Raşitizm, kemiklerin ve dişlerin normal şekilde oluşmadığı bir hastalıktır. Bu durum genellikle D vitamini eksikliğinin sonucunda ortaya çıkar. D vitamini, kemik gelişimi ve mineralizasyonu için gereklidir. Yetersiz D vitamini seviyeleri, kalsiyum ve fosfor emiliminde azalmaya neden olur, bu da kemiklerin zayıf ve kırılgan olmasına yol açar.
Raşitizm, genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkar. Eksik D vitamini nedeniyle kemiklerin mineralizasyonu bozulur ve demineralizasyon meydana gelir. Bu durum çocuğun büyüme ve kemik gelişimi için son derece önemlidir.
Raşitizm hastalarında yaygın semptomlar arasında kemiklerde ağrı, deformiteler, yürüme güçlüğü, kas zayıflığı ve dişlerde çürükler bulunur. Bacaklarda yaygın olarak görülen “X” veya “O” şeklindeki bacak eğriliği gibi postür bozuklukları da tipik bir belirtidir.
Raşitizm tanısı genellikle fiziksel muayene ve kan testleriyle konulur. D vitamini, kalsiyum ve fosfor seviyeleri kontrol edilir. X-ray veya kemik dansitometrisi gibi görüntüleme yöntemleri kullanılabilir.
Raşitizm tedavisinde öncelikli olarak D vitamini eksikliği düzeltilir. Bu amaçla ilaç takviyesi yapılır ve diyet düzenlenir. Güneş ışığına maruz kalmak da D vitamini sentezini destekler.
Raşitizm önleme de son derece önemlidir. Emziren anneler, bebeklerine yeterli D vitamini vermelidir. Güneş ışığından yeterli miktarda faydalanmak ve beslenme açısından dengeli bir diyet takip etmek de önemlidir.
Sonuç olarak, Raşitizm, D vitamini eksikliği sonucunda oluşan bir hastalıktır. Bu eksiklik kemiklerin mineralizasyonunu etkileyerek kemik anormalliklerine yol açar. Erken teşhis ve tedavi ile bu durum engellenebilir ve ilerlemesi önlenir.
Raşitizm düzelir mi?
Raşitizm vakalarının çoğu, D vitamini ve kalsiyum takviyeleri ile tedavi edilebilir. Doktor tavsiyesi olmadan çok fazla D vitamini kullanmak, D vitamini zehirlenmelerine neden olabilir. Bu nedenle doğru dozlama için çocuk doktorunuzun talimatlarına uymak çok önemlidir.
Raşitizm hangi vitamin eksikliğinde ortaya çıkar?
Raşitizm, çocuklarda görülen, uzun süreli ve aşırı miktarda D vitamini eksikliğinden kaynaklanan bir hastalıktır.
Raşitizm yetişkinlerde görülür mü?
Sadece çocuklarda görülen raşitizm hastalığı, D vitamini eksikliğinden kaynaklanır. Bu eksiklik sonucunda meydana gelen raşitizm, çocukların kemik sağlığını olumsuz etkileyerek kemiklerin daha kolay kırılmasına neden olur.18 Ağu 2023
Raşitizm hangi yaşlarda görülür?
Raşitizm her yaşta görülür fakat çocuklarda en sık D vitamini eksikliğine bağlı olan raşitizm görülür. Görüldüğü yaş aralığı çoğunlukla 3 ay – 2 yaş arasıdır.
Kan tahlilinde hangi değerler önemli?
– Sodyum: 136-144 mEq / L.
– Potasyum: 3,7 – 5,2 mEq / L.
– Klorür: 96 – 106 mmol / L.
– Kalsiyum: 8.5 – 10.2 mg / dL.
– Kan Şekeri:
Kan testinde nelere bakılmalı?
Kan Tahlili (Testleri) Sınıflandırması Rutin testlerdir. Kolesterol, SGOT, karaciğer, SGPT, LDH, kan şekeri ve hormon tahlilleri bu testlerdendir. Seroloji Tahlilleri: HIV, Hepatit C ve Hepatit B gibi virüs kaynaklı hastalıkların saptanmasında kullanılmaktadır. Daha başka kan tahlillerini de kapsar.31 Mar 2023
Kanda Neu düşüklüğü neden olur?
NEU Düşüklüğü Nedenleri Bu bozukluklar; nötropeni kemik iliğinin yetersiz nötrofil üretiminde, aşırı depolanmasında veya vücutta nötrofil yıkımının fazla olmasında ortaya çıkmaktadır. Bu üç temel bozukluğu tetikleyen tıbbı durumlar ise şunlardır: Lupus gibi otoimmün hastalıklar. Kanser tedavi yöntemi olan kemoterapi.11 Eki 2023
Kan tahlilinde ne değeri ne demek?
Nötrofil sayısı, vücutta yeterli oranda nötrofil olup olmadığını belirtir. Bu nörofilin normal aralığının altında ya da üstünde olması NEU testi ile belirlenir. Nötrofil değerleri, vücuttaki enfeksiyona, yaralanmalara, ilaç tedavilerine, stres ve genetik durumlara bağlık olarak yükselebilir ya da düşebilir.23 Haz 2023
Kan tahlilinde ne değeri nedir?
Nötrofil sayısı, vücutta yeterli oranda nötrofil olup olmadığını belirtir. Bu nörofilin normal aralığının altında ya da üstünde olması NEU testi ile belirlenir. Nötrofil değerleri, vücuttaki enfeksiyona, yaralanmalara, ilaç tedavilerine, stres ve genetik durumlara bağlık olarak yükselebilir ya da düşebilir.23 Haz 2023