Categories: Genel

Kanda WBC yüksekliği neden olur?

Beyaz kan hücreleri (WBC), vücudun bağışıklık sistemi tarafından üretilen ve enfeksiyonlara, enfeksiyonlara yanıt veren hücrelerdir. Normalde, insan vücudu bir enfeksiyonla karşılaştığında beyaz kan hücrelerinin sayısı artar ve vücut enfeksiyonla savaşırken bunları üretir. Bununla birlikte, bazı durumlarda WBC seviyeleri normalden yüksek olabilir.

Kanda yüksek WBC seviyelerinin birçok nedeni vardır. Birincil nedenlerden biri enfeksiyon hastalıklarıdır. Bakteriyel, viral veya paraziter enfeksiyonlar, bağışıklık sistemi hücrelerinin üretimini ve salınımını artırabilir, bu da WBC sayısının yükselmesine neden olabilir. Benzer şekilde, enfeksiyonla ilişkili inflamasyon da WBC seviyelerini artırabilir.

Bağışıklık sistemi dışında, bazı kanserlerin de WBC düzeylerini etkileyebileceği bilinmektedir. Lenfoma, lösemi ve miyelom gibi kanser türleri, anormal üretim veya dolaşım nedeniyle WBC seviyelerini artırabilir. Bu kanserler, normal kan hücrelerinin üretimini ve işlevselliğini etkileyebilir ve sonuç olarak WBC yüksekliği ortaya çıkabilir.

Bağışıklık sistemi dışında, bazı kronik inflamatuar hastalıklar da WBC seviyelerini yükseltebilir. Romatoid artrit, iltihaplı bağırsak hastalığı gibi hastalıklar, vücutta sürekli olarak inflamasyona neden olur ve bunun sonucunda WBC sayısında artış görülebilir.

Diğer bir neden ise, fiziksel veya duygusal stres durumlarıdır. Stres, adrenal bezlerin kortizol üretimini artırabilir ve bunun sonucunda WBC üretimini artırabilir.

Sonuç olarak, kanda yüksek WBC seviyelerinin birkaç farklı sebebi vardır. Enfeksiyonlar, kanserler, inflamatuar hastalıklar ve stres gibi faktörler WBC seviyelerini artırabilir. Eğer WBC seviyeleri normalden daha yüksekse, doktorunuza başvurmak ve uygun teşhis ve tedavi planı almak önemlidir.

Kandaki WBC yüksek olursa ne olur?

Beyaz kan hücreleri vücudun bağışıklık tepkisi için çok önemli olmasına rağmen, normalde toplam kan hücrelerinin sadece %0,2’sini oluştururlar. Lökositoz olarak da adlandırılan WBC yüksekliği enfeksiyon, kan veya kemik iliği bozukluğu gibi bir dizi sağlık sorununu gösterebilir.20 Eyl 2022

WBC yüksekliği hangi hastalığın belirtisi?

WBC yüksekliğine neden olan durumlar arasında enfeksiyonlar, dalak ameliyatı, bazı ilaçlar, lösemi, romatoid artrit gibi hastalıklar yer alır. WBC düşüklüğüne sebebiyet veren faktörler ise kemik iliği eksikliği, lupus, kanser ilaçları, şiddetli bakteriyel enfeksiyonlar, duygusal veya fiziksel strestir.2 Kas 2023

WBC yüksekliği ne zaman tehlikeli olur?

WBC değerinin mikrolitre başına 4.500 ila 11.000 aralığında olması gerekir. Bu değerin üstünde olan rakamlar WBC yüksekliği olarak değerlendirilir. Ancak WBC yüksekliğinin normal değerin yaklaşık 10 katı daha üstünde olması tehlikeli bir duruma işaret edebilir.2 Kas 2023

WBC yüksekliği ne yapmalı?

Eğer beyaz küre yüksekliğinin sebebi bir iltihap yani vücuttaki herhangi bir yerde oluşan infeksiyon (zatüre, idrar yolu infeksiyonu gibi) ise uygun antibiyotik tedavisi ile düşürülebilir. İlaçlara bağlı bir yükseklik ise çoğunlukla ilacın kesilmesine bağlı normale gelecektir.

Graves hastalığı nasıl anlaşılır?

En belirgin belirtisi sıcağa karşı hassasiyet ve tahammülsüzlüktür. Graves hastaları sağlıklı bireylerin üşüdüğü havalarda bile çok sıcak hissederek ince giysilerle dolaşmak ister. Guatr tipi boyun kalınlaşması, gözlerin patlaklaşması ve deride birtakım belirtiler ile de kendini gösterebilir.

Graves ilerlerse ne olur?

Graves hastalığı tedavi edilmediğinde kemikler güçsüzleşir ve kırılganlıkları artar. Graves hastalığı tedavi edilmediğinde kalp hastalıklarına sebep olabilir. Ritim bozukluğu, kalp kasında bozulma ve kalp yetmezliğine yol açabilir.

Graves iyileşir mı?

Graves oftalmopatisi graves hastalığı tedavisi ile her zaman iyileşmez. İlk 3-6 ay daha da kötüleşebilir. Genellikle bir yıla kadar stabilize olur ve daha sonra, genellikle kendi başlarına iyileşmeye başlar.

Graves hastalığı ilerlerse ne olur?

Graves hastalığı tedavi edilmediğinde kemikler güçsüzleşir ve kırılganlıkları artar. Graves hastalığı tedavi edilmediğinde kalp hastalıklarına sebep olabilir. Ritim bozukluğu, kalp kasında bozulma ve kalp yetmezliğine yol açabilir. Bazı hastalarda tiroid fırtınası oluşur.

Graves hastalığı nelere yol açar?

Vücuttaki pek çok fonksiyonu kontrol eden tiroit bezlerini etkileyen bu hastalık, tedavi edilmediğinde kalbi, kasları, kemikleri; kadınlarda menstrual döngüyü ve üremeyi etkileyebilir. Graves hastalığının en bilinen belirtilerinden biri de göz kapaklarının içeri çekilmesi ve gözlerin büyümesidir.9 Şub 2023

vecihi

Share
Published by
vecihi

Recent Posts

Anti HBs değeri 500 ne demek?

Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…

10 ay ago

Saz hangi ülkeye aittir?

Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…

10 ay ago

Müşterek kime denir?

Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…

10 ay ago

Demir serum kaça düşerse tehlikeli olur?

Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…

10 ay ago

Elisa testi ücreti ne kadar?

Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…

10 ay ago

Erkeklerde mantar nasıl belli olur?

Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…

10 ay ago