Menopoz, bir kadının üreme döneminin sona erdiği ve adet döngüleriyle ilişkili hormonal değişikliklerin gerçekleştiği bir dönemdir. Menopoz süreci genellikle 45-55 yaş arasında gerçekleşir, ancak bazı kadınlarda daha erken veya daha geç olabilir. Menopozun bittiği döneme ise postmenopoz denir.
Menopozun sona erdiği nasıl anlaşılır? Menopoz döngüsü boyunca kadınlar çeşitli semptomlar yaşayabilir, ancak bu semptomlar her kadında farklılık gösterebilir. Bazı kadınlarda semptomlar hafif olabilirken, diğerlerinde ise daha belirgin olabilir. Menopozun sona erdiğini belirlemek için en güvenilir yol ise adet döngülerine bakmaktır.
Kadınlar genellikle menopozun sona erdiğini fark etmek için bir yıl boyunca adet görmediklerini fark ederler. Bu dönem postmenopoz aşaması olarak adlandırılır. Ancak, bir yıl boyunca adet görmediğinizde, hâlâ gebe kalma ihtimali olduğunu unutmamak önemlidir. Menopozun sona erdiğini tam olarak belirlemek için doktora başvurmak ve gerekli testleri yaptırmak önemlidir.
Diğer belirtiler arasında sıcak basmaları, uyku sorunları, cinsel istekte azalma, depresyon, kilo değişiklikleri, kemik yoğunluğunda azalma gibi hormonal dengesizliklerden kaynaklanan semptomlar da vardır. Bunlar da menopozun sona erdiğini gösteren işaretler olabilir.
Sonuç olarak, menopozun sona erdiğini belirlemek için bir yıl boyunca adet görmeme genellikle en açık işaret olarak kabul edilir. Bununla birlikte, bu durumu doğrulamak için bir doktora danışmak ve gerekli testleri yaptırmak önemlidir. Menopoz sürecinde ortaya çıkan semptomlar da menopozun sona erdiğini gösteren işaretler olabilir.
Menopozun ilk belirtileri nelerdir?
– Adet düzeninin değişmesi.
– Sıcak basması
– Gece terlemeleri.
– Vajinal kuruma ve tahriş
– Cinsel istekte azalma.
– Uykuya dalmada zorlanma ve uyuma süresinin kısalması
– Metabolizmanın yavaşlaması ve kilo alma.
– Duygu durum değişiklikleri ve kaygı
Menopoz Sıkıntıları ne kadar sürer?
Menopoz süresi, her kadının farklıdır ve genellikle 3-5 yıl sürer. Bazı kadınlar, menopoz sürecinde hiç semptom yaşamazken, diğerleri sıcak basması, gece terlemeleri, uyku bozukluğu, ruh hali değişiklikleri, vajinal kuruluk vb. semptomlar yaşar.
Menopoz döneminde neler oluyor?
Menopoz tıpkı bebeklik, ergenlik, cinsel olgunluk gibi hayatın bir dönemidir. Menopoz döneminde yumurtalıklardaki (overler) folikül miktarı azalır ve buna bağlı olarak östrojen üretimi azalır. Zamanla östrojen üretimi kesilir ve yumurtalıklar küçülür. Buna bağlı olarak adet döngüsü kesilir ve üreme yeteneği kaybolur.23 Haz 2020
Menopoz dönemi ne kadar sürüyor?
Menopoza geçiş genellikle 45 ila 55 yaşları arasında başlar. Genellikle yaklaşık yedi yıl sürer ancak 14 yıla kadar uzayabilir ve bunu etkileyen sigara kullanımı, ırk ve etnik köken gibi çeşitli faktörlerdir.25 Eyl 2023