Poliüri, idrar miktarının artmasıyla karakterize bir durumdur ve birçok farklı hastalık veya duruma bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu makalede, poliüri’nin hangi hastalıklarda ve nedenlerle görüldüğüne odaklanacağız.
Poliüri birçok farklı tıbbi durumda görülebilir. Öncelikle diyabet insipidus olarak adlandırılan bir hastalıkta poliüri ortaya çıkabilir. Diyabet insipidusunun temel nedeni, vücudun antidiüretik hormon (ADH) üretiminde veya kullanımında bir bozukluk olmasıdır. Bu hormon, böbreklerden suyu geri emmeyi düzenleyerek idrar miktarını kontrol eder. Diyabet insipidus durumunda, vücut yeterli miktarda ADH üretmez veya kullanmaz, bu da idrar miktarının artmasına ve poliüriye neden olur.
Diğer bir neden ise hiperglisemi ile ilişkilidir. Diyabet mellitus (şeker hastalığı) olan kişilerde, kan şekeri yüksek olduğunda, böbreklerin fazla glukozu atması gerekmektedir. Böbreklerin bu ekstra glukozu çıkarmak için daha fazla suyu idrara karıştırması sonucunda poliüri ortaya çıkar.
Ayrıca bazı böbrek hastalıkları ve idrar yolu enfeksiyonları da poliüriye neden olabilir. Böbreklerin normal fonksiyonlarını sürdürebilmek için daha fazla sıvı almaları gerekir ve bu da idrar miktarının artmasına yol açar.
Poliüri’nin nedenleri arasında bazı ilaçlar ve tıbbi prosedürler de bulunmaktadır. Örneğin, bazı diüretik ilaçlar (idrar söktürücü) böbreklerin daha fazla su ve tuz atmasına neden olur ve bu da poliüriye yol açabilir. Ayrıca, böbrek taşı tedavisi için kullanılan litotripsi gibi bazı medikal prosedürler de poliüriye neden olabilir.
Sonuç olarak, poliüri genellikle bir başka hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkar ve genellikle bu altta yatan hastalığın tedavisiyle düzelir. Diyabet insipidus, şeker hastalığı, böbrek hastalıkları ve idrar yolu enfeksiyonları gibi birçok farklı nedenle poliüri meydana gelebilir. Bu nedenle, poliüri semptomları olan herhangi bir kişinin bir sağlık uzmanına başvurması ve altta yatan nedeni belirlemek için gerekli tetkik ve testlerin yapılması önemlidir.
Diyabette poliüri nedir?
Poliüri (çok ve sık idrara çıkma), polidipsi (susama hissi ve sıvı alımındaki aşırı artış) ve polifaji (iştah artışı) diyabetin üç klasik belirtisidir. Tip 1 diyabette ve özellikle çocuklarda bu belirtiler çok kısa süre içinde (haftalar ya da aylar) ortaya çıkabilir.
Poliüri nedir Diyabet?
Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir: Polidipsi (Aşırı susama ve su içme isteği, sıvı alımında belirgin artış) Poliüri (Çok sık idrara çıkmak) Polifaji (Çok fazla yemek yeme isteği, iştah artışı)27 May 2020
Poliüriye neden olan durumlar?
Poliüri belli bir zaman aralığında yüksek miktarda idrarın üretilip atılmasıdır. Kahve, alkol ve kola gibi diüretik maddeler içeren içeceklerin tüketilmesi idrar miktarının artışına sebep olur.
Poliüri hangi hastalığın belirtisi?
Nefrojenik diabetes insipidus, böbreklerin antidiüretik hormon olarak da bilinen, vazopressin veya arjinin vazopressine yanıtsızlığı nedeni ile idrarı konsantre edememesi sonucu gelişen bir hastalıktır. Hastalığın ana belirtileri poliüri ve buna bağlı olarak gelişen polidipsi, dehidratason ve hipernatremidir.
Homosistein yüksek olursa ne olur?
Genel olarak yetişkinlerde sağlıklı bir homosistein seviyesi 5-15 μmol/L arasında olmalıdır. Yüksek homosistein düzeyleri özellikle atardamar duvarlarının iç çeperine zarar vererek pıhtı veya damar tıkanıklıkları oluşumuna yol açar ve böylelikle kalp krizi ve inme riskini önemli ölçüde artırabilir.22 Şub 2023
Homosistein yüksekliği nasıl anlaşılır?
Genel anlamda kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için yardımcı bir madde olan homosistein olması gerekenden düşük ya da yüksek miktarlara ulaşırsa kan dolaşımı ile ilgili birçok problemin ortaya çıkmasını tetikleyebilmektedir. Homosistein seviyesi HPLC isimli bir test ile ölçülebilmektedir.
Homosistein hastalığı ne demek?
Homosistein hastalığı, homosistein adı verilen aminoasitin vücutta fazla miktarda bulunması sonucu oluşan bir hastalık değildir. Ancak, yüksek homosistein seviyesi kalp hastalıkları, böbrek hastalığı, osteoporoz ve diğer sağlık sorunlarının riskini artırabilir.22 Şub 2023
Hiperhomosisteinemi neden olur?
Homosistein metabolizmasında görevli bir enzimdeki veya bir koenzimdeki anormallik sonucunda hiperhomosisteinemi oluşmaktadır. Hiperhomosisteineminin oluşumunda yer alan besinsel nedenler arasında ise homosisteini metabolize eden folik asit, vitamin B6 ve vitamin B12’nin kısmi ya da tam eksikliği yer almaktadır.
Homosistein düşürmek için ne yapmalı?
– Öncelikle aşırı kiloluysanız mutlaka kilo verin.
– Metiyonin aminoasitinden zengin et (özellikle işlenmiş et; yani salam, sucuk, sosis gibi), süt ve yumurta gibi ürünleri bir süre kısıtlayın. …
– Kahveyi azaltın. …
– Alkol almayın. …
– İşlenmiş besinleri, özellikle karbonhidratları azaltın.