Folat (B9 vitamini) kırmızı kan hücresi oluşumunda ve sağlıklı hücre büyümesi ve işlevi için önemlidir. Besin, beyin ve omurganın doğum kusurları riskini azaltmak için erken hamilelik sırasında çok önemlidir.
Folat eksikliği bireyde önemli rahatsızlıklara neden olur. Sağlıklı bir vücutta ideal folat miktarı 4.6 ile 18.7 ng/mL aralığında olmalıdır.21 Tem 2023
Yetişkinler için günlük tüketilmesi önerilen folat miktarı da 400 mikrogramdır. Gebelik ve emzirme döneminde olan kadınlarda günlük folat ihtiyacı daha yüksektir ve bu kişilere 500-600 mikrogram günlük folat alımı önerilmektedir.8 Ara 2020
Gıdalarla vasıtasıyla vücuda alınan folik asitin emilimi ince bağırsaklardan gerçekleşir. Emilimi sonrasında kan dolaşımına geçen folik asit başta karaciğer olmak üzere çeşitli organlara ulaşır. Kan dolaşımında bulunan folat miktarının normal değer aralığı mililitrede 5-15 nanogram olarak kabul edilir.4 Eyl 2020
Folik asit eksikliği, vücudun ihtiyaç duyduğu folik asit miktarının alınmadığı durumda ortaya çıkan bir tablodur. Sağlıklı kişilerde kanda bakılan folik asit değeri 2.7-17.0 ng/mL arasında yer alması gerekir. Folik asit değeri, ideal aralığın altındaki kişilere folik asit eksikliği tanısı konulur.
Bu duruma Asidoz ve Alkaloz denmektedir. Asidoz, kanda bulunan aşırı asit nedeniyle pH’nin 7.35’in altına düşmesi, Alkaloz ise kanda bulunan yüksek miktardaki alkali nedeniyle pH seviyesinin 7.45’in üstüne çıkması durumudur. Bu durumlara pek çok rahatsızlık ve hastalık sebebiyet verebilir.11 Ara 2020
Normalde kan pH’sı 7.35 ile 7.45 arasında olmalıdır. Bu değerlerin dışına çıkması, vücuttaki asit-baz dengesinin bozulduğunu ve potansiyel olarak ciddi sağlık sorunlarının olduğunu gösterebilir. Bu tür bir dengesizlik durumu “asidoz” (kan pH’sının düşmesi) veya “alkaloz” (kan pH’sının yükselmesi) olarak adlandırılır.
Solunum ve Metabolizma İzleme: Kan pH’sındaki değişiklikler, solunum ve metabolizma ile ilgili sorunları yansıtabilir. Örneğin, akciğerlerin yeterince karbondioksit (CO2) atamaması durumunda kan pH’sı düşer (asidoz), aşırı CO2 atılması durumunda ise kan pH’sı yükselir (alkaloz).
pH: Kanın H+ durumunu belirlemek için kullanılır. Hastanın asidoz ya da alkalozda olduğunu gösterir, ancak tipini pH ile anlamak mümkün değildir. Normal değerleri 7.35-7.45’tir. Parsiyel Arteriyel Oksijen Basıncı (PaO2): Arteriyel kandaki oksijenin parsiyel ba- sıncıdır.
Asidoz, kanda bulunan aşırı asit nedeniyle pH’nin 7.35’in altına düşmesi, Alkaloz ise kanda bulunan yüksek miktardaki alkali nedeniyle pH seviyesinin 7.45’in üstüne çıkması durumudur. Bu durumlara pek çok rahatsızlık ve hastalık sebebiyet verebilir.11 Ara 2020
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…