Kolesterol, vücudumuzun normal işleyişi için önemli bir bileşendir ancak yüksek seviyelerde kolesterol, kalp rahatsızlıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, kolesterol düzeyleri yüksek olan kişilerin dikkat etmeleri gereken bir diyet vardır. Bu makalede, kolesterolü yüksek olan kişilerin ne tür yiyecekleri tüketmemeleri gerektiği konusunda bilgi verilecektir.
Öncelikle, doymuş yağ bakımından zengin olan gıdalar kolesterol seviyelerini artırabilir. Bu yüzden, yağlı etler, tam yağlı süt ürünleri, tereyağı ve trans yağlar gibi yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Bunun yerine, doymamış yağlar içeren yiyeceklere yönelmeleri önerilir. Örneğin, zeytinyağı, avokado, fındık ve tohumlar doymamış yağlar açısından zengin besinlerdir ve kolesterolü dengelemeye yardımcı olabilir.
Ayrıca, yüksek miktarda kolesterol içeren gıdalardan kaçınılmalıdır. Kırmızı et, karaciğer, deniz ürünleri ve yumurta sarısı gibi yiyecekler, kolesterol seviyelerini artırabilir. Bu tür yiyeceklerin tüketimi sınırlanmalı veya mümkünse tamamen kaçınılmalıdır. Bunun yerine, daha düşük kolesterol içeren sebze, meyve ve sütle hazırlanan sağlıklı protein kaynaklarını tercih etmeleri önerilir.
Ayrıca, yüksek lifli yiyecekler tüketmek de önemlidir. Lifli gıdalar kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir. Tam tahıllar, yulaf ezmesi, sebzeler ve meyveler gibi yüksek lifli besinler tüketmek, sağlık açısından faydalı olabilir. Aynı zamanda, şekerli yiyeceklerden, işlenmiş gıdalardan ve fast food ürünlerinden kaçınmak da önemlidir.
Sonuç olarak, kolesterolü yüksek olan kişilerin sağlıklı bir diyet uygulamaları çok önemlidir. Doymuş ve trans yağlar içeren yiyeceklerden kaçınmak, yüksek kolesterol içeren gıdaları sınırlamak ve daha yüksek lifli, sağlıklı yiyecekler tüketmek bu kişilerin kalp sağlığını korumalarına yardımcı olabilir. Uygun bir diyetle birlikte düzenli egzersiz yapmak da kolesterol seviyelerini kontrol etmek için önemlidir. Herhangi bir diyet değişikliği yapmadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir.
Pancar, bamya, havuç, patlıcan, yeşil fasulye, karnabahar, kuşkonmaz: Bu sebzeler özellikle buharda pişirildiğinde safra asidini bağlarlar. Karaciğerde kötü kolesterolü (LDL) kullanarak safra asidini bağlar. Böylece kanda LDL seviyesi düşer. Yulaf: Tüm tahıllar içerisinde bilinen en iyi lif kaynağı yulaftır.24 Kas 2020
– Doymuş Yağlı Yiyeceklerden Uzak Durmak. Gıdalarla alınan yağlar iki ana grupta incelenir: doymuş (trans) yağlar veya doymamış yağlar. …
– Fazla Kiloyu Vermek. …
– Egzersiz Yapmak. …
– Lifli Gıdalarla Beslenmek. …
– Balık Yemek. …
– Zeytinyağı Kullanmak. …
– Kabuklu Kuruyemiş Tüketmek. …
– Stresten Uzak Durmak.
Elma, armut ve greyfurt: Bol miktarda pektin içerir. Pektin, vücutta kolesterolün düşmesini sağlayan bir polisakkarittir. Çekirdekli kırmızı üzüm: Günlük tüketilen bir salkım üzümün kolesterolü düşürdüğü bilinir. Ahududu: İçerdiği pterostilben sayesinde kolesterolü düşürür.24 Kas 2020
Hangi Besinlerde Kolesterol Bulunur? Yalnızca hayvansal kaynaklı besinler kolesterol içerirler. Özellikle hayvan etleri ve yumurta sarısı kolesterolden zengindir. Ayrıca kırmızı et, kanatlı hayvan etleri, deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri ile tereyağı ve domuz yağı da kolesterol içerir.28 Tem 2023
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…