Laktoz intoleransı, bebeklerde yaygın bir sindirim sorunudur. Bu durum, laktoz adı verilen süt şekeri ni sindirememe veya sindirim sisteminden emilememesi sonucunda ortaya çıkar. Laktoz intoleransı, bebeklerde mide ağrısı, gaz, şişkinlik, ishal, kusma ve kilo alımında sorunlara neden olabilir.
Laktoz intoleransının bebeklerdeki belirtileri genellikle birkaç saat sonra ortaya çıkar. Bebeklerdeki en yaygın belirti, sık sık huzursuz olmaları ve ağlamalarıdır. Ayrıca bebeklerde sürekli olarak gaz ve şişkinlik gözlemlenebilir. Bebeklerde sık ishal, laktoz intoleransının diğer bir belirtisidir. İshal genellikle sulu, yeşil renkli ve kötü kokulu olabilir. Ayrıca bebeklerde kilo almada sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle, bebeklerde laktoz intoleransı şüphelenilen durumlarda, pediatriste başvurmak önemlidir.
Bebeklerde laktoz intoleransının tanısı, çeşitli yöntemlerle konulabilir. Bunlardan biri, anne sütünden veya mama formülünden alınan bir dışkı örneğinin test edilmesidir. Bu test, dışkıda bulunan laktoz seviyelerini ölçerek laktoz intoleransını teşhis edebilir. Ayrıca bazı durumlarda, bebeklerde laktoz intoleransını doğrulamak için “Laktoz Tolerans Testi” yapılabilir. Bu testte, bebeklere belirli bir miktar laktoz içeren sıvı verilir ve sonraki saatlerde kan şekerleri ölçülerek laktoz intoleransının varlığı saptanabilir.
Laktoz intoleransı olan bebeklere genellikle laktozsuz mama veya laktoz içermeyen anne sütü önerilir. Bu durumun anne sütü ile beslenen bebeklerde olması durumunda ise, annenin laktoz içeren gıdaları tüketmemesi önerilir. Bebeklere gerektiğinde özel laktoz sindirimi sağlayan enzim takviyeleri de verilebilir.
Sonuç olarak, bebeklerde laktoz intoleransı genellikle mide ağrısı, gaz, şişkinlik, ishal, kusma ve kilo alımında sorunlara neden olur. Bu belirtiler doğrultusunda pediatriste başvurmak ve uygun testleri yapmak önemlidir. Bebeklerde laktoz intoleransı olanlara özel diyetler ve enzim takviyeleriyle tedavi edilebilir.
Laktoz intoleransı, laktaz adı verilen bağırsak enziminin yetersiz miktarları nedeniyle süt şekerlerini sindirme yeteneğinin azalmasıdır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde laktoz intoleransı olabilir, çünkü laktoz anne sütünde olduğu kadar mamada da bulunur.
Laktoz hassasiyeti (intoleransı) nedeniyle oluşan gaz bebeklerde önemli bir kolik nedenidir. Laktoz hassasiyeti bebeklerde genel olarak ishal, büyüme-gelişme geriliği, aşırı gaz ve inatçı ağlamalar ile kendini belli eder. Ağlama krizine sulu ve köpüklü bir kaka eşlik edebilir.
Konjenital laktoz intoleransı olan bebekler, ilk birkaç beslemede 10 güne kadar hemen belirtiler gösterir.
Laktoz hassasiyeti bebeklerde genel olarak ishal, büyüme-gelişme geriliği, aşırı gaz ve inatçı ağlamalar ile kendini belli eder. Ağlama krizine sulu ve köpüklü bir kaka eşlik edebilir. Bazen asidik dışkı bebeğin makat çevresinde derisinde soyulmaya dahi neden olabilir.
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…