Kan tahlili, vücutta meydana gelen bazı hastalıkların teşhisinde önemli bir rol oynayan bir tıbbi testtir. Bu test, kanın çeşitli bileşenlerini inceleyerek doktorlara hastalığın teşhisini ve tedavi yöntemini belirleme konusunda yardımcı olur. Kan tahlilinde incelenen parametrelerden biri de P LCR (Platelet Large Cell Ratio) olarak adlandırılan bir değerdir.
P LCR, trombositlerin (kan pulcukları) büyüklük ve şekil özelliklerini yansıtan bir değerdir. Trombositler, kanın pıhtılaşmasını sağlayan hücrelerdir ve vücutta meydana gelen kanama durumlarında önemli bir rol oynarlar. P LCR, yüksek veya düşük değerlere sahip olması durumunda farklı hastalıkların belirtisi olabilir.
P LCR değerinin yüksek olması, trombositlerin normalden daha büyük boyutlarda olduğunu ve şekil bozukluklarına sahip olabileceğini gösterir. Bu durum, trombositlerin fonksiyonlarını etkileyebilir ve kanın pıhtılaşma kapasitesi azalabilir. Yüksek P LCR değerleri, bazı kan hastalıkları (örneğin trombositoz) veya bağışıklık sistemi bozuklukları gibi durumların belirtisi olabilir.
Diğer yandan, P LCR değerinin düşük olması, trombositlerin normalden küçük boyutlarda olduğunu ve sayılarının az da olabileceğini gösterir. Bu durum, hastanın kanın pıhtılaşmasını engelleyen bir durumda olabileceğini gösterir. Düşük P LCR değerleri, trombositopeni gibi durumların belirtisi olabilir.
Sonuç olarak, Kan tahlilinde P LCR, trombositlerin büyüklük ve şekil özelliklerini yansıtan bir değerdir. Yüksek veya düşük değerler belirli hastalıkların belirtisi olabilir. Doktor tarafından incelenen bu değer, hastanın teşhis ve tedavi sürecinde önemli bir bilgi sağlar. Ancak, P LCR değerinin yorumlanması her hasta için ayrı ayrı değerlendirilmeli ve diğer faktörlerle birlikte ele alınmalıdır.
Kan tahlilinde PLCR ne demek?
Amaç: Trombositler, tromboz ve ateroskleroz patogenezinde önemli bir rol oynamaktadır. Rutin hemogramda bakılan bir parametre olan trombosit büyük hücre oranı (P-LCR), trombotik olaylarla daha yakından ilişkili olan trombositlerin en büyük fraksiyonunun ölçümüdür.
LCR ne demek?
Bir LCR ölçer (Endüktans (l), Kapasitans (C) ve Direnç (R)), kapasitans, endüktans veya dirence bağlı olarak çalışan bir bileşenin, sensörün veya diğer cihazın endüktans, kapasitans ve direncini ölçmek için kullanılan bir araçtır .
PLCR değeri kaç olmalı?
11.7-15.5 g/dL dir.
İdrarın alkali olmasi icin ne yapmali?
Sağlıklı bireylerde, idrar pH’ını belirlemede diyet çok önemlidir. Ürik asitin vücutta birikmeden atılmasını sağlamak için alkali ortamı sağlamak gerekir. Bunun içinde mineral sitrat takviyesi kullanılması tavsiye edilir. Potasyum Sitrat: Alkali bir ajan olup idrar pH’ını yükseltici olarak kullanılmaktadır.
İdrar pH yüksek olursa ne olur?
pH değerinin 9’un üstünde olması durumunda ise İdrar yolu enfeksiyonu , kusma veya böbrek hastalığından kaynaklanabilir. Anormal: Sabahın ilk saatlerinde bakılan idrarda protein varlığını saptamak kişide böbrek hasarı anlamına gelebilir.
Idrarı alkali yapmak ne demek?
Asit veya alkali idrar atmak, vücudun asit-baz dengesini, asitlik ve alkalinite arasındaki dengeyi korumaya yardımcı olur. İdrar pH’sini etkileyen faktörler arasında kusma, diyare, akciğer hastalığı, hormonlar, böbrek fonksiyonu ve idrar yolu enfeksiyonu bulunur. Normal değerler pH 4.6 ila pH 8.0 arasındadır.30 Eki 2018
İdrar pH nasıl düşer?
Diyette karbonhidratı düşürüp, proteini ve asit yükünü artırdığınızda kan kimyası ve pH değişmeyebilir ancak idrar kimyası değişir. İdrar magnezyum seviyesi, idrar sitrat ve idrar pH azalır; idrar kalsiyum, ürik asit ve fosfat artar.21 Oca 2022
Alkali gıdalar nelerdir?
Çok Alkali Besinler: Limon, greyfurt, avokado, hindistancevizi, hindistancevizi sütü, badem sütü. Orta Alkali Besinler: Yumurta, somon, lor peyniri, kefir, keçi ve koyun sütü ile bu sütlerden yapılmış yoğurt ve peynir, tofu, kavun, incir, olmamış yeşil muz, siyah erik ve üzüm pekmezi.10 Mar 2023