Yeni doğan bebeklerin şiddetli sarılık geçirmeleri halinde, kanda yükselen bilirubinin kan-beyin bariyerini geçerek beynin bazı çekirdeklerine zarar vermesi durumuna kernikterus denilmektedir. Bu durumu yaşayan çocuklarda zeka geriliği ve spastisite görülebilir.
Kernikterus sendromu nedir?
Kernikterus (kernicterus), yenidoğan sarılığının güçlü ve uzun süreli olması nedeniyle, kanda yükselen bilirubinin kan-beyin bariyerini geçerek beyin ve beyincikteki bazal çekirdeklerde birikmesi ve zarar vermesi durumudur.
Kanda icterus ne demek?
Sarılık (ikter; icterus), bir hastalık değil, çoğu karaciğerle ilgili olan bazı hastalıkların belirtisidir. İkter tablosunda gözakı (sklera), deri, mukozalar ve organlar sarıya boyanır. En önemli nedeni kandaki bilirubin düzeyinin artmasıdır.
Kernikterus nedir belirtileri nelerdir?
Eğer bilirubin çok yükselip beyni etkilemişse (kernikterus), o zaman bebek tiz sesle ağlamaya başlar, başını geriye atar ve tablo havale geçirmeye kadar kötüleşebilir. Bu durumdaki bir bebekte ileri dönemde çoğunlukla zeka ve motor gelişim geriliği, işitme, görme sorunları oluşur.
Sarılığın beyne zarar verdiği Nasıl Anlaşılır?
Kandaki bilirubin düzeyi aşırı yükselirse bebeğin beynine yerleşerek, motor ve zeka geriliğine neden olur. Sarılıklı bebeklerde kan değişimine karar verilirken kan bilirubin düzeyine bakılır. Eğer kandaki bilirubin düzeyi %20-25mg üzerine çıkarsa, bebeğin beyninin zarar görmemesi için kan değişimi yapılır.
Alerji testi yapılırken nelere dikkat edilmeli?
-Alerji testi öncesinde dikkat edilmesi gerekenler ve kesilmesi gereken ilaçlar vardır. -Açlık veya tokluk testi etkilemez. -Antihistaminikler, soğuk algınlığı ve öksürük şurupları alerji testini etkilediği için en az yedi gün süreyle kesilmelidir. Bir kaşık bile alınması alerji testini etkiler.10 Ara 2021
Alerji testi hangi durumlarda yapılamaz?
Solunum yolu alerjilerinde pek çok kişide şikayetlere yol açan kokular ile alerji testi yapılmaz. Gıdalara bağlı gelişen reaksiyonlarda önemli olan gıda katkı maddeleri ile cilt testleri yapılamaz. Başta aspirin olmak üzere ağrı kesicilerin çoğunluğu ile ve diğer bazı ilaçlar ile cilt alerji testi yapılamaz.
Alerji iken alerji testi yapılır mı?
Kişi test yapılacak bir alerjene karşı çok hassas ise (ilaç, arı veya gıda alerjenleri gibi) cilt testi sırasında da şiddetli alerjik reaksiyon görülme olasılığı olduğunda test tüm önlemlerin alındığı durumda yapılabilir.
Alerji testinden önce bir şey yenir mi?
Cilt testleri yapabilmek için özel eğitim alınmış olmalıdır. O yüzden tercih edilmesi gereken testlerin Alerji ve İmmünoloji Uzmanı gözetiminde yapılmalıdır. Cilt testi öncesi açlık/tokluk koşulu aranmamaktadır.
Alerji testinden önce yemek yenir mi?
Cilt testi öncesi açlık/tokluk koşulu aranmamaktadır. Testlere başlamadan önce hastanın ilaç kullanıp kullanmadığı sorgularız.