Polisitemi, vücutta aşırı miktarda kırmızı kan hücresinin (eritrosit) bulunması durumudur. Bu durumu olan kişilerde normalden daha yüksek bir hematokrit (kanın hücrelerle doluluğu) seviyesi görülür. Polisiteminin birkaç farklı türü vardır; bunlar primer, ikincil ve reaktif polisitemi olarak adlandırılır.
Primer polisitemi, genellikle kemik iliği hücrelerinin abartılı bir şekilde üretiminden kaynaklanır. Bu durumun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik ve çevresel faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir. Primer polisitemi vakalarının çoğunda, mutasyona uğrayan bir gen olan JAK2 V617F’ye sahip olduğu tespit edilmiştir.
İkincil polisitemi, farklı bir hastalık ya da durum sonucunda oluşur. Örneğin, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), böbrek yetmezliği veya kalp hastalığı gibi kronik hastalıklar, vücudun oksijen almasını zorlaştırarak polisitemiye neden olabilir. Ayrıca aşırı sigara içimi, yüksek rakımlarda yaşama, bazı kanser türleri ve doping gibi diğer faktörler de ikincil polisitemiye yol açabilir.
Polisitemi belirtileri vücuttaki oksijen seviyelerinin azalmasından kaynaklanır. Bu belirtiler arasında baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, hızlı kalp atışı, ciltte kızarıklık ve dolgunluk hissi, el ve ayak parmaklarında şişme ve karıncalanma yer alır. Ayrıca, yüksek kan basıncı, mide bulantısı, kilo kaybı ve deride kaşıntı gibi diğer semptomlar da görülebilir.
Polisiteminin tedavisi, altta yatan nedenin belirlenmesine bağlıdır. Primer polisitemi vakalarında, kemoterapi veya ilaçlarla kan hücrelerinin üretimini kontrol etmek amaçlanır. İkincil polisitemi vakalarında ise temel hastalığın tedavisi önceliklidir. Kan inceltici ilaçlar ve sık sık kan alımı (flebotomi) gibi tedaviler de kullanılabilir.
Sonuç olarak, polisitemi, aşırı miktarda kırmızı kan hücresinin bulunduğu bir durumdur. Primer polisitemi genetik veya çevresel faktörlere bağlı olabilirken, ikincil polisitemi başka bir hastalığın sonucunda ortaya çıkar. Tedavi, altta yatan nedenin belirlenmesine ve uygun şekilde yönetilmesine dayanır.
Çünkü cinsel bölgeye giden kan damarları kalpteki koroner damarlardan bile daha küçük çaplı. Bu nedenle yüksek kan şekeri, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, sigara-alkol kullanımı veya sağlıksız beslenme gibi risk faktörlerinin olumsuz etkileri kalpten önce cinsel bölgede çıkabiliyor.
Yapılan kan testlerinde, alyuvar da denilen kırmızı kan hücrelerinin normal değerlerin üstünde saptanmasına kan fazlalığı (polistemi) denir. Bu değerlerin kadınlar için Hemoglobin >16 g/dl veya Hemotokrit >48 % olması, erkekler için Hemoglobin >16,5 g/dl veya Hemotokrit >%48,5 olmasıdır.
Polisitemi vera, nadir görülen bir kan kanseri türü olarak karşımıza çıkar. Polisitemi vera, kemik iliğinin anormal seviyede gelişen ve işlev gören aşırı kan hücreleri oluşumuna sebebiyet vererek çok fazla kırmızı kan hücreti üretimine yol açar.21 Tem 2023
Obstrüktif uyku apnesine bağlı olarak meydana gelen sekonder polisitemi vakalarında altta yatan nedenin tedavisi, kırmızı kan hücrelerinin sayısının çözülmesi ve azaltılmasına yardımcı olmalıdır. Diğer yandan polisitemi vera olarak adlandırılan polisiteminin bilinen bir tedavisi söz konusu değildir.21 Tem 2023
Alerjik reaksiyon çoğunlukla nikele maruz kalındıktan saatler ile günler sonra başlayabilmektedir. Reaksiyon iki ile dört hafta arasında devam edebilir. Reaksiyon, genellikle cildin metal ile temas ettiği yerde oluşmaktadır. Ancak bazı durumlarda vücudun başka belgelerinde de ortaya çıkabilmektedir.
48 saat sonra test materyali çıkarılarak test alanı kalemle işaretlenir ve 30 dakika sonra değerlendirilir. Test bölgesi 72 veya 96. saatte yeniden değerlendirilir. Yalnızca 48. saatte yapılacak değerlendirme yeterli değildir.
Kimlere deri yama testi yapılabilir? Cildinde sık sık ekzema gelişen kişilerde alerjiden şüphelenilirse bu test uygulanabilir.
Alerjik reaksiyon tipik olarak birkaç saatten birkaç haftaya kadar sürebilir. Alerjeninize uzun süre maruz kaldıysanız, alerjik reaksiyonunuz genellikle daha uzun sürer. Bir alerjik reaksiyonun semptom süresi ayrıca alerjene ve yanıtınızın ciddiyetine de bağlıdır.
Alerji belirtileri genellikle alerjik gıdayı yedikten birkaç dakika sonra ortaya çıkar, bazen bu süre 2 saati bulabilir. Bazen ilk belirtiler düzeldikten sonraki 1-4 saat içerisinde (bazen daha uzun) tekrar alerjik belirtiler görülebilir.
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…