AST (Aspartat Aminotransferaz) kan tahlilinde ölçülen bir enzimdir. Bu enzim, hücrelerde meydana gelen hasarın bir işareti olarak kabul edilir. AST özellikle karaciğer, kaslar, kalp ve böbreklerde bulunur ve bu organlardaki hastalıkların tanısında önemli bir rol oynar.
AST, kan dolaşımında bulunması normaldir. Ancak, hücrelerdeki herhangi bir hasar durumunda AST seviyeleri artar. Yüksek AST seviyeleri, karaciğer hastalıkları gibi çeşitli sağlık sorunlarının işareti olabilir. AST seviyesi ayrıca kalp krizi, karaciğer kanseri, kas hastalıkları ve hepatit gibi ciddi durumların belirlenmesinde de kullanılır.
AST seviyesi, kan tahliliyle belirlenir ve sonuçlar normal AST seviyeleri olarak kabul edilen belirli bir aralık içinde sunulur. Normal AST aralığı yetişkinlerde genellikle 5 ila 40 IU/L (uluslararası ünite/litre) arasında değişir. Ancak, AST seviyeleri cinsiyet, yaş, kilo ve bazı ilaçların kullanımı gibi faktörlere bağlı olarak farklılık gösterebilir.
AST testi, diğer kan testleri ve fizik muayene bulgularıyla birlikte değerlendirilir. AST yüksek olduğunda, doktor genellikle hastanın medikal geçmişini sorgular, fizik muayene yapar ve diğer tetkikler ve görüntüleme testleri gibi ek testlere yönlendirir. Bu ek testler, AST seviyesinin yükselmesine neden olan spesifik bir hastalığı veya durumu tanımlamaya yardımcı olabilir.
Sonuç olarak, AST kan tahlili, bazı organlardaki hasarı tespit etmek ve teşhis koymak için kullanılan bir yöntemdir. AST seviyelerinin normal aralık içinde olması genellikle sağlıklı bir hücre fonksiyonunu gösterirken, yüksek AST seviyeleri farklı sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Bu nedenle, AST testi, hastaların sağlık durumlarının değerlendirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.
AST yüksekliği ne anlama gelir?
AST Yüksekliği Nedenleri. Yüksek bir AST seviyesi, karaciğer hastalığının işareti olabilir. Karaciğer hastalığı yaşama ihtimali, diğer karaciğer kan testlerinin sonuçları da anormal olduğunda daha olası hale gelir.26 May 2023
AST ne anlama gelir?
AST (Aspartat Aminotransferaz), vücudun en büyük organı olan karaciğer tarafından üretilen bir enzimdir. SGOT (serum glutamik-oksaloasetik transaminaz) olarak da adlandırılan AST; beyin, kalp, böbrek, kas ve kırmızı kan hücrelerinde de bir miktar bulunur.
AST SGOT değeri kaç olmalı?
AST normal değeri kadınlarda 15-42 IU/L iken erkeklerde 15-50 IU/L’dir. Eğer sizin de hâlsizlik, yorgunluk, güçsüz hissetme, bulantı, kusma, kaşıntı, karın ağrısı, iştahsızlık, kilo kaybı, sarılık gibi şikayetleriniz varsa AST testi için en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız önerilir.
ALT ve AST yüksekliği ne demek?
ALT Yüksekliği Nedir? ALT testi için normal referans aralığı
Koagülasyon değeri kaç olmalı?
Her hastalığa göre değişiklik gösteren kan pıhtılaşma testlerinin normal değeri 0.8 ile 1.1 aralığındadır. Hastanın kan sulandırıcı ilaç kullanması durumunda bu değerler 2.0 ile 3.0 aralığında değişiklik gösterebilir.
Koagülasyon testi ne demek?
Koagülasyon testleri, kanamaya eğilimli hastalarda herhangi bir tedavi sürecinden önce başvurulan yöntemdir. Kanama riskinin değerlendirilmesini sağlayan koagülasyon testleri, pıhtılaşma mekanizması süresince aktif rol alan pek çok etkenin ayrı ayrı incelenmesiyle yapılır.
Koagülasyon neden bakilir?
Koagulasyon testleri, kan hastalıklarının tanısında kullanılan temel laboratuvar yöntemlerinden biridir. Kan hastalıklarını tespit etmek amacıyla yapılır. Anemi ve lösemilerde, aynı zamanda enfeksiyon hastalıklarının tanısında da kullanılan bir yöntemdir.
Koagülasyon nedir ne işe yarar?
Koagülasyon veya pıhtılaşma, kandaki çok küçük ve çekirdeksiz bir hücre olan kan pulcukları sayesinde, kanın havayla temas sonrası tortu hâline gelmesidir.
Koagülasyon değeri nedir?
Koagülasyon testleri, karaciğer fonksiyonunu değerlendirmek ve karaciğer hastalıklarının bir göstergesi olan pıhtılaşma bozukluklarını tespit etmek için kullanılır.