RDW, kırmızı kan hücrelerinin (KKH) boyut dağılımını ifade eden bir kan testi parametresidir. RDW, “Red Cell Distribution Width” kelimelerinin baş harflerinin kısaltmasıdır. Kan tahlillerinde RDW, KKH’lerinin boyutlarının ne kadar homojen veya heterojen olduğunu değerlendirmek için kullanılır.
KKH’ler, oksijen taşınma ve vücut dokularına besin maddesi sağlama yetenekleri açısından hayati öneme sahip olan alyuvarlardır. Normalde, KKH’lerin boyutları birbirine oldukça benzerdir. Ancak bazı durumlarda, KKH’lerin boyutları arasında anormallikler veya farklılıklar olabilir. İşte RDW, bu anormalliklerin ölçümünde kullanılır.
RDW, kandaki KKH’lerinin elektrik akımla tarandığı ve boyutlarının ölçüldüğü bir otomatik hücre sayma cihazı kullanılarak hesaplanır. Sonuçlar genellikle yüzde cinsinden ifade edilir. RDW değeri yüksekse, KKH’lerin boyutları arasındaki farklılık artmış demektir. Bu durum, kandaki KKH’lerin şekil, boyut veya yapılarındaki bir anormallik veya başka bir sorunun belirtisi olabilir.
RDW’nin klinik kullanımı farklı hastalıkların tanı ve takibinde önemlidir. Örneğin, demir eksikliği anemisi gibi durumlarda RDW genellikle yüksektir. Buna karşılık, bazı vitamin eksiklikleri veya talasemi gibi durumlarda RDW düşük olabilir. Bu nedenle, RDW genel sağlık durumunun bir göstergesi olarak kabul edilebilir ve doktorlar tarafından kapsamlı bir değerlendirme için kullanılabilir.
Sonuç olarak, RDW, kırmızı kan hücrelerinin boyut dağılımını değerlendiren bir kan testi parametresidir. Yüksek RDW değerleri, anormalliklere veya hastalıklara işaret edebilirken, düşük RDW değerleri de klinik öneme sahip olabilir. Ancak, RDW’nin tek başına bir hastalık belirteci olmadığı unutulmamalı ve diğer laboratuvar test sonuçları ve klinik değerlendirmelerle birlikte değerlendirilmelidir.
Red cell distribution width kısaltması olan RDW, kırmızı hücre dağılım genişliği anlamına gelip, kırmızı kan hücrelerinin (eritrositler) hacmi ve boyutundaki farklılıkları ölçmek için yapılan bir testtir. Kırmızı kan hücrelerinin vücuttaki görevi akciğerlerden vücuda oksijen taşımaktır.15 Haz 2023
RDW düşüklüğü kırmızı kan hücrelerinin olması gereken boyutun altında olduğunu gösterir. Bu durum belirtileri arasında ishal, kalp çarpıntısı, yorgunluk ve mide bulantısı görülebilir. Ancak RDW yüksekliğinde olduğu gibi çok ciddi bir durum teşkil etmez.15 Haz 2023
Red Cell Distrubition’un kısaltması olan RDW-CV, Kırmızı Hücre Dağılım Genişliği – Varyasyon Katsayısı anlamına gelir ve bir kişinin kan akışındaki kırmızı kan hücrelerinin (eritrositler) boyutlarındaki değişkenliği ölçmek için kullanılan hematolojik bir parametredir.18 Eki 2023
RDW-CV, belirli bir tıbbi durum değil, kırmızı kan hücresi boyutlarında değişkenliğin bir göstergesi olduğundan kök nedenin ele alınması önemlidir. Düşük RDW-CV genellikle demir eksikliği anemisi, kronik hastalıklar veya belirli genetik bozukluklar gibi durumlarla ilişkilidir.18 Eki 2023
HDL, yüksek yoğunluklu lipoprotein olarak da bilinir. Bu, kolesterolün doku ve damarlardan karaciğere taşınmasını sağlamaktadır. Kolesterolün kanda yüksek çıkması kan damarlarına zarar verirken; HDL, fazla kolesterolü kandan uzaklaştırarak damar sağlığını koruyan bir kolesteroldür.
Kolesterol vücuttaki tüm hücrelerde bulunan yağ benzeri bir maddedir. Kötü kolesterol olarak da bilinen LDL Kolesterol (düşük yoğunluklu lipoprotein), kolesterolü dokulara taşıyıp arterlerin duvarlarında birikime neden olur. LDL’ nin kanda ne kadar olduğunu belirleyen teste de LDL Kolesterol testi denir.
Sağlıklı olarak nitelendirilen bir bireyde kandaki LDL düzeyi 130 mg/dL’nin altında, total kolesterol 200 mg/dL’nin altında, trigliserid düzeyi 150 mg/dL’nin altında ve HDL düzeyi kadınlarda 40 mg/dL, erkeklerde ise 50 mg/dL’nin üzerinde olarak tespit edilir.
HDL kolesterol düşüklüğü herhangi bir belirti yaratmaz ancak kan testleri ile saptanabilir. Kardiyovasküler hastalık riskinizi artıran HDL kolesterol düşüklüğüne bağlı belirtiler arasında inme, kalp krizi, erken koroner arter hastalığı ve periferik polinöropati bulunur.9 Kas 2023
İyi kolesterol olarak bilinen HDL (yüksek yoğunluklu lipoprotein), kolesterolün doku ve damarlardan karaciğere taşınmasını sağlar, kötü kolesterol olarak bilinen LDL (düşük yoğunluklu lipoprotein) ise dokudaki kolesterolü vücutta ihtiyaç duyulan bölgelere taşımakla görevlidir.
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…