Şeker hastalığı, pankreasın yeterli miktarda insülin üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkin bir şekilde kullanamaması sonucu ortaya çıkan bir metabolik bozukluktur. Kronik bir hastalık olan şeker hastalığı, pek çok soruna yol açabilir ve iyi yönetilmezse ciddi sağlık komplikasyonlarına neden olabilir.
Şeker hastalığının ilk olarak etkilediği organ genellikle pankreastır. Pankreas, vücudun insülin hormonunu üreten ve salgılayan bir organdır. Şeker hastalığında pankreas, yeterli miktarda insülin üretemez. Bu durumda kan şekeri seviyeleri kontrol edilemez ve yüksek seviyede kalır.
Yüksek kan şekeri seviyeleri vücutta çeşitli belirtilere yol açar. Şeker hastaları sık sık susama, aşırı idrara çıkma, yorgunluk, kilo kaybı, bulanık görme gibi semptomlar yaşarlar. Ayrıca, yüksek kan şekeri seviyeleri, böbrekler, kalp, gözler, sinirler ve cilt gibi önemli organları da etkileyebilir.
Yüksek kan şekeri seviyeleri kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlar. Şeker hastalarında kalp krizi, inme ve periferik arter hastalığı gibi komplikasyonlar daha sık görülür. Ayrıca, böbrek yetmezliği de sık karşılaşılan bir sorundur. Şeker hastalığı, böbrek damarlarını etkileyerek böbrek fonksiyonlarının bozulmasına ve sonunda böbrek yetmezliğine neden olabilir.
Gözler, şeker hastalığının etkilendiği diğer bir organlardır. Yüksek kan şekeri seviyeleri retina hasarına neden olabilir ve diyabetik retinopati adı verilen bir durumu tetikleyebilir. Diyabetik retinopati ilerledikçe görme kaybına neden olabilir.
Son olarak, şeker hastalığı sinirleri de etkileyebilir. Diyabetik nöropati olarak adlandırılan bir durumda, sinirler hasar görür ve his kaybı, karıncalanma ve yanma gibi semptomlar ortaya çıkar. Ayaklarda ve ellerde hissizlik ya da ağrı gibi sorunlar sıkça görülen belirtilerdir.
Şeker hastalığının komplikasyonları, erken teşhis ve etkili tedavi ile kontrol altına alınabilir. Düzenli olarak sağlık kontrollerine gitmek, kan şekerini izlemek, sağlıklı bir beslenme düzeni benimsemek ve düzenli egzersiz yapmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri şeker hastalığının etkilerini azaltmaya yardımcı olabilir.
Diyabet hastalığı, bireylerde kendini üç temel belirti ile gösterir. Bunlar normalden fazla yemek yeme ve doymama hissi, sık idrara çıkma, ağızda kuruluk ve tatlılık hissi ve buna bağlı olarak aşırı su içme isteği olarak sıralanabilir.
Şeker hastalığı aşırı şekerli gıdalar tüketildiği için değil, pankreastan insülin salınımı eksikliği veya vücutta insülin direnci olduğu için ortaya çıkar. Şeker hastalığı olanlarda ilaç tedavisine ek olarak diyette şekerli besinler kısıtlanır ve pankreasa normal şeker düzeylerinin sağlanması konusunda yardımcı olunur.22 Eyl 2023
Şeker Hastalığı (Diyabet) Belirtileri Nelerdir? Ağız kuruluğu ve bu yüzden daha sık susama, geceleri daha sık idrara çıkma, yorgunluk, plansız kilo kaybı, yaraların daha geç iyileşmesi, daha fazla acıkma ve bulanık görme diyabetin yaygın belirtileridir.22 Eyl 2023
Gazlı ve şekerli içecekler kan şekerini hızlı yükseltmekte. Ayrıca şeker yerine içeriklerinde yer alan fruktoz şurubu, insülin direnci, obezite ve non-alkolik karaciğer yağlanması ile yakından ilişkilidir.
İş Göremezlik Raporlarını Filyasyon Ekiplerindeki Hekimler de Verebilecek. Covid-19 kapsamında iş göremezlik raporları aile hekimleri ve hastane hekimleri tarafından verilirken artık filyasyon kapsamında giden ekipte hekim var ise bu hekimler de iş göremezlik raporlarını verebilecek.
Hastalığınız süresince hastanede yatışlı olarak tedavi edilirseniz sizi takip eden hekim, evinizde tedavi görürseniz aile hekiminiz tarafından Bakanlığımızın E-rapor sistemi aracılığıyla sağlık raporunuz düzenlenebilir.16 Eki 2020
Alınacak olan rapor parası; yatarak tedavilerde günlük kazancın yarısı olurken, ayakta tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisi olarak hesap edilir.12 Eki 2023
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…