Şeker hastalığı, vücudun kan şekeri düzeyinin kontrolünde bozuklukların olduğu bir sağlık sorunudur. Genellikle tip 2 diyabet olarak da adlandırılan bu hastalığın ilk belirtileri genellikle hafife alınır ve teşhis edilmek için birkaç yıl sürebilir.
Şeker hastalığı, ilk olarak pankreasın yetersiz insülin üretimi veya hücrelerin insüline direnci ile ilişkili olduğu durumlarda ortaya çıkar. Bu nedenle, hastalık genellikle pankreasa ve insülin üretimine zarar veren faktörlerin etkisiyle gelişir.
Bu hastalığın erken belirtileri, sürekli bir yorgunluk hissi, sık idrara çıkma, aşırı susama, kilo kaybı, bulanık görme ve mantar enfeksiyonları ile ilişkilidir. Ancak, bu belirtiler başka sağlık sorunları ile de ilişkilendirilebilir, bu nedenle hastaların bir hastaneye gitmeleri ve teşhisin kesinleştirilmesi önemlidir.
İnsülinin etkili bir şekilde üretilememesi vücutta hücreleri beslemek için gerekli enerjinin alınmasını engeller. Bu da vücutta yetersiz beslenme ve sağlığa zararlı problemlere yol açar. Şeker hastalığı tedavi edilmediğinde, kalp-damar hastalıkları, böbrek yetmezliği, sinir hasarı, retinopati, nörolojik sorunlar ve ciddi enfeksiyonlara yol açabilen komplikasyonlara neden olabilir.
Şeker hastalığına sahip olan insanlar, düzenli bir diyet, egzersiz ve düzenli kan şekeri takibi ile birlikte insülin veya ilaç tedavisi alabilirler. Bu şekilde, kan şekeri düzeyleri kontrol altında tutularak komplikasyon riski en aza indirilebilir.
Sonuç olarak, şeker hastalığı, pankreasta veya vücuttaki hücrelerin insüline karşı direncinde yaşanan bozukluklar nedeniyle oluşan bir sağlık sorunudur. Erken belirtiler genellikle hafife alınırken, tedavi edilmediğinde ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Ancak, düzenli takip ve uygun tedavi ile hastalığın ilerlemesi kontrol altında tutulabilir.
Şekerin ayağa vurması nasıl anlaşılır?
Diyabetli hastalarda ayaklarda yanma, uyuşukluk, his kaybı, ayakta terleme kaybı ve kuruluk, topuk çatlaması gibi bulgular varsa nöropati ve vaskülopatiden şüphelenilmeli ve diyabetik ayak yarası gelişmeden gerekli önlemler alınmalıdır.
Şeker hastalığının ilk belirtisi nedir?
Diyabet hastalığı, bireylerde kendini üç temel belirti ile gösterir. Bunlar normalden fazla yemek yeme ve doymama hissi, sık idrara çıkma, ağızda kuruluk ve tatlılık hissi ve buna bağlı olarak aşırı su içme isteği olarak sıralanabilir.
Şeker hastalığının başlangıcı nasıl anlaşılır?
Şeker Hastalığı (Diyabet) Belirtileri Nelerdir? Ağız kuruluğu ve bu yüzden daha sık susama, geceleri daha sık idrara çıkma, yorgunluk, plansız kilo kaybı, yaraların daha geç iyileşmesi, daha fazla acıkma ve bulanık görme diyabetin yaygın belirtileridir.22 Eyl 2023
Şeker hastalığı ayağa nasıl vurur?
Diyabet hastalarının ayakları kuru olma eğilimindedir. Kuru ayaklarda daha sık olarak topuk çatlaması gelişir. Gelişen bu çatlaklardan giren mikroplar, kan akımı bozulmuş ayaklarda daha kolay ve daha ciddi enfeksiyonlar oluştururlar. Böylece diyabetik ayak enfeksiyonları başlar.
Polikistik over neden kaynaklanıyor?
Hastalığın oluşumunda ailesel yatkınlık önemli bir rol oynar. Ailesinde polikistik over öyküsü bulunan bireylerin bu hastalığa yakalanma olasılığı, diğer bireylere oranla oldukça fazladır. Buna ek olarak obezite de bu hastalığın oluşumuna zemin hazırlayan faktörler arasında yer alır.
Polikistik over kansere yol açar mı?
PKOS’lu kadınların endometriumu, kronik anovulasyon ile birlikte uzun süreli karşılanmamış östrojen etkisindedir. Bu nedenle PKOS’lu kadınlarda endometrium kanseri gelişme riski yüksektir. Meme kanseri ve PKOS arasındaki ilişki net değildir. Ayrıca bu sendromun over kanseri ile ilişkisi de açıkça belirlenememiştir.
Polikistik over sendromu nelere sebep olur?
Aynı zamanda en sık görülen endokrin bozukluklardan biri olan polikistik over sendromu, adet döneminin düzensizleşmesine, aşırı tüylenmeye, sivilceye, kısırlığa ve kilo alımına da neden olabilmektedir. Uygulanacak tedavi ileriki dönemlerde kişinin hamile kalmak isteyip istemediğini göre farklılık gösterir.9 Eki 2023
Polikistik over sendromu kimlerde görülür?
Her 10 kadından birinde görülebilen polikistik over sendromu (PKOS), genetik olduğu düşünülen bir yumurtlama problemidir. Polikistik over sendromu belirtileri kist sayısına ve şiddetine bağlı olarak farklılık gösterir. PKOS tedavi edilmediği durumda birçok hastalığın oluşumuna yol açabilir.9 Eki 2023
Polikistik over sendromu nasıl tedavi edilir?
Bunun için doğum kontrol hapları veya progesteron içeren hormonal tedaviler uygulanabilir. Tedavinin başarısında hasta ve yakınlarını doğru bilgilerle yönlendirerek doğru ilaçların kullanımının sağlanması önemli faktörlerdendir. Tıbbi duruma göre uygun bir diyet ve egzersiz programı da kişiye önerilir.9 Eki 2023