Trigliserid, kanınızdaki yağ seviyelerini belirleyen bir tür yağdır. Normal trigliserid seviyeleri, sağlıklı bir insan için 150 miligram (mg) değeri altındadır. Ancak, trigliserid seviyelerinin yükselmesi sağlık sorunlarına yol açabilir. Tipik olarak, trigliserid düzeyleri ne kadar yüksek olursa, sağlık riski de o kadar artar.
Birçok faktör trigliserid seviyelerinin artmasına yol açabilir. Bunlar arasında obezite, yetersiz fiziksel aktivite, aşırı alkol tüketimi, yüksek karbonhidratlı besinlerin aşırı tüketimi ve genetik faktörler bulunur. Araştırmalar, yüksek trigliserid seviyelerinin kalp hastalığı, inme, pankreatit, böbrek sorunları ve karaciğer yağlanması gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini göstermektedir.
Normal trigliserid seviyeleri 150 mg’nin altında olduğunda endişelenmek genellikle gerekli değildir. Ancak, trigliserid seviyeleri 200 mg’den fazla ise, düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterol seviyeleri ile birlikte düşünülerek değerlendirilmelidir. Çünkü yüksek trigliserid ve yüksek LDL kolesterol seviyeleri kalp hastalığı riskini artırabilir.
Doktorlar genellikle trigliserid seviyelerini değerlendirirken diğer kardiyovasküler risk faktörlerini de göz önünde bulundurur. Örneğin, bir kişi diyabet veya yüksek kan basıncı gibi başka bir risk faktörüne sahipse, 150 mg’nin altında olan trigliserid seviyeleri bile rahatsız edici olabilir.
Trigliserid düzeylerini düşürmek için bazı yaşam tarzı değişiklikleri yapmak önemli olabilir. Sağlıklı bir diyet ile düşük yağ ve kalori tüketimi, fiziksel aktivite ve düzenli egzersiz yapmak trigliserid seviyelerinin kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir. Ancak, bazen ilaç tedavisi de gerekebilir.
Sonuç olarak, yüksek trigliserid seviyeleri sağlık risklerini artırabilir. Herkesin trigliserid seviyelerini düzenli olarak kontrol etmesi ve sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemesi önemlidir.
Trigliserid en hızlı ne düşürür?
Trigliseridi düşüren besinler Trigliserid seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olan bazı besinler şunlardır: Balık, ceviz, keten tohumu gibi omega-3 yağ asitleri içeren besinler. Tam tahıllar, sebzeler ve meyveler gibi yüksek lif içeren besinler. Zeytinyağı20 Tem 2023
Trigliserid yüksekliğine neden olan yiyecekler?
Şeker ve İşlenmiş Gıda Tüketimi Şeker, beyaz un içeren yiyecekler trigliseridi artırıp kilo alımına neden olabilir. İhtiyaç fazlası kaloriler trigliseride dönüştürülerek vücutta depo edildiği için yüksek trigliseridi mevcut olan kişilerin, kalori tüketimini azaltmaya odaklanması gerekir.14 Eki 2020
Trigliserid düşürmek için ne yemeli?
Trigliseridi düşüren besinler; Yulaf, arpa, mısır, pirinç, buğday, mercimek, kepekli makarna gibi tam tahıllı besin grupları; somon, ton balığı, sardalya, uskumru, ringa ve alabalığı gibi omega-3 yönünden oldukça zengin balık grubu; zeytinyağı, kanola yağı, fındık yağı ve avokado yağı gibi doymamış yağ grubu; badem, …14 Eki 2020
Trigliserid 300 olursa ne olur?
Sağlıklı bir yetişkin için ideal trigliserid düzeyi 150 mg/dL’nin altıdır. 150 mg/dL ile 199 mg/dL arası değerler, sınır değerler olarak kabul edilirken, 200 mg/dL ve üstü değerler trigliserid yüksekliği olarak ifade edilmektedir. Yüksek trigliserid değerleri kalp hastalığı riskinin artmasıyla doğrudan ilişkilidir.14 Eki 2020