Na+ olarak da ifade edilen sodyum değerini seyrelten vücuttaki aşırı su miktarı, vücut hücrelerine girerek onların şişmesine ve seyrelmesine neden olur. Yaşanan bu şişme, beyin hücrelerinde nöbet durumlarına veya komaya kadar gidebilecek ciddi komplikasyonlara sebebiyet verebilir.4 Ara 2023
Sodyum düşüklüğü ne anlama gelir?
Sodyum Düşüklüğü Nedir? Sodyum, vücutta önemli bir elektrolittir ve su dengesinin, sinir iletiminin ve hücre fonksiyonlarının düzenlenmesinde önemli rol oynar. Sodyum düşüklüğü, aşırı sıvı kaybı, mide-bağırsak sorunları, böbrek problemleri veya hormonal dengesizlikler sonucunda meydana gelen bir durumdur.6 Kas 2023
Vücuttaki sodyum düşüklüğü nelere yol açar?
Sodyum eksikliği orta düzeyde ise; baş ağrısı, titreme nöbetleri, kas krampları, reflekslerde yavaşlık ve şiddetli uyku hali hissedilebilir. Hiponatremi ise kandaki sodyum seviyesinin çok düşük olmasıdır. Hiponatremi komaya veya ölüm tehlikesine neden olabilir.26 Oca 2022
Sodyum düşüklüğü hangi hastalığın belirtisidir?
Sodyum Düşüklüğü Nedir? Sodyum, vücutta önemli bir elektrolittir ve su dengesinin, sinir iletiminin ve hücre fonksiyonlarının düzenlenmesinde önemli rol oynar. Sodyum düşüklüğü, aşırı sıvı kaybı, mide-bağırsak sorunları, böbrek problemleri veya hormonal dengesizlikler sonucunda meydana gelen bir durumdur.6 Kas 2023
Sodyum eksikliğinde hangi hastalık ortaya çıkar?
Sodyum eksikliği orta düzeyde ise; baş ağrısı, titreme nöbetleri, kas krampları, reflekslerde yavaşlık ve şiddetli uyku hali hissedilebilir. Hiponatremi ise kandaki sodyum seviyesinin çok düşük olmasıdır. Hiponatremi komaya veya ölüm tehlikesine neden olabilir.26 Oca 2022
Amiloz ve amilopektin nelerde bulunur?
Nişastanın, tahıllar, baklagiller ve kök bitkilerinde başlıca depo karbonhidrat olduğu bildirilmiştir. Amiloz ve amilopektin olarak adlandırılan sırasıyla doğrusal ve dallanmış glukan polimerlerinden oluşan nişastanın, granüller şeklinde meydana geldiği belirtilmiştir.4 Ara 2020
Amilopektin ne işe yarar?
Amilopektin sarmalları çoğu tahıl nişastasında sıkı bir şekilde istiflenmişken (A-tipi nişasta), patates ve muz gibi bazı bitkilerde daha aralıklı istiflenirler (B-tipi nişasta). Bazı amilopektinlerde glikozların üzerinde bulunan fosfat grupları nişastanın suyu daha kolay emmesini sağlar.
Amiloz ve amilopektin nedir?
AMİLOZ; nişastanın suda çözünen kısmı, %10-20’lik kısmını oluşturur. α-D gl 1-4 bağı ile bağlanmasıyla oluşturduğu düz zincirdir. İyotla mavi renk verir. AMİLOPEKTİN; nişastanın suda erimeyen, şişen kısmıdır, %80-90’nı oluşturur, iyotla mavi-viyola/menekşe renk verir.
Amiloz ve amilopektin arasındaki fark nedir?
AMİLOZ; nişastanın suda çözünen kısmı, %10-20’lik kısmını oluşturur. α-D gl 1-4 bağı ile bağlanmasıyla oluşturduğu düz zincirdir. İyotla mavi renk verir. AMİLOPEKTİN; nişastanın suda erimeyen, şişen kısmıdır, %80-90’nı oluşturur, iyotla mavi-viyola/menekşe renk verir.
Amiloz nelerde bulunur?
Yavaş Sindirilebilir Nişasta (SDS) Amiloz molekülünü vücudumuz yavaş yavaş sindirmektedir. Bitkisel gıdalardaki nişastanın yaklaşık olarak %20-30’u amilozdan oluşur. Yavaş yavaş sindirime uğraması kan şekeri seviyesini dengede tutmaya yardımcı olur. Baklagiller, tohumlar, kuruyemişler de bulunan nişasta bu gruba girer.10 Ağu 2022