Lym düşüklüğü, vücutta lenfosit adı verilen beyaz kan hücrelerinin sayısında azalma olduğu durumu ifade eder. Bu durum genellikle çeşitli hastalıkların belirtisi olabilir. Lym düşüklüğü, kişinin bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.
Birincil immün yetmezlik sendromu gibi genetik hastalıklar, lym düşüklüğüne yol açabilir. Bu hastalıklar, kişinin bağışıklık sisteminin doğru şekilde çalışmamasına ve enfeksiyonlara karşı savunmasız kalmasına neden olabilir. İkincil immün yetmezlik sendromu ise kanser, HIV, kemoterapi gibi faktörlerin neden olduğu bağışıklık sistemi baskılayıcı durumlardan kaynaklanabilir.
Ayrıca, lenfoma veya lösemi gibi kanser türleri de lym düşüklüğüyle ilişkilendirilebilir. Bu hastalıklar, kemik iliğinde üretilen lenfositlerin normalden az olmasına neden olarak bağışıklık sistemini zayıflatır. Lym düşüklüğü ayrıca kronik böbrek yetmezliği, romatoid artrit, sistemik lupus eritematosus gibi otoimmün hastalıklarla da ilişkili olabilir.
Lym düşüklüğüne sahip bireylerde yorgunluk, tekrarlayan enfeksiyonlar, ateş, ishal, deri döküntüleri gibi semptomlar sıkça görülür. Bu belirtiler, vücuttaki enfeksiyonlara karşı savunmasız olmanın bir sonucu olarak ortaya çıkar.
Tıbbi bir muayene ve kan testleri, lym düşüklüğünün nedenini belirlemek için kullanılır. Tedavi, altta yatan hastalığa bağlı olarak değişiklik gösterir. Genellikle, hastalığın neden olduğu semptomları hafifletmek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla ilaçlar ve destekleyici tedaviler önerilir.
Sonuç olarak, lym düşüklüğü çeşitli hastalıkların belirtisi olabilir. Bu durum bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir ve tedavi gerektirebilir.
Lenfosit düşüklüğü neyin habercisi?
Grip gibi enfeksiyon hastalıklarının yanı sıra, bazı kanser türleri ve AIDS gibi hastalıklar da lenfosit değerinin referans değerinin altında çıkmasına neden olabilir. Ayrıca, yetersiz beslenme, stres, kemoterapi ve kortizon gibi tedaviler de lenfosit düşüklüğüne neden olabilir.15 Ara 2020
Lenfosit nedir neden düşer?
Normal aralığın altındaki lenfosit sayıları lym düşüklüğü olarak adlandırılır ve geçici olabilir. Soğuk algınlığı yaşadıysanız veya başka herhangi bir enfeksiyon atlattıysanız bu durum ortaya çıkabilir. Bunun yanında yoğun tempoda egzersiz, fazla stres veya yetersiz beslenme de sebep olarak sayılabilir.
Lym düşüklüğü neye yol açar?
Bağışıklık sisteminin zayıfladığının bir göstergesi olabilen LYM düşüklüğü, aynı zamanda yeterince lenfosit üretiminin gerçekleşmediğinin, lenfositlerin bir hastalık nedeniyle dalak veya lenf bezlerinde tutulduğunun ya da mevcut toksinlerin lenfositleri yok ettiğinin göstergesi olabilir.15 Ara 2020
Lym düşüklüğü hangi hastalık?
Geçici olabilen LYM düşüklüğü, grip gibi hafif enfeksiyonlar ya da aids gibi ciddi hastalıklar nedeniyle de gerçekleşebilirken, yeterli beslenememe, stres, yoğun hareketlilik gibi sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bunun yanında LYM düşüklüğü, lenfositopeni ve lenfopeni durumları olarak da görülebilir.12 Haz 2023
Korona testi pozitif çıkan ne zaman negatife döner?
Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrasında, koronavirüs testi pozitif çıkan kişilerin karantina süresinin 7 güne indirildiği açıklandı. Ancak test sonucu beşinci gün sonrasında negatife dönen kişiler de karantinası o gün itibarıyla sonlandırabilecek.
Korona testi kaç gün sonra negatife döner?
Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrasında, koronavirüs testi pozitif çıkan kişilerin karantina süresinin 7 güne indirildiği açıklandı. Ancak test sonucu beşinci gün sonrasında negatife dönen kişiler de karantinası o gün itibarıyla sonlandırabilecek.
Korona testi negatif çıktıktan sonra pozitif olur mu?
Evet mümkün. Numune enfeksiyonunuzun erken döneminde alınmışsa negatif test sonucu alabilirsiniz ve bu hastalığın ilerleyen günlerinde daha sonra pozitife dönebilir.
Korona olduktan sonra ne zaman negatif çıkar?
Hastanın 14 günlük karantina süresi dolduktan sonra PCR teyidi yapılır. PCR sonucu negatif çıkar ve aile içinde başka pozitif vaka veya belirti saptanmadığı takdirde karantina sonlanır. Ve kişi normal hayatına devam eder.
Korona testi pozitif olan tekrar test ne zaman yapılır?
İzolasyon süresinin sonunda hastalara tekrar test önerilmemektedir. Ancak yapılmış ve pozitif saptanmış ise genel sağlık durumunuzun iyi olması durumunda ek bir tedavi uygulanmamaktadır. Ancak, şikayetleriniz artarak devam ediyorsa tekrar sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.