Spondilit, omurganın iltihaplanmasına ve buna bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur. Bu hastalık genellikle ankilozan spondilit olarak da adlandırılır ve sıklıkla bel bölgesinde ve kalçalarda hissedilen ağrıyla kendini gösterir. Bununla birlikte, omurgaya yayılan ağrının sık sık diğer belirtilerle birlikte ortaya çıkması da mümkündür.
Ankilozan spondilit, çoğunlukla genç erişkinleri etkileyen bir hastalıktır ve genetik faktörlerin yanı sıra bağışıklık sistemiyle ilgili sorunlar nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu hastalığın temel belirtisi kronik ve sertleşen bir sırt ağrısıdır. Sabah erken saatlerde ve hareket sonrasında artabilir. Hastalar, omurganın hareketliliğinde kısıtlamalar, göğüs kafesinde sertlik ve şişlik gibi diğer belirtiler de yaşayabilirler.
Spondilitin tanısı, hastanın semptomlarına, fizik muayene bulgularına ve görüntüleme testlerine dayanarak konulur. Omurga röntgenleri genellikle iltihaplanma ve kemik deformitelerini tespit etmek için kullanılır. Bununla birlikte, bazen MRI ve kan testleri gibi daha ileri tıbbi görüntüleme yöntemlerine ihtiyaç duyulabilir.
Spondilitin tedavisi, semptomların hafifletilmesine yönelik stratejileri içerir. Egzersiz, fizik tedavi, anti-enflamatuar ilaçlar ve ağrı kesiciler genellikle hastaların rahatlamasına yardımcı olabilir. Steroid enjeksiyonları ve immün modülatör ilaçlar da kullanılabilir. Ayrıca, sıcak uygulamalar ve düşük etkili egzersizlerden oluşan bir egzersiz programı da önerilebilir.
Sonuç olarak, spondilit omurganın iltihaplanmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Ankilozan spondilit olarak da adlandırılan bu durum, genellikle bel bölgesi ve kalçalarda hissedilen kronik ağrı ile karakterizedir. Tanı genellikle semptomlar, fizik muayene bulguları ve görüntüleme testleri kullanılarak konulur ve tedavi semptomların hafifletilmesine yönelik stratejileri içerir.
Spondilit artrit hastalığı nedir?
Halk arasında omurga ya da bel romatizması olarak bilinen Ankilozan Spondilit, genellikle genç yaşlarda ortaya çıkan; omurgayı ve omurga ile kalça kemiği arasındaki eklemi etkileyen ağrılı, iltihaplı bir romatizma türüdür. İltihaplanma sonucu bu iki kemik birleşerek tek bir kemik hâlini alır.
Ankilozan spondilit kamburluk yapar mı?
Ankilozan Spondilit (Kamburluk) Nasıl Düzelir? Ankilozan spondilit görülen kişilerde, doğuştan kaynaklanmayan bir kamburluk görülüyorsa tedavi edilmesi mümkündür. Öncelikli olarak kişilerin uzman bir doktora başvurması ve muayene olması gerekmektedir.
Spondilit neden olur?
Bağışıklık sisteminin aşırı şekilde çalışıp kendi dokularına saldırması sonucu meydana gelen ankilozan spondilit daha çok genç erkek ve kadınlarda görülür. Eklemlerde oluşan iltihaplanma sonucu oluşan bu hastalık tedavi edilmeyip ilerlediğinde kireçlenme ortaya çıkabilir.
Ankilozan spondilit tehlikeli mi?
Tedavi edilmeyen ankilozan spondilit, ciddi yorgunluğa neden olur. Bu belirtilerin yanında omurganın hareket kabiliyetini kaybetmesine bağlı olarak postür bozukluğu görülebilir. İştahsızlık, ateş, kilo kaybı ve anemi de çoğu hastada ortak görülen belirtiler arasında yer alır.26 Kas 2020