Ketonlar, normalde vücudumuzun enerji üretmek için kullandığı bir yakıt olan karbonhidratları kullanamadığında üretilen yağ asitleridir. Genellikle düşük karbonhidrat diyeti yapan veya aniden aç kalan kişilerde keton seviyeleri artabilir. Ancak, bu durumda ketonların pozitif çıkması endişe verici olabilir.
Keton pozitifliği, genellikle idrarda veya kanında ketonların varlığını gösteren bir test sonucudur. Bu durum, kişinin vücudunda ketonların biriktiği ve karbonhidrat yerine yağ yakarak enerji üretmeye başladığı anlamına gelir. Normalde, vücut hücreleri için enerji kaynağı olarak karbonhidratları kullanırken, ketonlar aç kaldığında veya karbonhidrat alımı kısıtlandığında alternatif bir enerji kaynağı olarak kullanılır.
Keton pozitifliği, genellikle diyabetik ketoasidoz gibi ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olarak kabul edilir. Diyabetik ketoasidoz, kan şekeri seviyesinin yüksek olması ve insülin eksikliği nedeniyle vücutta biriken ketonların artması durumunda ortaya çıkar. Bu durum acil tıbbi müdahale gerektirebilir.
Bununla birlikte, keton pozitifliği sadece diyabetik ketoasidoz ile ilişkili değildir. Düşük karbonhidrat diyeti yapan veya aniden aç kalan kişilerde keton seviyeleri de artabilir. Bu durum, vücudun yağ yakma moduna geçtiğini gösterir ve genellikle bir süre sonra normale döner.
Keton pozitifliği belirtileri arasında ağız kuruluğu, iştahsızlık, yorgunluk, bulantı ve kusma yer alabilir. Keton pozitifliği olan kişilerin doktorlarıyla görüşmeleri ve durumlarını değerlendirmeleri önemlidir. Doktor, keton pozitifliğinin nedenini belirlemek ve uygun tedaviyi sağlamak için gerekli testleri yapabilir.
Sonuç olarak, keton pozitifliği, ketonların vücutta biriktiğini ve enerji üretimi için karbonhidrat yerine yağ yakımının gerçekleştiğini gösteren bir durumdur. Diyabetik ketoasidoz gibi ciddi sağlık sorunlarıyla ilişkili olabileceği gibi düşük karbonhidrat diyeti gibi durumlarla da ilişkili olabilir. Keton pozitifliği olan kişiler doktorlarıyla iletişime geçmeli ve durumlarını değerlendirmelidir.
Keton pozitif ise ne yapılmalı?
Kan şekerinin de çok yük-seldiğini gösterir. Keton çıkmaya devam ederse ketoasi-doz olarak adlandırdığımız bir tablo oluşur, bunun sonucunda koma gelişebilir. Ölçümlerinizde keton çıkıyorsa, egzersiz yapmayınız, doktorunuza haber veriniz ve insülin dozunuzu kan şekerinize göre arttırınız.
Kan tahlilinde keton ne demek?
Kan şekerinin birkaç kez yapılan ölçümlerde yüksek çıkması durumunda ve her sabah aç karnına idrarda keton bakılmalıdır. Çünkü keton, vücuttaki insülinin yeterli olmadığı durumlarda ortaya çıkan, hücrenin açlığını gösteren, asit özellikte bir artık maddedir. Kan şekerinin de çok yük-seldiğini gösterir.
Hamilelikte keton nedir?
İdrar tahlilinde keton cisimcikleri varlığı annenin metabolik dengesinin bozulduğunun göstergesidir. Bazı araştırmacılara göre de kana salınan bu keton cisimcikleri bebeğe geçerek, zarar verebilirler. Bu nedenlerle acil sıvı ve elektrolit desteği gerektirir.
Keton yüksekse ne yapmalı?
Olası bir sorunun ilk belirtileri aşırı susama ve sık idrara çıkmakdır. Bu semptomlar gelişirse kişi kan şekeri seviyesini kontrol etmelidir. İnsülini, uzmanın reçete ettiği şekilde kullanmak ve su içmek, keton seviyesi biraz yükseldiğinde kişinin kendini daha iyi hissetmesine yardımcı olabilir.22 Kas 2022
Hamilelikte kalsiyum eksikliği nelere yol açar?
– Ellerde, ayaklarda ve yüz bölgesinde karıncalanma.
– Bacaklarda kasılmalar.
– Cilt kuruluğu ve kırılgan tırnaklar.
– Düzensiz kalp atışı
– Hafızanın zayıflaması
– Depresyon.
– Halüsinasyonlarw.
– Diş çürükleri.
Kalsiyum eksikliğini gidermek için ne yapılmalıdır?
En iyi kaynaklar: Yoğurt, peynir gibi süt ve süt ürünleridir. İyi kaynaklar: Pekmez, susam, fındık, fıstık ve benzeri yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kurutulmuş meyvelerdir. Orta kaynaklar: Yeşil sebzeler, yumurta, portakal, mandalina, limon, çilek gibi besinlerdir.25 Tem 2022
Gebelikte kalsiyum eksikliğinde ne olur?
Bu dönemde yeterli kalsiyum alınmazsa bebek, gelişimi için gerekli olan kalsiyumu annenin kemiklerinden karşılar. Bu da annede kalsiyum eksikliğine ve ileriki yıllarda kemik erimesi problemine zemin hazırlar. Süt ve süt ürünleri kalsiyum açısından en zengin besinlerdir ve tüketimi kolaydır.
Hamilelikte kalsiyum eksikliği nasıl giderilir?
Özellikle gebelik döneminde artan kalsiyum ihtiyacı diyetle tam olarak karşılanamaz. Ama en güzeli diyetle almaya çalışmaktır. Bu sebeple, süt ürünleri, süt, yoğurt, peynir hangisini seviyorsanız fazla tüketmeye çalışın. Multivitamin takviyeleri 150-200 mg ya da daha az miktarda kalsiyum içerir.
Kalsiyum eksikliği tedavi edilmezse ne olur?
Kalsiyum eksikliği tedavi edilmezse ne olur? En sık olarak kemik sağlığını etkileyen kalsiyum eksikliği tedavi edilmediği takdirde kemik erimesi hastalığı olan osteoporoza neden olabilir.24 Tem 2023