Categories: Genel

Serum ve plazma arasındaki fark nedir?

Serum ve plazma, tıp alanında sıkça kullanılan terimlerdir ve kanın bileşenlerinden ikisidir. Serum ve plazma, kanın sıvı kısmını oluşturan plazmayı içerirken, serum ek olarak birçok kullanışlı maddeyi de içerir.

Plazma, kanın %55’ini oluşturan sıvı kısmıdır. Plazma, su, elektrolitler, hormonlar, vitaminler, plazma proteinleri gibi birçok bileşeni içerir. Plazmanın asıl görevi, kan hücrelerini taşımak ve vücuda oksijen, besin maddeleri ve hormonlar gibi hayati maddeleri sağlamaktır. Plazma, kanın dondurulmuş ve antikoagülanlarla karıştırıldığı durumda elde edilen bir maddedir. Plazma, kanın hücrelerinden ayrılması sonucu elde edildiğinden, hücrelerin yokluğunda şeffaf bir sıvıdır.

Serum ise kanın plazma kısmından elde edilen bir maddedir. Plazmanın hücreleri ayırma yöntemi kullanılarak elde edilen serum, antikoagülan madde içermez. Bu yüzden, serum pıhtılaşma için hazır bir durumdadır. Serum, kanın dondurulup çözündürülmesiyle veya antikoagülan ilaçlarla tedavi edilmesiyle elde edilir. Ek olarak, serum, plazmada bulunan birçok protein ve hormonu da içerir.

Serumun en yaygın kullanımlarından biri, tıbbi teşhislerde kullanılan bir kan testi olan serum biyokimyasıdır. Bu test, kanın içerdiği çeşitli maddelerin seviyelerinin ölçülmesini sağlar ve böylece bir hastalığın tanısı konulabilir. Serum ayrıca, bağışıklık sistemi araştırmalarında antikorların tespitinde de kullanılır.

Sonuç olarak, serum ve plazma arasındaki temel fark, serumun kanın plazma kısmından elde edilmesi ve antikoagülan madde içermemesidir. Serum, çeşitli maddeleri içerir ve çeşitli tıbbi testlerde kullanılırken, plazma, kanın sıvı kısmıdır ve birçok bileşeni içerir. Tıbbi teşhisler için serum ve plazma, hastalıkların tanımlanması ve tedavi planlarının oluşturulması için büyük önem taşımaktadır.

Trombosit kan verdikten sonra ne yapılmalı?

Kan verme işleminden sonra hemen ayağa kalkmayıp, 5-10 dakika istirahat edin. İstirahat sonrası yapılacak ikramları ve görevlinin önerilerini dikkate alın. Sigara içiyorsanız, kan bağışından sonra 1 saate kadar içmeyin. Kan verdiğiniz kolunuzla birkaç saat ağır şeyler taşımayın.2 Kas 2023

Serum ve plazma aynı şey mi?

Serum, pıhtılaşmış kandan şekilli elemanlar (eritrosit, lökosit, trombosit) ayrıldıktan sonra geri kalan sıvı kısımdır. Plazma, pıhtılaşması antikoagülanlarla önlenmiş kandan şekilli elemanlar ayrıldıktan sonra geri kalan sıvı kısımdır [2].

Plazma bağışı nasıl yapılır?

Plazma Bağışı nasıl alınır? · Uygun bağışçı adayı tıpkı kan bağışında olduğu gibi bağışçı sorgulama formu doldurur ve muayene edilir. · Uygun olan bağışçı adaylarından aferez denilen yöntemle; kan bağışçısının kanında bulunan ve hastanın ihtiyacı olan kan bileşenleri alınır. Bu işlem 45-60 dakika sürmektedir.

Kansızlık belirtileri neden oluşur?

Yorgunluk, ciltte solgunluk, nefes darlığı, baş dönmesi ve hızlı kalp atışı gibi semptomlar kansızlığın işaretleri olarak değerlendirilir. Kırmızı kan hücresi üretiminin eksikliği başta olmak üzere kritik vitamin ve minerallerin eksikliği kansızlık meydana gelmesine neden olur.21 Eki 2023

Kansızlık hastalığına ne sebep olur?

Kansızlık (Anemi) Neden Olur? Aneminin 4 ana nedeni vardır; kan kaybı, kırmızı kan hücresi üretimi eksikliği, kırmızı kan hücrelerinin hızlı yıkımı ve kırmızı kan hücrelerinin yapımı için gerekli olan vitamin ve mineraller (demir, B12 vitamini ve folik asit) alım veya emilim eksikliğidir.21 Eki 2023

Kansızlık ne eksikliğinde ortaya çıkar?

Sağlıklı ve dengeli beslenmenin olmaması veya vücutta bulunan çeşitli hastalıklar nedeniyle kanın yapısına katılan ve kansızlığı önleyen demir, B12 vitamini ve folik asit gibi mikro besin ögelerinin yetersizliği söz konusu olabilir. Bu durumda kansızlık adı verilen tablonun gelişimi kaçınılmaz hale gelir.

Aşırı kansızlık belirtileri nelerdir?

– Bitkin ve yorgun hissetme.
– Cildin soluklaşması
– El ve ayaklarda soğukluk.
– Hafif aktivitede bile nefes darlığı ve kalp ritminde düzensizlik.
– Baş ağrısı
– Baş dönmesi.
– Tırnakların kırılgan hale gelmesi.
– Dilde iltihap ve yaralanmalar.

Anemi hangi vitamin eksikliğinde görülür?

Doğumsal olmayıp, erişkinlik döneminde ortaya çıkan aneminin üç önemli nedeni vardır. Bunlar; demir eksikliği, B12 eksikliği ve folik asit eksikliğidir. Demir hemoglobin proteininin en önemli bileşenlerinden biridir; demir eksikliği durumunda hemoglobin üretilemez ve anemi meydana gelir.28 Oca 2019

vecihi

Share
Published by
vecihi

Recent Posts

Anti HBs değeri 500 ne demek?

Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…

11 ay ago

Saz hangi ülkeye aittir?

Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…

11 ay ago

Müşterek kime denir?

Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…

11 ay ago

Demir serum kaça düşerse tehlikeli olur?

Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…

11 ay ago

Elisa testi ücreti ne kadar?

Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…

11 ay ago

Erkeklerde mantar nasıl belli olur?

Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…

11 ay ago