Rathke kesesi, embriyonik dönemde beyin ve anterior hipofiz bezinin oluşumunda önemli bir rol oynayan bir yapının adıdır. Human beyin gelişimi sırasında, dış tabaka yani embriyonun üçüncü haftasındaki oluşumu sırasında Rathke kesesi oluşur. Bu kesenin oluşması, nöroektodermal hücrelerin oluşumuyla başlar ve bu hücreler ant. hipofizer levha olarak adlandırılır.
Rathke kesesi, bir çift çentikle beyindeki üstçene bölgesinden ayrılır ve çift kabarcıklı sığırların kesesi yapısına benzer. Keseciklerin alt tabakası orofarenksle, üst tabakası da beyinle bağlantılıdır. Rathke kesesi, hipofiz bezinin ön kısmını oluşturan pars distalisdan türemiştir.
Rathke kesesindeki oluşum, hipofizin ön bölgesinin gelişimi için kritik bir adımdır çünkü burada hormon üreten hücreler oluşur. Kesede yer alan hücreler, embriyonik dönemde öncelikle somatotrof, laktotrof, gonadotrof ve tirotrof hücrelere farklılaşır. Bunlar, büyüme hormonu, prolaktin, luteinizan hormon ve tiroit uyarıcı hormon gibi çeşitli hormonlar üretir.
Rathke kesesindeki sorunlar, hipofiz bezinde anormalliklere neden olabilir. Örneğin, kesenin kistik bir yapıya dönüşmesi, rathke kisti olarak adlandırılır ve baş ağrısı, görmeye ilişkin sorunlar gibi semptomlara yol açabilir. Ayrıca, kesenin kistik tümörlerle büyümesi de olasıdır. Bu tür tümörler çoğunlukla iyi huylu olmasına rağmen, bazı durumlarda kanserli hale gelebilir.
Sonuç olarak, Rathke kesesi, embriyonik dönemde beyin ve hipofiz bezinin ön bölgesinin gelişiminde önemli bir rol oynayan bir yapıdır. Kesede yer alan hücrelerin farklılaşması, çeşitli hormonların üretimini sağlar. Rathke kesesi, kistik tümörlerin ve rathke kistinin gelişmesi açısından da önem taşır ve bu durumlar bazı semptomlara neden olabilir.
Hipofiz bezi tümörü nelere yol açar?
Büyük tümörler hipofize baskı yaparak hipofizin normal görevini yerine getirmesini engelleyebilir, hormon yetersizliğine neden olabilir. Hormon salgılayan hipofiz adenomlarının en sık görülen tipi prolaktin salgılayan adenomdur ve kadınlarda adet görememe, memelerden süt gelme gibi belirtiler ile kendini gösterir.
Brankial kist ağrı yapar mı?
İlk başta zararsız olarak görülen brankial kistler, zamanla vücuda yayılım gösterebilir, çoğu zaman ağrı yapar ve organları hareket ettirmeyi engelleyebilir. Tedavi edilmezse tekrarlar ve cerrahi olarak çıkarılması daha da güçleşir.
Hipofiz bezi tümörü ağrısı nerede olur?
Hipofiz Bezi Tümörünün Belirtileri Hormon salgılanmasına yardımcı olan hipofiz bezi beynin arka kısmında olduğu için bu ağrı bazen burnun iç kısımlarından dahi hissedilebilmektedir. Standart baş ağrısına oranla arka tarafta hissedilmesi hastalığın tanısı için uyarıcı etki olabilmektedir.
Kanın pıhtılaşmasını sağlayan akyuvar mı?
Akyuvarlar; damar için- de ve damar dışında bulunabilen, çeşitleri olan, aktif hareket edebilen, vücuda giren yabancı maddeleri sindirerek imha eden, çekirdekli beyaz hücrelerdir. Kan pulcukları ise çekirdeksiz küçük hücre parçaları olup kanın pıhtılaşmasında rol oynarlar.
Alyuvarlar kanın pıhtılaşmasını sağlar mı?
Alyuvarlar (kırmızı kan hücreleri) oksijen ve karbondioksitin taşınmasından sorumludur. Trombositler kan pıhtılaşmasından sorumludur.
Kanın pıhtılaşmasını sağlayan proteini kim üretir?
Pıhtılaşma için gereklidir. Gıcık Soru: Fibrinojen plazmada mı serumda mı bulunur? Page 23 • Fibrinojen plazma proteinlerinin %4’ünü oluşturur. Karaciğerde sentezlenir. Pıhtılaşma için gereklidir. Eritrositler sayıca en fazla bulunan kan hücreleridir.
Kanın pıhtılaşmasını sağlar mı?
Fibrinojen: Kanama durumunda kanın pıhtılaşmasını sağlar.
Kanın pıhtılaşmasını sağlar hangisi?
3) Kan pulcukları (trombositler): En önemli özellikleri; biçimsel değişme ve yapışkanlık göstermeleridir. Kanın pıhtılaşmasını uyarıp, damarlardaki çatlakların onarılmasını sağlar ve kanın damar dışına çıkmasına engel olurlar. Trombositler damar yaralanmalarında, damarın iç yüzüne yapışarak yaralı bölgeyi tıkarlar.