Kansızlığı olan kişilerin kan verebilip veremeyeceği konusu, kan bağışıyla ilgilenen birçok insanın aklını kurcalayan bir sorudur. Kansızlık, bir kişinin vücudunda yeterli miktarda sağlıklı kırmızı kan hücresi bulunmaması durumunu ifade eder. Bu durum genellikle demir eksikliği, vitamin eksiklikleri, kronik hastalıklar veya kan kaybı gibi faktörlerden kaynaklanır. Kansızlığı olan kişilerin kırmızı kan hücresi sayıları düşük olduğu için kan vermelerine izin verilip verilemeyeceği pek çok insanın merak ettiği bir konudur.
Kan bağışı yapma kuralları, kansızlığı olan bireyler üzerinde de geçerlidir. Ancak, bazı durumlarda bu kişilerin kan bağışı yapmalarına izin verilebilir. Öncelikle, kansızlığın ne tür bir sebeple meydana geldiği ve kişinin genel sağlık durumu dikkate alınır. Bununla birlikte, kansızlık kalıcı bir durum ise ve kişi sürekli olarak düşük kırmızı kan hücresi sayısına sahipse, kan bağışı yapmalarına izin verilmeyebilir. Bu kişilerin vücutları zaten düşük kan hacmiyle mücadele ederken kan bağışı yapmaları, sağlık sorunlarına yol açabilir.
Ancak, kansızlık durumu geçici olan ve düşük kırmızı kan hücresi sayısına sahip olan kişiler, bazı şartları sağladıkları takdirde kan bağışı yapabilirler. Öncelikle, kansızlığın altında yatan sebep tamamen iyileşmiş olmalıdır. Ayrıca, kişinin genel sağlık durumu kan bağışı için uygun olmalı ve doktor tarafından onaylanmalıdır. Kan bağışı yapacak kişinin vücuttaki kırmızı kan hücresi sayısı belirli bir seviyenin üzerinde olmalı ve kan bağışı sonrası vücutta herhangi bir komplikasyonun oluşması riski minimum seviyede olmalıdır.
Sonuç olarak, kansızlığı olan kişilerin kan bağışı yapabilmesi için bazı kriterlere uygun olmaları gerekmektedir. Bu durum kansızlık nedenine, kişinin genel sağlık durumuna ve vücuttaki kırmızı kan hücresi sayısına bağlıdır. Ancak her durumda, bireylerin doktorlarıyla iletişime geçmeleri ve kan bağışı yapmayı düşündükleri durumu değerlendirmeleri önemlidir.
Kalp hastalıkları; Aort stenozu, Anevrizma, Kardiyomyopati, Koroner tromboz. Kronik kalp yetmezliği, Aritmi (Ağır kardiak aritmi öyküsü veya tedavi gerektiren aritmi), Myokard enfarktüsü öyküsü, Kardiak stent takılması olanlar donör kabul edilmez.
Kan bağışına engel teşkil eden ve en sık rastlanan anemi türü “demir eksikliği” anemisidir. Bu nedenle kan bağışından önce bağışçıların vücutlarındaki hemoglobin değeri anemi açısından kontrol edilir.
Gebeler kan veremez. Doğum veya gebeliğin sonlan(dırıl)masından 6 hafta sonra kan verebilirler. Koroner kalp hastalığı, angina pektoris, ciddi kardiyak aritmi, serebrovasküler hastalıklar, arteriyal tromboz veya rekküren venöz trombozu olan kişiler kan veremezler. Allerji ( Astım hastaları kan veremez.
Anemi: Kansızlık kan bağışı için engeldir. Günlük yaşamın olağan sayılabilecek ve çoğunlukla psikolojik kaynaklı olan halsizlik, bitkinlik gibi durumlar, anemi (Kansızlık) olarak algılanmamalıdır. Anemi tanısı, kan testleriyle yapılmaktadır. Kan bağışı için kriter hemoglobin değeridir.
LH (Luteinizing Hormone) Tanısal değeri FSH ile benzerdir. Normal değerleri aşağıda belirtilen seviyelerdedir: Hamile 2,00-15,00 mIU/ml. Menopoz 10,00-90,00 mIU/ml.
Adetin 3. gününde bakılan FSH hormonu değerinin 10’un altında olması normal kabul edilir. Adetin diğer zamanlarında bakılırsa daha yüksek çıkabilir ve sonuç yanıltıcı olabilir bu nedenle özellikle foliküler fazın başlangıcında yani adetin ilk günlerinde ölçüm yapılmalıdır.
Menopoz hem kan hem de idrar tahlili ile yapılabilen hormon testleri ile belli olur. Düzenli adet döngüsüne sahip olmayan kadınlarda FSH düzeyi 30-40 mIU /ml üzerinde ise menopoz tanısı konulabilir. Çünkü FSH değerinin yüksek olması vücudun yumurta üretebilmek için çok fazla çalıştığına işaret eder.12 Haz 2023
Bahsedilen hormon tetkikleri için normal değerler şu şekildedir: FSH 1.7-12 mlu/ml. LH 1.1-7 mlu/ml.
Daha yüksek FSH değerleri – 30 ve üstü değerler – menopoz göstergesi olarak kabul edilir. FSH değerleriniz yüksek olmasına rağmen adet görüyor olabilirsiniz. Normal laboratuvar değerlerinin, testin yapıldığı laboratuvara göre değişebileceği akıldan çıkarılmamalıdır.
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…