Laktoz intoleransı, bebeklerde yaygın bir durumdur ve çoğu zaman süt ürünleri tüketimine bağlı olarak ortaya çıkar. Bu durum, bebeğin laktoz adı verilen bir şeker türünü sindirememe veya sindirim sisteminin laktozu emememe durumunu ifade eder.
Laktoz intoleransı olan bebeklerde belirtiler genellikle emzirme veya mama tüketimi sonrasında ortaya çıkar. Bebeklerin bağırsaklarından geçen laktoz, sindirim enzimi olan laktaz tarafından parçalanır. Ancak laktoz intoleransı olan bebeklerde yeterli miktarda laktaz enzimi üretilmez veya etkili bir şekilde çalışmaz. Bu nedenle bebeklerde laktoz sindirilemez ve bağırsakta birikerek gaz, şişkinlik, karın ağrısı, ishal gibi belirtilere neden olabilir.
Laktoz intoleransı olan bebeklerde, emzirme veya beslenme sonrası huzursuzluk, ağlama nöbetleri, gaz sancıları ve şişkinlik sıkça görülür. Bebeğin kilo alımında yavaşlama veya kilo kaybı da gözlemlenebilir. Dışkılarında değişiklikler de sık görülen belirtiler arasındadır. Laktoz intoleransı olan bebeklerde dışkılar genellikle sulu, yeşil renkte ve kötü kokulu olabilir. Ayrıca gözle görülen mukus veya kan izleri de belirtiler arasındadır.
Laktoz intoleransı olan bebeklerin teşhisi için birlikte yaşanan belirtilerinin yanı sıra doktorlar genellikle dışkıda laktozun varlığını veya yokluğunu gösteren bazı testler yapar. Bu testler arasında hidrojen nefes testi ve laktoz tolerans testi yer alır.
Laktoz intoleransı olan bebeklerde tedavi genellikle beslenme düzeninde yapılan değişikliklerle sağlanır. Bebeğin diyetinden süt ve süt ürünleri çıkarılır ve laktoz içermeyen formüller veya takviye besinler kullanılır. Doktorun önerdiği besinlerin tüketimi, bebeklerin ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterebilir.
Sonuç olarak, laktoz intoleransı olan bebeklerin belirtileri genellikle emzirme veya mama tüketimi sonrasında ortaya çıkar. Bu belirtiler arasında huzursuzluk, ağlama nöbetleri, gaz sancıları, şişkinlik, kilo kaybı ve dışkıdaki değişiklikler yer alır. Teşhis ve tedavi için bir doktora danışmak önemlidir.
Bebeklerde laktoz intoleransı neden olur?
Laktoz intoleransı, laktaz adı verilen bağırsak enziminin yetersiz miktarları nedeniyle süt şekerlerini sindirme yeteneğinin azalmasıdır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde laktoz intoleransı olabilir, çünkü laktoz anne sütünde olduğu kadar mamada da bulunur.
Yenidoğan laktoz intoleransı nasıl anlaşılır?
Laktoz hassasiyeti (intoleransı) nedeniyle oluşan gaz bebeklerde önemli bir kolik nedenidir. Laktoz hassasiyeti bebeklerde genel olarak ishal, büyüme-gelişme geriliği, aşırı gaz ve inatçı ağlamalar ile kendini belli eder. Ağlama krizine sulu ve köpüklü bir kaka eşlik edebilir.
Laktoz intoleransı olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Laktoz intoleransı belirtileri genellikle, süt ve süt ürünlerinin tüketimini takip eden 30 dakika ila 2 saat arasında; şişkinlik, karında ağrı veya kramp, diyare (bağırsak hareketlerinin düzenli olmaması sonucunda gün içinde birden fazla defa sulu dışkılama-ishal) gaz, mide bulantısı gibi semptomlarla ortaya …6 Eyl 2021
Laktoz intoleransı olan bebeklerin kakası nasıl olur?
Laktoz hassasiyeti bebeklerde genel olarak ishal, büyüme-gelişme geriliği, aşırı gaz ve inatçı ağlamalar ile kendini belli eder. Ağlama krizine sulu ve köpüklü bir kaka eşlik edebilir. Bazen asidik dışkı bebeğin makat çevresinde derisinde soyulmaya dahi neden olabilir.
Şeker 81 olunca ne olur?
50-70 mg/dL’ ik açlık kan şekeri seviyesi, hipoglisemi oabileceğinizi göstermektedir. 100-125 mg/dL’ ik açlık kan şekeri seviyesi, prediyabet (gizli şeker) olduğunuzu göstermektedir. 126 mg/dL ve daha yüksek bir açlık kan şekeri seviyesi ise diyabet olduğunuzu göstermektedir.1 Ara 2021
Şeker ne kadar düşerse tehlikeli olur?
Baş ve karın ağrısı, solukluk, bulanık görmeye başlama, konuşma zorluğu, uyuşukluk, terleme, taşikardi (kalp atım hızının artması) orta şiddetteki hipoglisemiye işaret ederken, ağır hipoglisemide şeker düzeyi 50 mg/dl’nin çok daha altına düşer ve beynin şekersiz kalması sonucunda bilinç kaybı oluşabilir.
Şeker 86 olursa ne olur?
50-70 mg/dL’ ik açlık kan şekeri seviyesi, hipoglisemi oabileceğinizi göstermektedir. 100-125 mg/dL’ ik açlık kan şekeri seviyesi, prediyabet (gizli şeker) olduğunuzu göstermektedir. 126 mg/dL ve daha yüksek bir açlık kan şekeri seviyesi ise diyabet olduğunuzu göstermektedir.1 Ara 2021
Tokluk kan şekeri 80 ne demek?
Genellikle aç karnına ölçülen kan şekeri esas alınsa da tokluk kan şekeri seviyesi de bazı değerlerin belirlenmesi açısından gerekli bir ölçüttür. Bu şeker seviyesinin normal seviyede kabul edilebilmesi için yapılan ölçüm değerinin 80 mg/dl ile 140 mg/dl arasında olması gerekir.
Şeker 60 olursa ne olur?
Açlık kan şekeri yani en az 8 saatlik açlık durumunda ölçülen kan şekeri, normalde 70-100 mg/dl arasında olmalıdır. Bu değer 60 mg/dl ve altında olduğu durumda hipoglisemi durumu söz konusudur. Hipoglisemi tehlikeli bir durum olduğundan düşüklük derecesine göre acil tedavi edilmelidir.