Prolaktin, prolaktinoma adı verilen bir tümör nedeniyle aşırı salgılanması durumunda, kadınlarda amenore (adet düzensizliği) ve infertilite (kısırlık) gibi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle, prolaktin seviyelerini kontrol etmek önemlidir.
Prolaktin, hipofiz bezinde üretilen bir hormondur ve doğum sırasında süt üretimini uyarır. Normalde, prolaktin seviyeleri gebe olmayan kadınlarda 25 ng/mL’nin altında olmalıdır. Ancak bu değerler kişiye göre değişebilir ve yaş, hamilelik ve emzirme gibi durumlar prolaktin seviyelerini etkileyebilir.
Prolaktinoma, hipofiz bezindeki hücrelerin aşırı miktarda prolaktin üretmesiyle karakterize bir tümördür. Bu durumda, prolaktin seviyeleri normalden 200 ng/mL’nin üzerine çıkabilir. Prolaktin seviyeleri arttıkça, kadınlarda amenore ve infertilite gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Ayrıca, erkeklerde de prolaktinoma bulunabilir ve prolaktin seviyeleri normalden daha yüksek olabilir. Bu durumda, erkeklerde libidoda azalma, erektil disfonksiyon ve meme büyümesi gibi belirtiler görülebilir.
Prolaktinoma teşhisi genellikle kan testiyle konulur ve beyin görüntüleme teknikleriyle doğrulanır. Tedavi, ilaçlar veya cerrahi müdahale ile yapılabilir. İlaç tedavisi prolaktin seviyelerini düşürmek için kullanılırken, cerrahi müdahale tümörün çıkarılmasını amaçlar.
Sonuç olarak, prolaktin maksimum seviyesi kişiden kişiye değişebilir. Normalde, prolaktin seviyesinin 25 ng/mL’nin altında olması tercih edilirken, prolaktinoma veya diğer bazı durumlarda prolaktin seviyeleri 200 ng/mL’nin üzerine çıkabilir. Prolaktin seviyelerinin kontrol altında tutulması, kadınlarda infertilite ve diğer problemlerin önlenmesi açısından büyük önem taşır.
Prolaktin Hormonu(süt hormonu) Nedir? Prolaktin (prolactin) insanlarda beyinin arka kısmında hipofiz adı verilen bir bölgeden salgılanan bir hormondur. Başlıca fonksiyonu doğum sonrası süt üretimidir. Kandaki normal değer aralığı 10-25 ng/ml’dir.
– Gebelik varlığı
– Gebelik haricinde memede şeffaf ya da beyaz akıntı veya süt gelmesi.
– Düşük östrojen ve progesteron seviyeleri.
– Adet düzensizliği ya da yokluğu.
– Vajinada kuruluk.
– Kısırlık.
– Erkeklerde meme büyümesi.
– Ereksiyon bozukluğu.
Düşük prolaktin değeri genellikle bir sağlık problemi olarak görülmezken hiperprolaktinemi olarak isimlendirilen yüksek prolaktin hormonu seviyeleri altta yatan bir sağlık problemine işaret ediyor olabilir. Prolaktin seviyesinin 30 ng/ml ile 200 ng/ml arasında tespit edilmesi prolaktin yüksekliği olarak isimlendirilir.3 May 2021
Prolaktin yani süt hormonu yüksekliği; kadınlarda vajinal kuruluk, gebelik dışında memelerden süt gelmesi, yumurta üretiminin kesilmesi, gebe kalamama, adet düzensizliği, adet kesilmesi, cinsel istekte azalma, ağrılı cinsel ilişki gibi şikâyetlere sebep olur.
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…