Mantar enfeksiyonları, mantarların neden olduğu cilt enfeksiyonlarıdır ve genellikle cilt, tırnaklar ve ayaklar gibi vücut bölgelerinde görülür. Bu enfeksiyonlar yalnızca ciltle sınırlı olmayıp, cinsel organlarda da görülebilir. Pek çok kişi, mantar enfeksiyonlarının sadece kadınlarda görüldüğünü düşünse de aslında bu enfeksiyonlar erkeklerde de yaygın olarak görülebilir.
Bir mantar enfeksiyonunun cinsel yolla bulaşabileceği düşünülse de, mantarların doğrudan bir cinsel yolla bulaşıcı olmadığı yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bununla birlikte, cinsel temasla birlikte vücudun nemli bölgelerinin teması mantar enfeksiyonunun yayılmasına katkıda bulunabilir. Örneğin, bir kadın mantar enfeksiyonu geçirdiyse ve erkek partneriyle cinsel temas halindeyse, erkek mantar enfeksiyonu riski altında olabilir. Ancak, cinsel temastan ziyade erkeğin vücut yapısı, bağışıklık sistemi ve hijyen alışkanlıkları enfeksiyon riskini etkileyen faktörler arasındadır.
Erkeklerde mantar enfeksiyonu belirtileri genellikle kasık bölgesinde, skrotumda ve penisin alt kısmında kaşıntı, kızarıklık ve tahrişe neden olabilir. Mantar enfeksiyonları teşhis edilip tedavi edilmediğinde, sürekli rahatsızlık hissi, yanma ve hassasiyet de görülebilir. Mantar enfeksiyonu olan bir erkek partnerle cinsel ilişkiye girmek, enfeksiyonu yayma riskini artırır, bu nedenle tedavi edilmemiş bir enfeksiyon durumunda cinsel ilişkiden kaçınmak önemlidir.
Sonuç olarak, mantar enfeksiyonları sadece kadınlarda değil, erkeklerde de görülebilen cilt enfeksiyonlarıdır. Doğrudan cinsel yolla bulaşıcı olmasa da, cinsel temasın enfeksiyonu yayma riskini artırabileceği unutulmamalıdır. Mantar enfeksiyonu şüphesi olan her erkek doktora başvurmalı ve uygun tedaviyi almalıdır. Ayrıca, enfeksiyonun yayılmasını önlemek için cinsel temas sırasında korunmanın da önemli olduğu unutulmamalıdır.
Vajinal mantar eşe geçer mi?
Nadiren vajina mantar enfeksiyonu cinsel ilişki sırasında eşler arasında geçebilir. Cinsel eşte kaşıntı veya tahriş ile birlikte penisin ucunda kızarıklık ile karakterize balanit oluşabilir.25 Ara 2021
Candida nelere sebep olur?
– Müphem, şiddetli ağrılar.
– Ağız içinde aftlar, ağız yaraları
– Ciltte kaşıntılı, kabuklanmalı, kızarıklık yaratan lezyonlar, yaralar.
– Gaz, şişkinlik, bulantı
– İshal.
– Kan şekeri dalgalanmaları, kan şekeri düşme atakları
– Tatlı krizleri.
Candida mantarı erkeğe bulaşır mı?
O nedenle kadınlarda daha sık gözükür. Cinsel birliktelik esnasında erkeğe geçebilir.
Candida tehlikeli midir?
Kandida Albikans ağızda, bağırsak yolunda ve vajinada görülen en yaygın mantar enfeksiyondur. Aynı zamanda deriyi ve mukoza zarını da etkileyebilir. Eğer bağışıklık sisteminiz düzgün şekilde çalışıyorsa, bu tarz mantar enfeksiyonu çok nadiren zararlıdır.
Kan tahlilinde hangi değerler önemli?
– Sodyum: 136-144 mEq / L.
– Potasyum: 3,7 – 5,2 mEq / L.
– Klorür: 96 – 106 mmol / L.
– Kalsiyum: 8.5 – 10.2 mg / dL.
– Kan Şekeri:
Kan testinde nelere bakılmalı?
Kan Tahlili (Testleri) Sınıflandırması Rutin testlerdir. Kolesterol, SGOT, karaciğer, SGPT, LDH, kan şekeri ve hormon tahlilleri bu testlerdendir. Seroloji Tahlilleri: HIV, Hepatit C ve Hepatit B gibi virüs kaynaklı hastalıkların saptanmasında kullanılmaktadır. Daha başka kan tahlillerini de kapsar.31 Mar 2023
Kanserin erken belirtileri nelerdir?
– Açıklanamayan kilo kaybı
– Yüksek ateş
– Kronik halszlik.
– Güçlü ağrılar.
– Meme, koltukaltı ve ya vücudun başka bölümlerinde hissedilen sert ve hareketsiz kitleler.
– Ciltteki, özellikle ben ve siğillerde değişiklikler.
– Ağızda diş etlerinde yoğun kanamalar.
– Balgamda kan gelmesi ve kronik öksürük.
Normal kan tahlilinde kanser çıkar mı?
Kan kanserleri hariç olmak üzere, kan testleri kanser olup olmadığınız ya da bazı diğer kanser dışı rahatsızlıkların bulunup bulunmadığını kesin şekilde söyleyemez, ancak vücudunuzun içerisinde neler olup bittiği hakkında doktorunuza ipucu verebilir.
Kanserin 1 evresinde ne olur?
Evre 1 Kanser: Erken evre kanser de denilen evre 1 tümörün küçük olduğu anlamına gelir. Evre 1’de tümör,.başlangıç aldığı organla sınırlıdır. Evre 2-3 Kanser: Daha ileri aşamadaki bir kanser hastalığını ifade eder. Tümör çevresindeki dokulara doğru, örneğin lenf bezlerine yayılmış olabilir.11 Mar 2021