Megaloblastik anemi, vücutta yeterli miktarda sağlıklı alyuvarların üretilemediği bir kan hastalığıdır. Bu durum, genellikle B12 vitamini veya folik asit eksikliği sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Megaloblastik anemi tedavisi, eksik olan vitamin veya mineralin vücuda takviyeleriyle gerçekleştirilir.
Birinci basamak tedavi olarak, hastalar genellikle vitamin takviyeleri alırlar. B12 vitamini eksikliği durumunda, hasta genellikle B12 vitamini enjeksiyonlarına ihtiyaç duyar. Bu enjeksiyonlar, vitaminin doğrudan kan dolaşımına geçmesini sağlar. B12 vitamini eksikliği olan bazı hastalar, vitamin emilimini artırmak için ağızdan takviyeler alabilirler. Folik asit eksikliğinde ise, doktor genellikle folik asit tabletleri reçete eder. Bu tabletler, düzenli olarak alınarak vücuttaki eksiklik giderilir.
Ancak bazı durumlarda, yeterli miktarda vitamin takviyesi yeterli olmayabilir. Bu durumlarda, gözlenen semptomlara bağlı olarak ek tedaviler gerekebilir. Örneğin, megaloblastik anemisi olan bazı hastaların bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkilere yol açabilen antikorlar ürettiği görülebilir. Bu durumda, hastaya kortikosteroidler gibi immünsüpresif ilaçlar verilebilir.
Megaloblastik anemi tedavisinde diyet de büyük bir önem taşır. B12 vitamini eksikliği olan hastalar, hayvansal ürünlerle beslenmelidir. Et, süt ürünleri ve yumurta gibi besinler, B12 vitamini kaynaklarıdır. Aynı şekilde, folik asit eksikliği olan hastaların yeşil yapraklı sebzeler, çeşitli meyveler ve tam tahıl ürünleri tüketmesi önerilir.
Megaloblastik anemi tedavisi, eksik olan vitamin veya minerali geri kazandırarak aneminin nedenlerini ve semptomlarını ortadan kaldırmayı hedefler. Hastaların doktorlarıyla işbirliği yaparak düzenli takip ve tedavi sürecine uymaları, sağlıklı bir yaşam sürebilmelerini sağlar.
Megaloblastik anemi sonucu ne olur?
Megaloblastik anemi, B12 vitamini ve folik asit eksikliği sonucu oluşan bir Anemi tipine verilen isimdir. Bu vitaminler DNA sentezinde önemli rollere sahiptirler. Bu nedenle eksikliklerinde DNA sentezinde çeşitli bozukluklar oluşur ve kemik iliğinde megaloblastik değişiklikler ortaya çıkar.
Megaloblastik anemi tedavisinde ne kullanılır?
Megaloblastik aneminin vitamin B-12 ya da folat tedavisine cevabını değerlendirmede retikülosit kri- zini görmek esastır.
Megaloblastik anemiye neden olan vitamin?
Megaloblastik anemilerin en sık görülen nedeni vit B12 ve folik asit eksikliğidir. Megaloblastik aneminin diğer nedenleri HIV enfeksiyonu, myelodisplastik hastalıktır.
Megaloblastik anemi hangi vitamin eksikliğinde görülür?
Genellikle DNA sentezinde gerekli olan Vitamin B12 ve folik asit eksikliğine bağlı oluşur (1,2). Vitamin B12 eksikliğine bağlı megaloblastik anemi en sık pernisiyöz anemi ve mide hastalıklarına bağlı görülmektedir.25 Kas 2015
HPV 6 Tehlikeli mi?
Jinekolojik açıdan önemli olan ve insanlarda enfeksiyona neden olan HPV tipleri serviks (rahim ağzı) kanserine neden olma ihtimalleri düşük ve yüksek riskli olmak üzere ikiye ayrılır. HPV tip 6 ve 11 en sık görülen düşük riskli tipler olup genital siğil (kondilom) nedenidirler.31 Ara 2021
HPV 6 ve HPV 11 vücuttan atılır mı?
HPV enfeksiyonunun kendisi değil, neden olduğu lezyonların tedavisi yapılabilmektedir. HPV ile temas ettikten sonra sıklıkla bu virüs bağışıklık sistemi tarafından vücuttan atılır.
HPV virüsü vücuttan tamamen atılır mı?
Hpv vücuda girdikten sonra %70’i ilk bir yılda, %90’ı iki yıl içinde vücuttan atılır.
HPV 6 ne demek?
HPV tip 6 ve 11 en sık görülen düşük riskli tipler olup genital siğil (kondilom) nedenidirler. Serviks kanseri açısından yüksek riskli HPV tipleri ise 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 ve 68’dir. Bu HPV tipleri arasından HPV tip 16 ve 18 serviks kanserlerinin %70’inden sorumludur.31 Ara 2021
HPV 6 geçer mi?
Önceleri HPV vücuda girdiğinde artık hiç atılamayacağı, kronikleşeceği düşünülmekteydi. Zannedilenin aksine HPV enfeksiyonlarının %60-70 ‘i 1 yıl içerisinde, %90’ı 2 yıl içerisinde bağışıklık sistemi tarafından vücuttan atılmaktadır.