RH antikoru, Rh faktörünü tanıyan ve Rh negatif bireylerde oluşabilen bir antikordur. Rh faktörü, kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein olan D antijenini tanımlar. Rh negatif bireylerde, D antijeni yoktur ve bu nedenle Rh pozitif kandan alınan kanın karışması durumunda immün sistemi harekete geçerek RH antikorları üretebilir.
Rh antikorlarının oluşumunu tetikleyen durumlar arasında gebelik, transfüzyon reaksiyonları ve kök hücre nakilleri bulunur. Gebelikte, Rh negatif bir kadın Rh pozitif bir fetüs taşıyorsa, fetüsün kanı Rh pozitif kan değerlerine sahip olabilir ve bu durumda fetüs ve anne arasında kan karışması olabilir. Bu durumda anne bedeninin yabancı kan bulabilen antikorları üretebilir. Benzer şekilde, Rh negatif bir kişiye Rh pozitif kan verildiğinde, alıcıların bağışıklık sistemi yabancı kan hücrelerine tepki gösterebilir ve bu da Rh antikorlarının oluşmasına yol açabilir.
Rh antikorları, karışan kan örneklerinde hemolitik anemiye neden olabilir. Bu durumda, antikorlar kırmızı kan hücrelerine saldırır ve onları yok eder. Hemolitik anemi, kırmızı kan hücrelerinin hipoksiye (oksijen eksikliği) neden olabilecek bir şekilde azaldığı bir durumdur. Hastanın semptomları arasında halsizlik, solgunluk, taşikardi ve nefes darlığı yer alabilir.
Rh antikorlarının teşhisi, kan testleri ile yapılır. Bu testlerde, bireyin kandaki antikor düzeyleri ölçülür ve Rh pozitif bir kişiye karşı reaksiyon gösterip göstermedikleri tespit edilir. Rh antikorlarına sahip olan bireyler, Rh pozitif kan transfüzyonu veya Rh pozitif bir fetüsü olan bir annenin takibi sırasında dikkatlice izlenmelidir.
Sonuç olarak, Rh antikoru Rh negatif bireylerde oluşabilen bir antikordur ve Rh antikorların varlığı, karışan kanın hemolitik anemiye neden olabileceği durumlar için dikkate alınmalıdır. Bu antikorların teşhisi ve takibi, uygun transfüzyon prosedürleri ve obstetrik bakımın sağlanması için önemlidir.
Herhangi bir nedenle anne ile anne karnındaki bebeğin kanlarının karışması durumunda, önceden koruyucu iğne yapılmamış ise kan uyuşmazlığı sorunlu bir hale gelebilir. Kanların karıştığı fark edilirse acilen koruyucu iğne yapılmalıdır.
GÇocuğun eritrositlerinde bulunan Rh antijenleri plasenta ile anneye geçer ve bunlara karşı anti Rh antikorlar oluşur. eritrositlerin harabiyetine ve hastalığın görülmesine neden olurlar.
Rh Uygunsuzluğu olan hamilenin özel bir bakıma ihtiyacı vardır. Bu özel bakım hamileliğini takip eden Hekim tarafından sağlanmalıdır. Burada özel bakımdan kastımız Rh Uygunsuzluğu olan hamileye verilecek özel bilgiler ,bazı testler ve gerektiğinde uygulanan Anti-D İmmunglobulin G ‘den ibarettir.
Bazı kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein olan Rh faktörü, bebeğin sağlığı açısından önem taşıyor. Rh negatif bir anne adayının karnındaki bebeğin Rh pozitif olması, kan uyuşmazlığına sebep oluyor.28 Tem 2022
Bu ağrı genellikle egzersiz ile artar, sol kola çeneye ve göğüs orta hattına yayılır, pozisyonla da değişmez. Bazen terleme, mide bulantısı ve sırt ağrısı gibi şikayetler de eşlik edebilir. Kalp damar hastalığına bağlı kalp ağrısı pozisyonla değişmez ancak dinlenmekle de geçer.16 Haz 2021
Tüketilen besinler, sigaradan uzak durmak, egzersiz yapmak, stresten kaçınmak en çok bilinenler. Ancak son zamanlarda trend olan, üzerine akademik çalışmalar da yapılan nefes egzersizleri, kalp yogası, kalp meditasyonu kalp sağlığına iyi gelebiliyor ve kalbi rahatlatabiliyor.24 Şub 2022
– Çarpıntı, kalbin küt küt atması ya da kalp hızının artması
– Titreme ya da sarsılma.
– Soluğun daraldığı ya da boğuluyor gibi olma duyumu.
– Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkışma.
– Bulantı ya da karın ağrısı
– Baş dönmesi, ayakta duramama, sersemlik ya da bayılacak gibi olma duyumu.
– Göğüste basınç ve gerginlik.
– Yorgunluk hissi ve baş dönmesi.
– Sırt, kol ve çene bölgesinde ağrılar.
– Nefes darlığı
– Karın ağrısı
– Mide bulantısı
– Egzersiz veya efor gerektiren aktiviteler sırasında göğüste ağrı oluşumu.
Kalp krizi belirtileri şunları içerebilir: Dolgunluk, hazımsızlık veya boğulma hissi ( Mide ekşimesi gibi hissedilebilir ) Terleme, bulantı, kusma veya baş dönmesi. Aşırı güçsüzlük, endişe veya nefes darlığı Hızlı veya düzensiz kalp atışları
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…