Categories: Genel

Şeker hastalığı ilk nereye vurur?

Şeker hastalığı veya diyabet, vücuttaki kan şekerinin yeterince düzenlenmediği bir durumdur. Tip 1 diyabet ve Tip 2 diyabet olmak üzere iki temel türü vardır. Tip 1 diyabet, pankreasın yeterli miktarda insülin üretmediği veya hiç üretmediği bir otoimmün hastalıktır. Tip 2 diyabet ise vücudun insülini etkili bir şekilde kullanamadığı bir durumdur.

Şeker hastalığının belirtileri ve etkileri genellikle kan şekerinin yükselmesiyle başlar. İlk olarak genellikle açlık hissi, fazla su içmek, sık idrara çıkma, halsizlik, yorgunluk, bulanık görme ve kilo kaybı gibi belirtiler görülebilir. Bununla birlikte, şeker hastalığının etkilediği bölgeler ve organlar, hastalığın tipine ve kontrol edilebilirliğine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Tip 1 diyabet genellikle çocukluk veya ergenlik döneminde başlar. İnsülin üretimi tamamen durduğu için, bu tip diyabetin etkisi vücuda hızla yayılabilir. Yüksek kan şekeri seviyeleri, böbrekler, gözler, sinirler ve kalp gibi organları etkileyebilir. Diyabetik ketoasidoz adı verilen ciddi bir durum da gelişebilir.

Tip 2 diyabet ise genellikle yetişkinlerde daha yaygındır ve vücut insülini yeterince kullanamadığı için kan şekerinin yükselmesine neden olur. Tip 2 diyabetin etkilediği bölgeler genellikle kalp, böbrekler, gözler ve ayaklardır. Bunun sonucunda kalp hastalığı, böbrek hastalığı, görme kaybı ve ayak problemleri gibi komplikasyonlar gelişebilir.

Şeker hastalığının vücudu etkileyen bölgeleri ve organları korumak için, düzenli kan şekerini takip etmek, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, düzenli egzersiz yapmak ve düzenli bir diyet programı uygulamak önemlidir. Ayrıca, insülin veya oral antidiyabetik ilaçlar gibi tedaviler kullanılabilir.

Sonuç olarak, şeker hastalığının etkilediği bölgeler ve organlar hastalığın tipine ve kontrol edilebilirliğine bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle, doğru teşhis, tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleri ile hastalığın etkilerini en aza indirmek önemlidir.

Şeker yüksekliği nereye vurur?

Diyabet hastalığı başta kalp damar, göz, böbrek ve sinirler olmak üzere birçok organ ve dokuda olumsuz etkiler yaratabilir. Kan şekeri ne kadar kontrolsüz ve yüksek olursa bu olumsuz etkiler de o kadar hızla gelişebilir ve şiddetli seyredebilir. Her hastanın komplikasyonlara yatkınlığı birbirinden farklı olabilir.17 Şub 2021

Şeker hastalığının ilk belirtisi nedir?

Diyabet hastalığı, bireylerde kendini üç temel belirti ile gösterir. Bunlar normalden fazla yemek yeme ve doymama hissi, sık idrara çıkma, ağızda kuruluk ve tatlılık hissi ve buna bağlı olarak aşırı su içme isteği olarak sıralanabilir.

Şekeri yüksek olduğunu nasıl anlarız?

– Sürekli açlık ve susuzluk hali.
– Çok su içme.
– Çok idrara çıkma.
– Bulanık görme.
– Baş Ağrısı
– Yorgunluk.
– Kilo kaybetme.
– Tekrarlayan vajinal ve cilt enfeksiyonları

Şeker hastalığı olduğumuzu nasıl anlarız?

Tokluk kan şekerinin 200 mg/dl seviyesinde veya üzerinde olması durumunda şeker hastalığı (diyabet) tanısı konur. Açlık kan şekeri değerlerinde ise; 50/70mg/dl: hipoglisemi olabilir. 70/100mg/dl: normal, 100/125mg/dl değerlerinde ise gizli şeker olabilir.22 Eyl 2023

Homojendir ne demek?

Homojen karışım ya da türdeş karışım, her yerinde aynı özellik gösteren karışımlardır. Heterojen karışım ise bunun tam tersi özelliklere sahip karışımlardır. Aynı veya birbirine yakın değerleri/nitelikleri içeren bir bütünlüğü tanımlamak için kullanılmaktadır.

Homojen ne demek örnek?

Bu tür homojen karışımlarda karışan madde çeşitleri gözle ayırt edilemezler. Homojene: Tuzlu su, alkollü su, çeşme suyu ile içerisinde bulunduğumuz ve soluduğumuz hava da birer örnektir.

Heterojen nedir ne demek?

Heterojenin sözlük ifadesi de ayrışık olarak belirtilmektedir. Heterojen Nedir? Heterojen kelimesi dil kökü olarak Fransızcadan gelen bir kelimedir. Birbirine yakın değerleri ve aynı nitelikleri içermeyen ancak bir bütünlüğü tanımlayan ifadeler için heterojen deyimi kullanılmaktadır.26 May 2021

Heterojen nedir ve özellikleri?

Bir maddenin,başka bir madde içinde çözünmeden dağılması sonucunda oluşan karışımlara denir. Heterojen karışımın heryerindeki özelliği aynı değildir. Heterojen maddeye dışarıdan bakıldığında karışan maddeler ayrı ayrı görünür. örnek : Kükürt tozu,su-demir tozu,zeytinyağı-su,ayran,meyve suyu,tema suyu,süt,vb.

Homojen karışımlara ne denir?

Homojen karışımlara aynı zamanda çözelti denir.

vecihi

Share
Published by
vecihi

Recent Posts

Anti HBs değeri 500 ne demek?

Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…

11 ay ago

Saz hangi ülkeye aittir?

Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…

11 ay ago

Müşterek kime denir?

Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…

11 ay ago

Demir serum kaça düşerse tehlikeli olur?

Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…

11 ay ago

Elisa testi ücreti ne kadar?

Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…

11 ay ago

Erkeklerde mantar nasıl belli olur?

Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…

11 ay ago