Kanser, hızla büyüyen ve normal hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucu oluşan bir hastalıktır. Hastalığın teşhisi ve tedavi yöntemleri için biyobelirteçlerin kullanılması son yıllarda önem kazanmıştır. Bu biyobelirteçler, kan testleri ile ölçülen ve hastalığın varlığını veya seyrini gösteren proteinler veya moleküllerdir.
C-reaktif protein (CRP), vücutta şiddetli inflamasyon ya da hastalık durumlarında üretilen bir protein olup, tıbbi bir biyobelirteç olarak kullanılmaktadır. Yüksek CRP düzeyleri, genellikle enfeksiyonlar, romatoid artrit, kalp hastalıkları gibi inflamasyon veya vücutta oluşan hasarlarla ilişkilidir. Ancak, son yıllarda kanser hastalarında da CRP düzeylerinde artış olduğu tespit edilmiştir.
Kanser hücreleri, normal hücrelerin kontrolsüz çoğalmasına neden olurken aynı zamanda inflamasyon ve doku hasarı da oluşturur. Bu durum, vücudun bağışıklık sisteminde bir tepkiye yol açar ve CRP düzeylerinin yükselmesine neden olabilir. Yapılan araştırmalarda, kanser hastalarının CRP düzeylerinin genellikle normal bireylerden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Birçok kanser türünde, yüksek CRP düzeyleri hastalığın ilerlemesinin bir belirtisi olarak kabul edilmektedir. Örneğin, akciğer, meme, prostat ve kolon kanserinde CRP düzeylerinde artış gözlemlenmiştir. Yapılan çalışmalarda, artan CRP düzeylerinin kanser hücrelerinin yayılma kapasitesiyle ilişkili olduğu belirlenmiştir.
CRP değerinin kanser hastaları için kesin bir sınırlaması bulunmamakla birlikte, genel olarak 3 ila 10 mg/L arasındaki değerler yüksek kabul edilir. Ancak, her kanser türü için bu değerler farklılık gösterebilir. CRP düzeylerinin kanser teşhisi, prognozu ve tedavi yanıtı üzerindeki etkilerini daha iyi anlamak için daha fazla çalışma yapılmaktadır.
CRP’yi düşürmek için ne yapmak lazım?
– Fazla kilolardan kurtulmak.
– Sigarayı bırakmak ve sigara dumanına maruz kalmamak.
– Alkol tüketiminde aşırıya kaçmamak.
– Yüksek kalorili gıdalardan ve doymuş yağlardan kaçınmak.
CRP Nefelometrik yüksekliği nasıl düşürülür?
Sigara alışkanlığınız varsa uzak durmanız önerilir. Daha hareketli ve düzenli bir yaşam tavsiye edilir. Paketli ve işlenmiş gıdalardan uzak durduğunuz sürece crp seviyesi her zaman düşük olacaktır. İlaçların düzenli kullanımı sonucunda crp yüksekliği tedavi edilebilir.
CRP yüksekliği hangi hastalığın belirtisidir?
Kanda CRP (C-reaktif protein) Artışı Ne Anlama Gelir? Sağlıklı kişilerde plazma CRP değeri çok düşüktür. CRP değerinin yükselmesi vücutta enflamasyon veya enfeksiyon olduğuna, inme veya kalp krizi riskine, yakın zamanda geçirilmiş bir kalp krizine, doku ölümüne veya tümör olabileceğine işaret eder.
CRP hangi hastalıklarda yükselir?
– Enfeksiyon Hastalıkları Her türlü enfeksiyonda CRP düzeyi yüksek çıkabilir. …
– Romatolojik Hastalıklar. Lupus, eklem romatizması, iltihaplı bağırsak hastalıkları veya oto-immün hastalıkların seyrinde CRP düzeyi yükselir. …
– Travma. …
– Cerrahi Tedavi. …
– Kanser. …
– Kronik Hastalıklar.
Kadınlarda kalp krizi nasıl başlar?
Kalp krizi yaşayan kadınlarda birkaç ay önce başlayan yorgunluk ve halsizlikle birlikte uykusuzluk, hazımsızlık ve anksiyete, kalp krizi belirtilerinden sayılır. Ayrıca sırt, omuz, boyun ve kollarda meydana gelen ağrı da kadınlarda kalp krizi belirtileri olarak sıralanır.3 Ağu 2023
Hafif kalp krizi nasıl Anlaşilir?
Kalp krizinin en sık belirtisi, göğüs ağrısı veya göğüste rahatsızlık hissidir. Göğsün ortasında veya sol tarafında birkaç dakikadan uzun süren veya aralıklı tekrarlayan ağrı; rahatsız edici baskı, sıkışma, dolgunluk gibi hissedilebilir. Nadiren; Sersemleme veya baygınlık hissi.11 Nis 2022
Kalp krizinin 12 belirtisi ne demek?
Kalp krizi ile sonuçlanabilecek 12 belirtiyi sıralayan Boztosun, “Göğüste sıkışma ve ağrı, bulantı, hazımsızlık, mide yanması ve ağrısı, kola yayılan ağrı, baş dönmesi, çabuk yorulma ve bitkinlik, horlama, terleme, bacaklarınız ayak ve bileklerin şişmesi, bitmeyen öksürük veya düzensiz kalp atışınız varsa vakit …
Kadınlarda kalp krizi belirtisi nedir?
Ani bastıran yorgunluk, nefes darlığı, göğüs üzerinde baskı hissi, mide ağrısı, boyun, sırt, çene, sağ kol ve sağ omuzda ağrı, ani soğuk ter boşalması gibi belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden doktora başvurmak, elektrokardiyografi çektirmek hayati önem taşıyor.20 Tem 2020
Kalp krizi hangi testte belli olur?
Troponin testi göğüs ağrısı, nefes darlığı veya diğer kalp krizi belirtileriyle hastaneye başvuran kişilerde doktor tarafından durumun ne kadar acil olduğunu tespit etmek için kullanılır. Eğer şüphe yüksekse test 2 veya gerekirse 4 saat sonra tekrarlanır.30 Kas 2022