Kalp krizi veya miyokard infarktüsü, kalp kasının kan akımının ani bir şekilde kesilmesi sonucu meydana gelen ciddi bir durumdur. Kalp krizi geçiren bir kişiyi tanımak ve hemen müdahalede bulunmak, hayat kurtarıcı bir önem taşır. Bu makalede, kişinin kalp krizi geçirdiğini anlamanın belirtileri ve müdahale yöntemleri ele alınacaktır.
Kalp krizi belirtileri genellikle göğüs bölgesinde yoğun ağrı veya baskı hissi şeklinde ortaya çıkar. Bu ağrı genellikle sol kolda, çene ve boyunda hissedilebilir ve genellikle 15 dakikadan fazla sürer. Ek olarak, kişi soluk almakta zorlanabilir, terleyebilir, bulantı veya kusma yaşayabilir. Karın ağrısı, hızlı veya düzensiz kalp atışı, baş dönmesi veya bayılma, halsizlik ve korku hissi de kalp krizi belirtileri arasında yer alabilir.
Eğer bir kişi yukarıda belirtilen semptomlardan bir veya daha fazlasını yaşıyorsa, hemen acil tıbbi müdahale gerekmektedir. İlk yapılması gereken adım, 112 veya yakındaki acil numarayı aramaktır. Kalp krizi geçiren bir kişiye mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım sağlanmalıdır.
Müdahale edilene kadar, kişiye destek vermek ve rahatlatıcı bir pozisyon sağlamak da önemlidir. Çok fazla hareket ettirilmemeli ve sakin kalması sağlanmalıdır. Eğer kişi bilinci yerindeyse, dilini yutmaması için yan pozisyona alınmalıdır. Her durumda, acil tıbbi müdahale beklerken kalp krizi geçiren kişinin yalnız bırakılmaması önemlidir.
Sonuç olarak, kalp krizi geçiren bir kişiyi tanımak ve hızlı bir şekilde müdahale etmek hayat kurtarıcıdır. Göğüs ağrısı, sol kolda ağrı veya baskı hissi, soluk almakta zorlanma, bulantı veya kusma gibi semptomlar kalp krizi belirtisi olabilir. 112 veya yakındaki acil numarayı aramak ve tıbbi yardım sağlamak ilk adımdır. Kişiye destek vermek, rahatlatıcı bir pozisyon sağlamak da önemlidir. Kalp krizi geçiren bir kişi yalnız bırakılmamalı ve acil tıbbi müdahaleye kadar beklenmelidir. Ancak bir doktor tarafından kesin teşhis konabilir, bu nedenle bir sağlık profesyonelinin değerlendirmesi gereklidir.
Göğüste yanma ve sıkışma hissi, solgunluk, terleme ve nefes darlığı, kalp krizinin ilk belirtileri arasındadır. Bu belirtiler eğer kalp damarı tam tıkanmış ise saatler boyu devam edebilir, gerekli müdahale yapılmadan ağrının geçmesi çok olası değildir.8 Eki 2020
Kalp krizi akut (ani) bir tablodur. Damar tıkandıktan sonra dakikalar içinde göğüs ağrısı, göğüste sıkıntı hissi başlar. Bu durum genellikle birkaç saat sürer.
Kalp krizi ile sonuçlanabilecek 12 belirtiyi sıralayan Boztosun, “Göğüste sıkışma ve ağrı, bulantı, hazımsızlık, mide yanması ve ağrısı, kola yayılan ağrı, baş dönmesi, çabuk yorulma ve bitkinlik, horlama, terleme, bacaklarınız ayak ve bileklerin şişmesi, bitmeyen öksürük veya düzensiz kalp atışınız varsa vakit …
Semptom göstermeyen bu kalp krizi şekline sessiz kalp krizi denir. Bu tür kalp krizinin 7 sessiz belirtisi ise şöyle sıralanabilir: Sebebi bilinmeyen yorgunluk, nefes darlığı, boyundan üst tarafa yayılan ağrı, mide ekşimesi, mide yanması, ani soğuk basması ve terleme, sıkıntılı ruh hali şeklinde kendini gösterebilir.25 Eki 2023
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…