Bunun dışında laktoz kalın bağırsaktaki sindirimi zorlaştırarak iç organlara gereğinden fazla yük yükleyerek zararlı etkisini vücutta gösterir. Son olarak ise laktozun sürekli kullanımı kişilerde dengesiz ve düzensiz bir beslenmeye yol açarak alınması gereken mineralleri ve vitaminleri de zararlı yönde etkileyebilir.
Laktoz intoleransı belirtileri nelerdir? Uygun olarak tedavi edilmediğinde laktoz intoleransı ciddi sindirim şikayetlerine yol açar. En sık görülen semptomlar şişkinlik, abdominal kramplar, ishal ve gazdır. Bazı hastalarda acil tuvalete gitme isteği, bulantı, kusma, bel ağrısı ve bazen de kabızlık görülebilir.22 Haz 2020
Laktoz intoleransı belirtileri genellikle, süt ve süt ürünlerinin tüketimini takip eden 30 dakika ila 2 saat arasında; şişkinlik, karında ağrı veya kramp, diyare (bağırsak hareketlerinin düzenli olmaması sonucunda gün içinde birden fazla defa sulu dışkılama-ishal) gaz, mide bulantısı gibi semptomlarla ortaya …6 Eyl 2021
Laktoz intoleransı olan bireylerde laktoz glukoz ve galaktoza parçalanamayacağından hastalarda kan glukoz düzeyinde artış saptanmaz. Kesin tanı ise endoskopik yöntemle bağırsaktan alınan biyopside laktaz enziminin eksikliğinin gösterilmesiyle konur.22 Haz 2020
Bazı bireylerde bu enzim yeterli seviyede değildir veya hiç yoktur. Bu durumda laktoz ince bağırsakta sindirilemez, sindirilmeden kalın bağırsağa geçen laktoz orada bakterilerle fermente olarak kişide şişkinlik, karında ağrı veya kramp, diyare, gaz, mide bulantısı gibi bir dizi sağlık sorununa neden olmaktadır.6 Eyl 2021
Bu kan hücreleri annenin her organına ve plasenta yoluyla bebeğe oksijen taşıyacak hücrelerdir ve üretimlerinde demire gereksinim vardır. Şiddetli demir eksikliği anemisinde düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma, anne karnında bebek ölümü, bağışıklık sisteminde zayıflama ve enfeksiyona yakalanma oranı artar.
Hafif vakalarda, genellikle endişelenecek bir şey yoktur ancak şiddetli bir demir eksikliği durumunda, bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilir. Kansızlığın genetik olması durumunda; hem anne hem de bebek için komplikasyon riski artmaktadır.
Gebelikte demir eksikliği olursa, bebek için artan riskler, erken doğum ve düşük doğum ağırlığıdır. Aynı zamanda doğuma girdiğinizde kansızsanız, doğumdaki kan kaybı, kan naklini gerektirebilir. Bir çalışmada da gebelikte kansızlık, doğum sonu depresyonla ilişkilendirilmiştir.
Hamilelikte demir eksikliği hafif bir durum olabilir ve erken fark edilirse kolayca tedavi edilebilir. Bununla birlikte tedavi edilmemesi durumunda hem anne hem de bebek için tehlikeli olabilir.
Anne adayları günde en az 2-3porsiyon demir içeren gıdalar almaya özen göstermelidir. Demir içeren gıdaların başında Sakatatlar ve et gelir. et yiyemeyenler için Yeşil sebzeler, Kuru üzüm , pekmez, Fındık, fıstık, Yumurta, Kurubaklagiller sayılabilir.
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…