KategorilerGenel

Konjenital Hipotiroidi tedavi edilmezse ne olur?

Konjenital hipotiroidi, tiroid hormonlarının doğumdan hemen sonra veya doğumdan önceki dönemde düşük seviyelerde olması durumudur. Bu durum, beynin ve vücudun normal gelişimini etkileyebilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Konjenital hipotiroidi tedavi edilmezse, çocukların fiziksel ve zihinsel gelişiminde gerilikler ortaya çıkabilir.

Tiroid hormonları, düzenli bir şekilde salgılanmadığı takdirde bebeğin büyüme ve gelişmesi olumsuz etkilenebilir. Bu durumda, bebeğin boyu kısa kalabilir ve kilo alması zorlaşabilir. Ayrıca, beyin gelişimi olumsuz etkilenebilir ve zihinsel gerilikler meydana gelebilir. Konjenital hipotiroidi, tedavi edilmezse, çocukların zeka seviyeleri düşebilir ve öğrenme güçlüğü yaşayabilirler.

Bunun yanı sıra, konjenital hipotiroidinin tedavi edilmemesi durumunda, çocuklarda ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Tiroid hormonlarının düşük seviyeleri, kalp kasının zayıf olmasına ve kalp ritim bozukluklarına neden olabilir. Ayrıca, bağışıklık sistemi zayıflayabilir ve enfeksiyonlara karşı savunmasız hale gelebilir. Böbreklerde de sorunlar gelişebilir ve böbrek fonksiyonları bozulabilir.

Konjenital hipotiroidi, erken teşhis ve uygun tedavi ile kolayca kontrol altına alınabilir. Tedavi genellikle ilaçlarla yapılır ve tiroid hormonlarının düzeyini yükseltmeyi hedefler. Bu tedavi sayesinde, çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi normal seyrinde ilerleme gösterebilir. Ancak tedavi edilmediği takdirde, kalıcı ve ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

Sonuç olarak, konjenital hipotiroidinin tedavi edilmemesi durumunda çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimleri olumsuz etkilenebilir. Bu nedenle, doğumdan hemen sonra bebeğin tiroid hormon düzeyleri düzenli bir şekilde takip edilmeli ve gerekli tedavi uygulanmalıdır. Erken teşhis ve uygun tedavi ile çocukların sağlıklı bir yaşam sürmeleri sağlanabilir.

Konjenital hipotiroidi en sık neden?

Bunlardan en sık görüleni tiroid bezinin gelişimsel hatalarıdır. Ayrıca çevresel etkenlerden (örneğin iyot eksikliği) kaynaklanan geçici hipotiroidi de doğuştan hipotiroidi nedenlerindendir.

Konjenital hipotiroidi tanısı nasıl konur?

Topuk kanı örneğinde ilk testte kipotiroidi şüphesi kuvvetli olan vakalarda doğrudan doğruya damardan kan örneği alınarak serumda tiroid hormonu ve TSH ölçülür. Serumda tiroksin düzeyinin düşük, TSH düzeyinin yüksek bulunması hipotiroidi tanısını doğrular.

Hipotiroidi hangi kan tahlilinde çıkar?

TSH testi, kanda ne kadar tiroid hormonunun yer aldığını, tiroidini iyi çalışıp çalışmadığı ortaya çıkaran kan testidir. Bu test sayesinde kanda hipertiroidizm (çok fazla tiroid hormonu) veya hipotiroidizm (çok az tiroid hormonu) ortaya çıkarılır.11 Eki 2023

Hipotiroidi hangi kan tahlilinde çıkar?

Hipotiroidi TSH yükselir mi?

Tiroid bezinin az salgılanması sonucunda hipofiz bezi aşırı miktarda TSH hormonu salgılamakta ve TSH seviyesi yükselmektedir. Hipotiroidizm genellikle gebelikde görülmektedir. TSH düzeylerinin yükseldiği bir durum ise -özellikle çocuklarda- konjenital hipotiroidizmdir. Kretinizm olarak da bilinmektedir.

PPD testi nasıl değerlendirilir?

Ön kolun iç yüzeyine enfeksiyon yardımıyla yapılan PPD testinde koldaki 5 mm ve üzerindeki şişlikler test sonucunun pozitif çıktığına işaret eder. Bu pozitiflik durumu kişinin tüberküloz hastalığıyla enfekte olduğu anlamına gelir.9 Eki 2023

PPD testi sonucu 0 mm ne demek?

Endurasyon çapı (ciltteki kabartı, sertleşme) milimetre cinsinden ön kol uzun eksenine dik olarak bir cetvel yardımıyla ölçülerek reaksiyon okunur. Hiç sertleşme yoksa, sonuç “0 mm” olarak kayıt altına alınmalıdır. Eritem (kızarıklık) dikkate alınmaz.

PPD testi kaşınırsa ne olur?

PPD deri testi yapıldıktan sonra olabilecek durumlar şunlardır; Testin uygulandığı bölgede kızarıklık kaşıntı olabilir. Bunlar beklenen durumlar olup o bölgeye herhangi bir krem ilaç kolonya sürülmemeli, pansuman yapılmamalıdır. Testin değerlendirilmesi 48-72 saat sonra ekiplerimizce yapılacaktır.6 Oca 2020

PPD testi negatif olduğu nasıl anlasilir?

PPD enjeksiyonu ardından cilt alanında şişme olmadıysa veya enjeksiyondan 48 ila 72 saat sonrasında hafif bir şişkinlik (5 mm’den az sertleşme) söz konusu ise test negatif kabul edilir. Negatif bir sonuç ile hastanın tüberküloza neden olabilecek bakteriler ile kontamine olmadığı (bulaş olmadığı) kanısına varılabilir.7 Eyl 2023

PPD testinin sonucu nasıl anlaşılır?

PPD Testi Pozitif Çıkarsa Ne Olur? Ön kolun iç yüzeyine enfeksiyon yardımıyla yapılan PPD testinde koldaki 5 mm ve üzerindeki şişlikler test sonucunun pozitif çıktığına işaret eder.9 Eki 2023

PPD testinin sonucu nasıl anlaşılır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir