ise; anemi, hemofili, lenfoma ve lösemidir.
Hematolojik hastalıklar nelerdir?
Hematoloji; lenfoma, multipl miyelom, akut ve kronik lösemi ile benzeri rahatsızlıklar olmak üzere; kemik iliği, lenf sistemi ve kan ile ilgili hastalıkları inceleyen bilim dalıdır. Hematolojik hastalıkların büyük bir bölümü, tedavisi hayati önem taşıyan hastalıklardır.
HCO3 ne demek kimya?
Bikarbonat, inorganik kimyada, (IUPAC-önerilen isim: hidrojen karbonat) karbonik asitin protonsuzlaştırılmasındaki bir ara yapı. HCO3− kimyasal formülene sahip moleküler iyondur.
Kan gazı hangi hastalıklarda bakılır?
Arter kan gazı testi sayesinde kandaki oksijen, karbondioksit ve pH seviyeleri belirlenebildiği için böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği, diyabet, kimyasal zehirlenme, aşırı doz ilaç kullanımı, elektrik çarpması ve kan kaybı gibi sağlık problemleri de değerlendirilebilir.
Kandaki pH değeri neden yükselir?
Solunum ve Metabolizma İzleme: Kan pH’sındaki değişiklikler, solunum ve metabolizma ile ilgili sorunları yansıtabilir. Örneğin, akciğerlerin yeterince karbondioksit (CO2) atamaması durumunda kan pH’sı düşer (asidoz), aşırı CO2 atılması durumunda ise kan pH’sı yükselir (alkaloz).
HCO3 asit mi baz mı?
H2CO3, bir protona (H+ katyonu) ve bir bikarbonat iyonuna (HCO3-anyonu) ayrışan zayıf bir asittir. Bu bileşik sulu çözeltilerde sadece kısmen ayrışır. Ayrıca, bikarbonat iyonu olan karbonik asidin eşlenik bazı nispeten iyi bir bazdır.
HCO3 değeri neden yükselir?
Nedeni : Vücutta aşırı miktarda asit birikmesi veya aşırı miktarda HCO3 kaybı sonucu görülen pH↓ ve HCO3 ↓ ile karakterizedir. Nedeni : Vücutta fazla miktarda HCO3 bulunması veya üst gastrointestinal(sindirim) sisteminden aşırı miktarda H+ iyonu kaybı sonucu görülen pH↑ ve HCO3↑ ile karakterizedir.