Alerjiler, vücudun bağışıklık sistemi tarafından zararsız olan maddelere karşı aşırı tepki vermesi ile ortaya çıkar. Birçok insan, çeşitli belirtilerle kendini gösteren alerjilere sahiptir. Bazı alerjiler o kadar hafif olabilir ki fark edilmezken, bazıları ise ciddi semptomlarla kendini belli eder.
Neye alerjinin olduğunu bulmak için ilk adım, belirtileri doğru bir şekilde tanımak ve takip etmektir. Genellikle alerjik reaksiyonlar, burun akıntısı, hapşırma, gözlerde kızarma ve sulanma, kaşıntı, cilt döküntüleri veya çok ciddi durumlarda nefes darlığı gibi semptomlarla kendini gösterir. Bu semptomları yaşayan kişilerin alerji testi yaptırması önerilir.
Alerji testleri, alerjenlere karşı vücudun reaksiyonunu ölçmek için kullanılır. En yaygın alerji testleri deri testleri ve kan testleridir. Deri testlerinde, cilt üzerine alerjenler yerleştirilir ve reaksiyon kontrol edilir. Kan testlerinde ise, alerjiye sebep olan antikorlar tespit edilir. Bu testler, hangi maddelerin alerjiye yol açtığını belirlemeye yardımcı olur.
Ayrıca, alerjilerin belirgin nedenlerini keşfetmek için eliminasyon diyeti yapmak da faydalı olabilir. Bu diyette, şüphelenilen alerjen içeren yiyecekler yasaklanır ve belirtiler izlenir. Eğer belirtiler ortadan kalkarsa ve sonra tekrar yeniden başlarsa, o yiyeceğe karşı alerjinin olduğu düşünülür.
Sonuç olarak, neye alerjisi olduğunu öğrenmek için kişinin dikkatli bir şekilde semptomları takip etmesi ve bir sağlık uzmanıyla görüşmesi önemlidir. Alerji testleri ve eliminasyon diyetleri, alerjik reaksiyonların belirleyicilerini bulmada yardımcı olabilir. Alerjiyi tetikleyen maddelerin belirlenmesi, daha iyi bir yaşam kalitesi için hayati öneme sahiptir.
Alerjen maddeye ve alerjen maddenin girdiği yere bağlı olarak farklı bölgeler alerjiden etkilenebilir. Örneğin, polen, burun içinden solunduğunda, genellikle burun, göz, sinüs ve boğazda alerjik semptomlara neden olur. Gıda alerjisi genellikle mide veya bağırsak problemlerine neden olur ve ürtikeri getirebilir.
Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Alerjiden en çok etkilenen bölgeler şöyle sıralanabilir: Burun, gözler, sinüsler ve boğaz: Alerjenler solunduğunda, histamin salgılanması, burnun daha fazla mukus üretmesine, şişmesine ve iltihaplanmasına sebep olabilir. Bunun yanında şiddetli hapşırma, burun kaşıntısı da meydana gelebilir.
– Polenler,
– Hayvan kepekleri,
– Toz akarları ve havadaki küf gibi alerjenler,
– Başta yer fıstığı olmak üzere ağaç fıstığı, buğday, soya, balık, kabuklu deniz ürünleri, yumurta ve süt gibi bazı gıdalar,
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…