KategorilerGenel

Romatoid faktör neyi gösterir?

Romatoid faktör, romatoid artrit adı verilen otoimmün bir hastalığın varlığını belirlemek için kullanılan bir kan testidir. Bu test, vücutta oluşan otoantikorları tespit etmek amacıyla yapılır. Otoantikorlar, normalde bağışıklık sistemi tarafından yabancı maddelere karşı oluşturulan antikorlara benzer şekilde çalışır, ancak bu durumda bağışıklık sistemi kendi hücrelerini hedef alır.

Romatoid faktör, genel olarak romatoid artrit hastalarında yüksek seviyelerde bulunan bir otoantikordur. Ancak romatoid faktör testi, sadece romatoid artrit tanısı koymak için kullanılan bir test değildir. Romatoid faktör seviyeleri ayrıca başka hastalıklarda da yüksek olabilir ve bazı insanlarda romatoid faktör hiçbir semptom oluşturmadan normal seviyelerde bulunabilir.

Romatoid faktör testi, kan örneği alınarak laboratuvar ortamında yapılır. Test sonucunda, romatoid faktör seviyesi belirlenir ve birim olarak ifade edilir. Yüksek romatoid faktör seviyeleri, romatoid artrit hastalarında sıklıkla görülse de, yüksek seviyeler aynı zamanda Sjögren sendromu, skleroderma, sistemik lupus eritematozus, enfeksiyon hastalıkları ve bazı kanserler gibi diğer otoimmün hastalıklarda da gözlenebilir.

Romatoid faktör testi, genellikle doktorlar tarafından romatoid artrit hastalığını teyit etmek veya diğer otoimmün hastalıkların varlığını belirlemek için istenir. Ayrıca, test sonuçları tedavi planlamasında da kullanılabilir. Romatoid faktör testi, diğer laboratuvar testleri ve klinik değerlendirme ile birlikte kullanılarak hastalığın teşhis ve tedavisi için daha sağlam bir temel oluşturur.

Sonuç olarak, romatoid faktör testi, romatoid artrit hastalığının varlığını teşhis etmeye yardımcı olan bir kan testidir. Ancak yüksek romatoid faktör seviyeleri sadece romatoid artrit ile ilişkili olmayabilir ve başka otoimmün hastalıkların varlığını da gösterebilir. Bu nedenle, romatoid faktör testi, diğer laboratuvar testleri ve klinik değerlendirme ile birlikte kullanılmalıdır.

RF yüksek olunca ne olur?

Kanınızdaki artan RF seviyeleri, diğer hastalıkların yanı sıra endokardit, sistemik lupus eritematozus (lupus) , tüberküloz , frengi , sarkoidoz, kanser, viral enfeksiyon veya karaciğer , akciğer veya böbrek hastalığınız olduğu anlamına da gelebilir.

RF ne işe yarar?

Yayıncılıkta ses, görüntü ve veri gibi bilgiler daha yüksek frekanslı bir elektromanyetik dalga yardımıyla yayınlanırlar. Yüksek frekanslı dalgaya radyo frekans denilir. Bu dalga RF kısaltmasıyla gösterilir. (RF yardımıyla taşınan bilgi de ses ise AF, görüntü ise VF kısaltmasıyla gösterilir.)

Romatoid faktör yüksek çıkarsa ne olur?

RF’nin varlığı, romatoid artritiniz olabileceğini gösterir. Romatoid artrit vakalarının çoğunda pozitif RF testi sonuçları bulunur. Ayrıca kanlarında yüksek düzeyde RF bulunan hastaların %50’den fazlasında Sjögren sendromu vardır. RA’lı bazı hastalarda Sjögren sendromu da vardır.

Romatoid faktör yüksekliği hangi hastalık?

RF testi, en fazla romatoid artrit (en sık görülen iltihaplı eklem romatizması) hastalarında pozitif bulunur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir