Lupus, otoimmün bir hastalık olan sistemik lupus eritematozus (SLE) adı verilen bir türünün meydana geldiği bir hastalıktır. Lupus, vücudun bağışıklık sisteminin yanlışlıkla sağlıklı hücrelere karşı saldırmasından kaynaklanır. Bu durumda, bağışıklık sistemi, vücuttan kaynaklanan zararlı maddeleri hedef alır ve enfeksiyonlara karşı savaşan savunma hücrelerini etkileyebilir.
Lupus, genellikle çeşitli belirtilerle ortaya çıkar. Bunlar arasında eklem ağrısı, yorgunluk, deri döküntüleri, ateş, baş ağrısı, böbrek hastalığı belirtileri, kelebek şeklinde bir döküntü, gözlerde kızarıklık ve şişlik, nefes darlığı ve kalp problemleri sayılabilir. Lupus, belirtilerinin ve şiddetinin çeşitliliği nedeniyle teşhis koymak zor olabilir.
Lupus teşhisi genellikle hastanın semptomlarına dayanır. Bir doktor, hastanın semptomlarını değerlendirirken kan testi talep edebilir. Kan testleri, antinükleer antikorları (ANA) ve diğer otoantikorları tespit etmek için kullanılabilir. ANA, lupusun yaygın bir belirtisi olarak kabul edilen otoantikorlardan biridir.
Lupus teşhisi konulduğunda, tedavi planlaması yapılır. Tedavi genellikle semptomların kontrol altına alınmasını ve bağışıklık sistemini yavaşlatmayı hedefler. İlaçlar, semptomları hafifletmek için kullanılabilir ve sıklıkla hekimler arasında özelleştirilir.
Sonuç olarak, lupus, otoimmün bir hastalık olan Sistemik Lupus Eritematozus’un bir türüdür. Lupus tanısı, semptomlar ve kan testleri ile konulabilen bir hastalıktır. Teşhis konduğunda, tedavi genellikle semptomları kontrol altına almayı ve hastalık aktivitesini azaltmayı hedefler. Tedavi planı genellikle hastanın semptomlarına ve genel sağlık durumuna bağlı olarak özelleştirilir.
Kelebek hastalığı (lupus) tanısı klinik belirtilerle birlikte bazı kan testleri yardımı ile konur. Hastalara tam kan sayımı, böbrek testleri, akciğer grafisi, LE hücresi, anti DNA ve ANA bakılır. Hekim gerekli görürse ve şüphelendiği organ tutulumuna göre daha pek çok test isteyebilir.5 Eki 2023
Anti-Ro Antikor Testi.
Lupus için yapılan antinükleer antikor (ANA) testinin pozitif çıkması bağışıklık sisteminin uyarıldığını gösterir ve bu durum kişinin lupus hastalığına yakalandığını ortaya koyar.
Kelebek hastalığı (lupus) tanısı klinik belirtilerle birlikte bazı kan testleri yardımı ile konur. Hastalara tam kan sayımı, böbrek testleri, akciğer grafisi, LE hücresi, anti DNA ve ANA bakılır. Hekim gerekli görürse ve şüphelendiği organ tutulumuna göre daha pek çok test isteyebilir.5 Eki 2023
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…