Lahana, dünya genelinde yaygın olarak tüketilen bir sebzelerden biridir. Bu sebze, taze olarak tüketilebildiği gibi turşu veya kıvamı değiştirilerek de kullanılabilir. Ancak bazı insanlar için lahananın tüketimi sınırlı olabilir, çünkü lahana histamin içerebilir.
Histamin, doğal olarak bazı besinlerde bulunan bir kimyasal bileşiktir. Normalde vücutta bağışıklık yanıtının bir parçası olarak salgılanan histamin, bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Histamin intoleransı olarak adlandırılan bir durumda, vücut histamin metabolizmasında sorun yaşar ve histamin birikimi ortaya çıkar. Bu da histamin içeren yiyeceklerin tüketimi sonrasında çeşitli semptomlar meydana gelebilir.
Birçok kişi lahanayı histamin açısından zengin bir besin olarak düşünmez. Ancak bazı çalışmalar göstermektedir ki, lahana histamin içerebilir. Bir çalışmada, fermente lahananın histamin açısından zengin olduğu gözlenmiştir. Fermente lahana, normal lahanaya göre daha yüksek histamin seviyelerine sahip olabilir. Bu da histamin intoleransı olan kişiler için sorunlu olabilir.
Histamin intoleransı olan kişilerde lahana tüketimi, bazı semptomların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu semptomlar arasında baş ağrısı, kaşıntı, mide rahatsızlığı, şişkinlik ve deri döküntüleri bulunabilir. Bu semptomlar kişiden kişiye değişebilir ve bazı insanlar için daha belirgin olabilirken, diğerleri için daha hafif olabilir.
Sonuç olarak, lahana histamin içerebilen bir sebzedir ve bazı insanlar için sorun teşkil edebilir. Histamin intoleransı olan kişilerin lahana tüketimini sınırlamaları ve semptomlarının şiddetlenip şiddetlenmediğini takip etmeleri önemlidir. Eğer şüpheleriniz varsa, bir sağlık uzmanına danışmanız önerilir.
Histamin en cok hangi besinlerde bulunur?
Konserve gıdalar: Konserve balık, salam, sosis gibi ürünlerde histamin bulunabilir. Baharatlar: Özellikle tarçın, karanfil gibi baharatlar histamin içerebilir ve bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bazı meyveler: Çilek, çikolata, domates gibi bazı meyve ve sebzelerde histamin bulunabilir.9 Kas 2023
Histamin diyetinde hangi meyveler yenir?
Ayrıca bal kabağı, avokado, ıspanak, patlıcan ve domates hariç sebzeler tüketilebilmektedir. Bunun yanında çilek, narenciye, muz ve ananas harici kalan meyveler histamin diyeti yapanlar tarafından yenilebilmektedir.10 Ara 2021
Histamin alerjisi ne yemeli?
– Yeni pişirilmiş kırmızı et veya kümes hayvanlarının eti.
– Taze yakalanmış balık.
– Yumurta.
– Glutensiz tahıllar: pirinç, kinoa, mısır, darı, amarant, tef.
– Taze meyveler: mango, armut, karpuz, kavun, elma, kivi, üzüm.
– Taze sebzeler (domates, ıspanak, patlıcan dışındakiler)
Histamin hangi meyvelerde bulunur?
Histamin içeriği düşük, ama histamin salgılanmasına neden olan besinler: İnek sütü, ananas, muz, narenciye, çilek, kuruyemişler, baharatlar, baklagiller, kakao, yumurta beyazı, deniz ürünleri. Histamin içeriği yüksek ve histamin salgılanmasına neden olan besinler: Domates ve alkollü ürünler.