Erkeklerde normalde 4.5-5.5 milyon, kadınlarda ise 4-5 milyon eritrosit hücresi bulunması beklenirken, bu seviyelerden daha yüksek eritrosit sayıları tehlikeli olarak kabul edilmektedir. İnsanların kanında bulunan eritrositler, vücudun oksijen taşımasında önemli bir rol oynar. İyi bir kan dolaşımı sağlamak için normal eritrosit seviyelerine ihtiyaç vardır.
Kanda yüksek eritrosit seviyeleri, polisitemi olarak adlandırılan bir durumun belirtisi olabilir. Polisitemi, vücudun aşırı miktarda kırmızı kan hücresi ürettiği bir durumdur. Bu durum, genetik faktörler, yüksek rakımlı bölgelerde yaşama, uygulanan bazı tedaviler veya doğal olarak oluşan bazı hastalıklar nedeniyle meydana gelebilir.
Yüksek eritrosit seviyeleri, kanın viskozitesini artırarak kan akışının önündeki engelleri oluşturabilir. Bu nedenle, kişide baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk, solunum güçlüğü, el ve ayaklarda şişme gibi belirtiler gözlemlenebilir.
Eğer eritrosit seviyeleri çok yüksekse, tromboz riski de artabilir. Kan damarlarının tıkanması sonucu damarlarda pıhtılaşma meydana gelebilir ve bu da kalp krizi veya felç gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, yüksek eritrosit seviyeleri tehlikeli olarak kabul edilir ve mutlaka tıbbi bir değerlendirme gerektirir.
Tedavi polisiteminin altında yatan temel nedene bağlı olarak değişebilir. Bununla birlikte, genellikle kan inceltici ilaçlar kullanılarak eritrosit seviyelerinin kontrol altına alınması hedeflenir. Diğer tedavi yöntemleri arasında kan yoluyla kan almak da yer alabilir.
Sonuç olarak, normalden yüksek eritrosit sayıları tehlikeli olarak kabul edilir ve polisitemi adı verilen bir durumun belirtisi olabilir. Bu durum, kalp sorunlarına ve tromboza yol açabilir. Bu nedenle, yüksek eritrosit seviyeleri mutlaka tıbbi bir değerlendirme gerektirir ve uygun tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.
Eritrosit Sayısı Normalde Kaç Olmalıdır? Sağlıklı bir kişide yapılan tam kan sayımında eritrosit sayısı kanda 1 mm3 başına erkeklerde 4,3 – 5,9 milyon, kadınlarda 3,5 – 5,5 milyon olarak hesaplanır. Bu fark kemik ve kas kütlesi, hormon dengesi ve adet döngüsü gibi farklılıklardan ileri gelir.18 Ağu 2021
Kanın, RBC veya eritrosit olarak adlandırılan kısmı, kanın şekilli elemanlarının yaklaşık %99’unu oluşturur. Disk şeklinde görünüme sahip olan eritrositler, hemoglobin taşır ve vücutta oksijen ve karbondioksit alışverişinin yapılmasını sağlar.19 Kas 2020
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.22 Oca 2021
Vücut güneş ışığından yeterli derecede faydalanamadığında ya da diyetten yeterli D vitamini alamadığında D3 vitamini eksikliği yaşanabilir. Bu durum kemik yoğunluğunda azalmaya, osteoporoz ve kemik kırılmalarına yol açabilir. D3 vitamini eksikliği tüm dünyada yaygın bir sağlık problemidir.8 May 2023
D vitamini eksikliğinin başlıca risk faktörleri şunlardır: Yetersiz güneş ışığına maruz kalma, D vitamini içeren gıdaların yetersiz alımı, Crohn hastalığı ve Çölyak hastalığı gibi emilim bozukluğuyla ilgili sendromlar D vitamini eksikliğinin nedenleri arasında gösterilir.8 Ağu 2022
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
D Vitamini Eksikliği Nelere Neden Olur? D vitamini eksikliği kişilerde; kanser, kronik yorgunluk, diyabet, hipertansiyon, depresyon, romatizma ve kalp hastalıkları gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. D vitamini eksikliği; kemik yoğunluğunu da olumsuz etkiler ve kemik hastalıklarına davetiye çıkarır.20 Ağu 2023
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…