Şeker düşüklüğü, bilimsel adıyla hipoglisemi, vücutta kan şekeri seviyesinin normalden düşük olması durumunu ifade eder. Normalde vücut, besinlerden aldığı karbonhidratları şekere (glukoz) dönüştürerek kullanır. Şeker düşüklüğü ise bu süreçte bir aksaklık olduğunu gösterir.
Hipoglisemi genellikle diyabet hastalarında daha sık görülür. Ancak insülin direnci olan kişilerde, sağlıksız beslenme alışkanlıklarına sahip olanlarda, aşırı alkol tüketenlerde veya bazı ilaçların yan etkisi olarak da ortaya çıkabilir. Şeker düşüklüğü belirtileri arasında halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, ellerde titreme, huzursuzluk ve ani açlık hissi sayılabilir.
Vücutta şeker düşüklüğü ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Beyin, enerjisini büyük ölçüde glukozdan alır ve düşük kan şekeri seviyelerinde beyne yeterli miktarda enerji sağlanamaz. Bu durumda beyin fonksiyonlarında bozulmalar yaşanabilir. Şeker düşüklüğü olan kişilerde baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik, hafıza problemleri hatta bayılma gibi semptomlar ortaya çıkabilir.
Uzun süreli hipoglisemi durumunda, vücudun başka enerji kaynaklarına başvurması gerekir. Bunun sonucunda, kas dokuları kısmen ayrışır ve enerji sağlamak için yağlar kullanılır. Bunun sonucunda da vücutta asit birikimi olabilir ve ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
İyi beslenme alışkanlıkları ve düzenli egzersiz, şeker düşüklüğü riskini azaltabilir. Şeker düşüklüğünün önlenmesi veya tedavisi için genellikle karbonhidrat tüketimi önerilir. Hafif vakalarda, şekerli içecek veya yiyecekler tüketmek kan şekeri seviyelerini hızla yükseltebilir. Daha ciddi durumlarda, hipoglisemiye neden olan altta yatan sağlık sorunlarının tedavi edilmesi gerekebilir.
Sonuç olarak, şeker düşüklüğü vücutta dengesizliklere neden olabilir ve beyin fonksiyonlarında bozulmalara yol açabilir. Bu nedenle, hipoglisemi belirtileri gösteren kişilerin vakit kaybetmeden bir uzmana başvurması önemlidir.
Baş ve karın ağrısı, solukluk, bulanık görmeye başlama, konuşma zorluğu, uyuşukluk, terleme, taşikardi (kalp atım hızının artması) orta şiddetteki hipoglisemiye işaret ederken, ağır hipoglisemide şeker düzeyi 50 mg/dl’nin çok daha altına düşer ve beynin şekersiz kalması sonucunda bilinç kaybı oluşabilir.
Kan şekeri düşüklüğü olarak da adlandırılan hipoglisemi, vücudun ana enerji kaynaklarından biri olan glikozun referans aralık olan 70 mg/dL’nin altında olması durumu olarak kabul edilir. Bu durum çoğunlukla diyabet hastalığıyla ilişkilendirilir.22 May 2023
Hipoglisemi genelde insülin etkisinin en üst noktaya çıktığı saatlerde, yemeklerden önce ve ağır egzersiz sonrasında gelişir. Bazen uyku sırasında da atak gerçekleşebilir. Ataklar sırasında sinirlilik, aşırı terleme, uyuşukluk, çarpıntı, baş dönmesi, yüz ve dudaklarda karıncalanma belirtileri görülür.
Bu durum çoğunlukla diyabet hastalığıyla ilişkilendirilir. Öğün atlamak, yoğun egzersiz yapmak gibi nedenler diyabetle birlikte hipoglisemi meydana getirebilir. Diyabet ve diğer nedenler dışında, kullanılan bazı ilaçlar da nadiren kan şekeri düşüklüğüne sebebiyet verebilir.22 May 2023
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…